Örkény István: Tóték

Előzetes

2021. augusztus 5. 19.00 óra, Erkel Művelődési Központ

Az előadás hossza: 2 óra 10 perc szünet nélkül

Online jegyvásárlás
Belépőjegy:  2400 Ft, 2900 Ft

 

Örkény István

TÓTÉK

tragikomédia

A Figura Stúdió Színház előadása

Az előadás 12 éven felülieknek ajánlott

 

Szereplők:

Őrnagy: FARAGÓ Zénó

Tót Lajos: KOLOZSI BORSOS Gábor

Tót Mariska: BARTHA Boróka

Tót Ágika: SZILÁGYI Míra

Postás: DÁVID A. Péter

A lajt tulajdonosa, Gizi Gézáné, Tomaji plébános, Cipriani professzor: MOȘU Norbert-László

Tót Gyula: FODOR Alain Leonard

 

Dramaturg: FISCHER Botond

Díszlet- és jelmeztervező: Cristina MILEA

Koreográfus: Andrea GAVRILIU

A díszlettervező munkatársai: Miruna CROITORU, Ion CORNESCU

Rendező: Florin VIDAMSKI

 

 

A gyergyói Tóték térben és időben elhelyezhetetlen. Valahol magyar nyelvterületen játszódik, nagyjából ennyi biztos. Világa egy posztapokaliptikus világ, ezt az érintetlen szigetet a pusztulás és agresszió káoszában még egy ideig fenntarthatják az illúziók, de a burkon túli valóság beszivárgása az őrnagy érkezésével elkerülhetetlen.

Az előadás a mások által (jószándékúan vagy akaratlanul) krízishelyzetbe kényszerített embert vizsgálja, az áldozat-hóhér fogalompár révén pedig főként az áldozatképzés folyamatát. A boldogság és egy ideál elérésének illúziója, legyen bármilyen apró vagy hatalmas is ez a bizonyos ideál. Az áldozathozatal szükségességének a parabolája abban a pillanatban, mikor az ismert emberi élet díszleteit elkezdi fenyegetni a háború által meghatározott, domináns agresszió.

„Ha igaz, hogy életünk a remény és reménytelenség ingajátéka, akkor maga a létezés nem abszurd, csak azzá válhatik, bizonyos helyzetekben, korszakokban, időpontokban. Amikor már reménytelenül cselekszünk, akkor az a cselekvés abszurd. Én azt vallom – és ezt példázzák a Tóték -, hogy az ember egyetlen kiútja a tett. (…) Ilyen értelemben, a reménytelenség állapotában, Tót Lajos valóban »abszurd hőssé« lesz.” (Örkény István)

A fotókat készítette: Bartalis Előd