Shakespeare, amikor magyar – XVI. Shakespeare Fesztivál

Shakespeare, amikor magyar

 

XVI. alkalommal rendezzük meg a Gyulai Várszínházban június 28. és július 4. között a Shakespeare Fesztivál programsorozatát, idén a pandémia miatt (is), csak magyar társulatok részvételével, Shakespeare, amikor magyar alcímmel.

Szakmai körökben köztudott, a szélesebb közönségrétegek előtt talán nem annyira, hogy évtizedek óta a legtöbbet játszott szerző a magyar színpadokon Shakespeare. Az utóbbi években pedig talán minden korábbinál több előadás volt-van jelen színpadjainkon. A gyulai Shakespeare Fesztivál ezért 2021-ben ezzel a helyzettel akar számot vetni, arra a kérdésre keresi a választ, hogy mit is kezd a mai magyar színjátszás Shakespeare műveivel, a fesztivál idején megrendezett tudományos konferencia előadói (Almási Zsolt, Fazekas Sándor, Fábián Annamária, Pikli Natália, Szőnyi György Endre)is jórészt ezzel a kérdéssel néz majd szembe.

A Vígszínház Pesti Színháza a Lóvátett lovagokat, a Katona József Színház az Othello, a csíkszeredai Csíki Játékszín a III. Richárd előadását hozza el Gyulára. Idén is lesz kortárs táncszínházi Shakespeare-adaptáció: a Kulcsár Noémi Tellabor Társulat a Vihart állítja színre a Várszínpadon. Érkeznek Gyulára egyetemisták is Kaposvárról a Rómeó és Júlia című, Vidnyánszky Attila rendezte beavató, misszió jellegű előadásukkal, illetve a Városmajori Szabadtéri Színház produkciójaként a Pesti Magyar Színiakadémia diákjai is előadják az Ahogy tetszik továbbgondolását, kortárs versekkel, aktuális szövegekkel. Három kortárs magyar szerző (Márton László, Vörös István, Tasnádi István) Shakespeare-jelenetének felolvasó-színházi előadása is látható lesz a Shakespeare 37 projektből. My Shakespeare songs címmel Cári Tibor és zenekara a Shakespeare-előadásokhoz írt korábbi, illetve a szonettekhez írt új zeneműveit adja elő majd egy kamaratermi koncert keretében. A fesztivál minden napján több rendezvény kapcsolódik Shakespeare-hez, az utcaszínházi jelentektől, a kamaraszínházi előadásokon, filmvetítéseken, kiállításon, Shakespeare korabeli gasztronómián át a nagyszínpadi produkciókig.

A fesztivál zárásaként a Gyulai Várszínház és dunaújvárosi Bartók Béla Kamaraszínház közös bemutatójaként láthatják nézőink Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba: Hamlear, a dán királyfiból lett brit király című darabját a Várszínpadon, Őze Áron rendezésében, Nagy Ervinnel, Koltai Róberttel, Sipos Imrével, Kovács Vandával a főbb szerepekben.