Január a Gyulai Várszínházban

2013-ban rendezik meg a jubileumi, 50. nyári évadot a Gyulai Várszínházban. Az ünnepi évad előkészítése ezen időszak feladata.

Ezek mellett januárban is folytatódnak a kamaratermi programok. Január 10-én 18:30 órakor nyílik Bukta Imre Munkácsy-díjas festőművész kiállítása a Kamaragalériában. Bukta Imre sajátos helyet foglal el a magyar képzőművészeti élet palettáján. Autodidakta képzőművészként kezdett. Elsősorban a vidéki Magyarországot ábrázolja műveiben sokszor ironikus módon. A falusi lét átalakítását, a modern ember talajvesztését mutatja be találó képein, szembe állítva a természetet és az ipari gondolkodást, a békés falusi életet, a technika mindenhatóságával. Saját munkáit mezőgazdasági művészetnek aposztrofálja. A Moholy Nagy Művészeti Egyetemen diplomázott. 1978-as indulása óta folyamatosan jelen van a hazai és nemzetközi kiállításokon is. 1997-ben elnyerte az Érdemes művész díjat. Tagja a szentendrei Vajda Lajos Stúdiónak. A gyulai kiállításán festményeket, fotókat nézhetnek a művésztől a budapesti Godot Galéria válogatásában, de érkeznek alkotások magángyűjtőktől is.

Január 10-én este a világ legnagyobb gitárosa, Jimi Hendrix előtt tisztelegnek. Levetítik a most mozikba került új filmet, amely Hendrix 70. születésnapjára került bemutatásra világszerte. Az új filmen a legendás woodstocki fesztivál záró koncertjét nézhetik meg, az eddig még filmen nem látott, teljes hosszában. Jimi Hendrix az 1969-es „szerelem és béke” háromnapos fesztivál utolsó fellépője volt augusztus 18-án a Gipsy Sun and Rainbows nevű zenekarával, amellyel mint egy ikonja is lett a woodstocki fesztiválnak. A Live at Woodstock film Blu Ray minőségben készült, és koncerthanggal kerül levetítésre a Kamarateremben.

Január 14-én este egy különleges zenés-prózai előadásra kerül sor filmvetítéssel, Pereg a film…zene címmel. Sándor Pál, Kossuth-díj filmrendező egy rendhagyó filmtörténetet állított össze a Rózsavölgyi Szalon számára, amely most Gyulán is láthatón lesz. Miközben filmrészletek peregnek a XX. század legnagyobb alkotóitól, Chaplintől Felliniig, két neves színész, Hegyi Barbara és Kolovratnik Krisztián érdekes sztorikat mesélnek el a film világából, és ismert filmslágereket énekelnek, zongorán Szilassy Nelly kíséri őket. Az est derűs és érzelmes tisztelgés a film klasszikusai előtt, amelyben sorban megelevenednek Sonny boy, Miki Egér, Karády Katalin, Garas Dezső és Humphrey Bogart más filmsztárok társaságában.

Január 23-án 19 órakor egy érdekes színházi estre kerül sor. Ekkor láthatják a színpadon a Számkivetve című előadást. A XX. század két neves, külföldre emigrált írója volt Márai Sándor és Wass Albert, akiknek művei nagyon népszerűek olvasóik körében. Ebben a színházi estben egy képzeletbeli találkozás tanúi lehetünk, amikor a két író egymással beszélgetve vall az élet nagy kérdéseiről: a barátságról, a szerelemről, a hazáról, a honvágyról és a reményről. Két színész kelti életre a színpadon az irodalmárokat Perjés János és Gerner Csaba. Álljon itt két idézet az íróktól, amelyek jól mutatják be az előadás szellemét: „Lehet, hogy nem vagyok hős, de nem vagyok gyáva sem, mert van bátorságom a szenvedélyeimhez.” /Márai/ „Minden emberfia önmagában hordozza a jövendőjét, s ki amilyennek látja azt, olyanná lesz.” /Wass Albert/ Ezzel az előadással a Gyulai Várszínház a Magyar Kultúra Napja eseményeihez csatlakozik.

Január 31-
én
a népzenéé lesz a főszerep. Levetítik azt a dokumentumfilmet, amelyet Halmos Béla és Szomjas György készített a neves erdélyi prímásról, Maneszes Mártonról, Rabja vagyok az életnek címmel. A mezőségi muzsikusról készült film bemutatja a sokoldalú hegedűs gazdag életét, a magyar zenei hagyományokat tudatosan őrző és magyarságáért bátran kiálló, erős hitű prímás munkásságát. A film előtt Halmos Béla tart bevezetőt. A vetítés után a Békés Banda koncertjét hallgathatják meg, ahol vendégzenészként fellép Halmos Béla is. Az estet táncház zárja.