Február a Gyulai Várszínházban

Egész hónapban látható Bukta Imre képzőművész januárban nyílt kiállítása a Kamaragalériában. A Munkácsy-díjas művész egyedi látásmódja, az általa képviselt úgynevezett mezőgazdasági művészet azt a vidéki Magyarországot mutatja be, amely ritkán szokott a divatos festők témája lenni. A falusi lét mindennapjait ironikusan ábrázoló alkotások nagyon közel hozzák a látogatóhoz a Pannon táj és a benne élő emberek egyediségét. A Gyulai Várszínházban tizenhárom mű szerepel, amely bár kis, de a művészt jól bemutató keresztmetszetet nyújt a látogatónak a gazdag életműből.

Február 7-én egy nemrég bemutatott koncertfilmet láthatnak a blues-rock műfaj egyik legnagyobb zenekaráról, a legendás Led Zeppelin együttesről, amely 1968 és 1980 között létezett. 2007. december 10-én az együttes három élő tagja kiegészítve az elhunyt dobos John Bonham fiával Jasonnal játszott egy fantasztikus koncertet a régi Zep számokból. Az eseményre az interneten 20 millióan akartak jegyet venni, de csak 20000-en fértek be a londoni O2 arénába. Ennek a koncertnek a felvételét mutatták be tavaly év végén a világ filmszínházai Celebration Day címmel, amelyet most a Gyulai Várszínház Kamaratermében is láthatnak az együttes rajongói. Robert Plant, Jimmi Page, John Paul Jones úgy játszott mintha nem huszonhét éve hagyták volna abba az együttzenélést. A felejthetetlen est megmaradt egyedinek, aminek nem lett folytatása. Ezért is nagyszerű ez a film, mert bemutatja, milyen is volt a XX. század 70-es éveiben az igazi Zene. A filmet, amelyet a legmodernebb technikával rögzítettek, koncerthanggal nézhetik meg a Kamarateremben.

Február 14-én egy musical esten tapsolhatnak a műfaj kedvelői, amikor két kitűnő énekes lép fel Miller Zoltán és Mahó Andrea. Az est címe A Zene Az Kell, amelyben népszerű slágerek hangzanak el az Operaház fantomja és más musicalekből (Evita, Grease, My Fair Lady, Nyomorultak stb.), de hallhatók lesznek más stílusú, pop és rock ’n’ roll dalok, világslágerek is. A művészek csodálatos hangja és kisugárzása mindenütt sok örömet szerez a közönségnek. A dalokat színes, humoros történetek elmesélésével színesítik a nézők szórakoztatására. Miller Zoltán 1995-ben alapította meg az Emberek zenekart, akikkel három albumot adta ki, amiből kettő aranylemez lett. 1993 óta nagy sikerrel szerepel musicalekben és prózai előadásokban Budapesten és vidéken különböző színházakban. Egy évadot Duisburgban töltött, ahol a Nyomorultak musical egyik főszerepét énekelte. 1999-ben az év legjobb musical énekese díjat nyerte el. Mahó Andrea 2001 óta énekel főszerepeket a Győri Nemzeti Színházban, az Operettszínházban és a Madách Színházban. 2003-ban ő is elnyerte az év musical énekese díjat.

Február 20-án egy szenzációsnak ígérkező előadás lesz a Kamarateremben. 2012-ben jelent meg angol és magyar nyelven az a nagysikerű könyv, amely közérthetően beszél arról, hogy kik is vagyunk mi emberek a világegyetemben. Gauri Shankar Gupta, aki hivatalosan India magyarországi nagykövete most, mint író-gondolkodó lesz a Várszínház vendége. Az ősi tudás és a mai Ember – Az élet rejtélyeinek feltárása címen megtartott előadásában Gupta beszél arról mi az élet, mi a világ, mi az ősi tudás és a mai tudomány álláspontja az életről, mi a spirituális lét lényege, s mindezeket mindenki számára közérthetően meséli el. Müller Péter nagyon fontos könyvnek tartja, amelyet élete végéig fog olvasni, tanulva belőle, meditálva rajta. Gupta igazi világi ember. Kiterjedt ismeretekkel
rendelkezik a modern tudomány elképzeléseiről és ismereteiről, miközben az ősi indiai és klasszikus görög bölcseletekben is otthonosan mozog. Akit érdekel az, kik is vagyunk mi emberek ebben a zavaros XXI. század eleji világban, feltétlenül hallgassák meg ezt az előadást.

Február 21-én Örkény István talán legnépszerűbb darabját a Tótékat nézhetik meg, amely az abszurd humor mintapéldája. A II. világháborúban játszódó tragikomédia a vidéken élő tűzoltóparancsnok családja és a hozzájuk betegszabadságra látogató őrnagy különleges kapcsolatát mutatja be a korabeli magyar valóságába ágyazottan. Az előadás szereplőit zseniálisan ábrázolja művében az író, tipizálva a figurákat: a joviális tűzoltóparancsnok, az aggódó-óvó feleség-anya, a nővé érő húg, a részeges postás és az idegbeteg őrnagy figurákat. A Tótékat most a Szegedi Pinceszínház előadásában láthatják a Kamarateremben. A darab dramaturgja és rendezője Czene Zoltán, a szereplők: Rácz László, Papp Gabriella, Kancsár Orsolya, Kancsár József, Varga Bálint. A Tótékat akárhányszor is látták a színházkedvelők, mindig érdemes újra nézni, aki pedig nem látta még, annak pedig „kötelező”.

Február 26-án két népszerű, Gyulán élő zenész lép fel a Kamarateremben. Szabó Eszter és Kontor Tamás most egy rendhagyó koncerten látható. Szabó Eszter ezen az esten Edith Piaf számokat fog énekelni. Gitáron Kontor Tamás játszik. A népszerű zenész pár korábbi koncertjein ráadásnak eljátszott egy-egy Edith Piaf dalt is. A számok olyan jól sikerültek, hogy elhatározták, csinálnak egy olyan műsort, amikor csak a francia sanzonénekesnő számait énekli Szabó Eszter. Az est címe: Edith Piaf est. A gyulai Szabó Eszter, aki a Megasztár 3-ban tűnt fel, ígéretes karriert futott be, 2009-ben elnyerte az Év énekesnője címet, lemezét a Colorpop-ot pedig az év legjobb magyar albumának választották. A Kontor Tamás gitárossal készített lemezek közül több aranylemez lett. Vele együtt azóta is járják az országot, lépnek fel számos unplugged koncerten. Most egy ilyenen hallhatják őket itthon a gyulaiak a Várszínház Kamaratermében. De természetesen az est második részében más dalok is elhangzanak a két zenész előadásában. Kontor Tamás gitáros, énekes, zeneszerző szintén a Megasztár 3-ban tűnt fel. Itt ismerkedett meg párjával, Szabó Eszterrel, akitől két fia született. Játszott a Roy és Ádám és a KGB zenekarban. 2009 óta főleg Szabó Eszterrel lépnek fel közösen.

B.S.