Műsorváltozás a XXIII. Gyulai Vár Jazz Fesztiválon

Műsorváltozás a Gyulai Vár Jazz Fesztiválon 2014. július 19-én Gyulán

Diane Schuur helyett a nagyszerű portugál jazz díva Maria Joao énekesnő lép fel a gyulai fesztiválon saját együttesével, az OGRE trióval.

Ogre:
Maria Joao – ének
Joao Farinha – Fender Rhodes, szintetizátor
André Nascimento – elektronika, billentyűs hangszerek

A kihagyhatatlan, különleges hangú portugál jazz díva Maria Joao most egy elektronikus formációval lép fel Gyulán.

Az OGRE igazi cool és mai zenét játszik, amelyben a jazz standard éppen úgy belefér mint a Drum ‘N Bass és az electro zene. Főleg saját átirataikat játsszák, amelyekben jól ismert pop/rock, jazz szerzeményeket dolgoznak fel. A zenei stílusuk egyedi keveréke a jazznek, brazil, portugál, afrikai zenéknek. Az OGRE ismert a nemzetközi szcénaban, számos fesztiválon játszottak már Horvátországtól Európán keresztül Chiléig. Az Ogre első lemeze 2009-ben jelent meg, most készül második albumuk.

Maria Joao énekesnő Lisszabonban született portugál apától, mozambiki anyától. A 80-as évektől kezdett felfelé ívelni énekesi pályafutása, s ma az egyik nemzetközileg is legismertebb portugál művésznő. Különleges stílusban énekel, amelyben nagy szerepe van az improvizációnak. Sohasem a szokásos megoldásokat keresi koncertjei során. Maria Joao nagyon sok jazz muzsikussal zenélt együtt, készített felvételeket Joe Zawinultól Gilberto Gilig, Bobby McFerrinig.

Joao Farinha 19 évesen jelentkezett a portugál jazz iskola zongora szakára, később Groningeni Konzervatóriumban is képezte magát, mestervizsgát Lisszabonban tett. 2008 óta dolgozik együtt Maria Joaoval.

André Nascimento Lisszabonban született. Először gitározni tanult a jazz iskolában. Később elvégezte az angliai Ruskin Egyetem elektronikai szakát. Több angol és portugál elektronikus zenekar tagja.