XIV. Vár Blues Fesztivál

Előzetes

2021. július 24. 20.00 óra, Várszínpad

Az előadás hossza: 4 óra

Online jegyvásárlás
Belépőjegy:  4900 Ft 

 

 

XIV. Vár Blues Fesztivál

 

Bluestone & the Horn Section

blues koncert

Vasicsek János „Öcsi” – ének

Kőmíves „Stone” András – gitár

Nemes Zoltán – billentyűsök

Tomor Barnabás – basszusgitár

Molnár Dániel – dobok 

Weisz Gábor – tenor és szoprán szaxofon, fuvola

Almási Attila – harsona, bariton szaxofon

 

Blue Stone, vagy Blues Tone? – igazából szójátékról van szó, de egyúttal utalás a zenekar alapítójára, Kőmíves „Stone” Andrásra. 2014-ben kezdték meg működésüket kvintettben, a már más-más formációkból is ismert zenészbarátok. Célkitűzésük a „bluesvilág” fekete-fehér előadóinak népszerűsítése és a kedvenc blues örökzöldek műsoron tartása. Kihívásnak tekintik megőrizni a műfaj iránti érdeklődést, de mindezt úgy, hogy a saját zenei megközelítésükkel nyúlnak a dalokhoz.

 

Halper-Hendrix Experiment

A szextett tagjai:

Halper László – gitár

Kosztyu Zsolt – basszusgitár

Kollmann Gábor – altszaxofon

Fekete István – trombita

Csejtey Ákos – tenorszaxofon

Hajas László – dob

 

A Halper-Hendrix Experiment zenekar 2013-ban jött létre, és Jimi Hendrix számait játssza jazzes felfogásban. Ez az együttes Halper László korábbi formációjára, a Band of Gypsys Reincarnation nevű zenekarra épült, amely 2010-ben jelentette meg az első lemezét, melynek felvételein a világhírű jazztrombitás, Randy Brecker is közreműködött.
A zenekar vendégművésze az amerikai énekes Ric Toldon, aki Jimi Hendrixhez hasonlóan Seattle-ben született.

 

Tátrai Tibor és a Borsodi Blue Collective

 

Tátrai Tibor

A Liszt Ferenc-díjas gitáros, zeneszerző, érdemes művész, többek között a Fonogram-díj és a Petőfi Zenei Díj birtokosa. 2020-ban Artisjus Könnyűzenei életmű díjat kapott. Igen sokoldalú szerző: a hard-rock, a rhythm and blues, a progresszív rock és még a latin akusztikus gitárzene területén is maradandót alkotott. Tucatnyi zenekar, több mint 50 lemez, számos aranylemez fűződik a nevéhez. Hangszeresként is a legkiválóbbak közé tartozik; együtteseivel – Generál, Új-Skorpió, Hobo Blues Band, Magyar Atom, Tátrai Band, Latin Duó stb. – jelentős sikereket ért el. Pályafutásának bő 50 éve alatt olyan slágerek társszerzője, mint a Rossz vér vagy a New York, de ő jegyzi Póka Egonnal közösen a magyar rockzene egyik legnagyobb hatású albuma, a Vadászat (Hobo Blues Band) zenéjét is.

 

Borsodi Blue Collective

 

Borsodi László: gitár, ének

Pfeff Márton: basszusgitár

Binder Norbert: zongora

Mezőfi István: dobok

Belicza Károly: tenor saxofon

Döge Csaba: harsona

Bíró Tamás: trombita

Resetár Attila: trombita

 

A zenekar elődjének számító Borsodi Blue-t 2005-ben hívta életre a zenekarvezető Borsodi László (gitár, ének). Az elmúlt néhány évben – változó felállásban – rendszeres fellépői voltak a Vár Blues Fesztiváloknak. A zenekar egyedi hangzására hamar  felfigyelt a szakma, és hamarosan a hazai zenei élet legnevesebb előadói csatlakoztak hozzájuk alkalomszerűen. Tátrai Tiborral a legendás csabai blueskocsmában az Elefántban barátkoztak össze, ott adták első közös koncertjüket, amit hamarosan több másik is követett. Legújabb műsoruk a három blues gitárlegendának állít emléket.  Az Albert King, B.B. King és Freddie King legjobb dalaiból összeállított intenzív blues-műsor másfél óra felhőtlen szórakozás sok-sok improvizációval fűszerezve.