Színházi világnap

Színházi világnap
 
2021-ben Helen Mirren Oscar-díjas színésznő fogalmazta meg a színházi világnap aktuális üzenetét:
„Nehéz idők járnak az előadóművészetekre, sok művész, műszaki dolgozó, szakember, férfi és nő küzd egy olyan szakmában, amely már eleve bizonytalanságban létezett.
Talán ez a folyamatos bizonytalanság teszi őket képessé arra, hogy szellemességgel és bátran nézzenek szembe a járvánnyal.
A jelenlegi körülmények között a művészek képzelőereje új, találékony, szórakoztató és megrendítő közlési lehetőségeket fedezett fel, nagyrészt az internetnek köszönhetően.
Emberemlékezet óta történeteket mesélünk egymásnak. A színház csodálatos, és addig létezik, amíg ember él a Földön.
Az írók, tervezők, táncosok, énekesek, színészek, zenészek, rendezők alkotóvágyát nem lehet elfojtani, hamarosan virágba borul, új energiával, közös világunk újfajta megértésével.
Már alig várom ezt a pillanatot!”

Helen Mirren az egyik legjelentősebb, nemzetközileg is elismert angol színésznő, aki számos színházi, filmes szerepével aratott sikert. A királynő című filmben nyújtott alakításával elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat.

Helen Mirren többek között főszereplője a Szabó Magda regényből készült Az ajtó című Szabó István rendezte magyar filmnek. A nyáron, augusztus 16-án, a regény színpadi változatát a Nemzeti Színházzal közösen mi is bemutatjuk. A filmben a Helen Mirren által megformált Emerencet Udvaros Dorottya alakítja, az előadást Szabó K. István rendezi.

https://fb.watch/4Bi2Q_pSGX/[:]