Októberi programjaink

Kedves Nézőink!

Október 12-én indul a Gyulai Várszínház őszi-téli kamaratermi programsorozata az Ágnes, báránykám című igazán izgalmas, krimiszerű előadással, főszerepben a tavasszal is megcsodált Gubik Ágival.

Dr. Martha Livingstone-t, a törvényszéki pszichiátert egy zárdába rendelik ki. Feladata, hogy felmérje egy apácanövendék beszámíthatóságát, akit saját újszülöttjének meggyilkolásával vádolnak. Miriam Ruth anya, a zárda főnöknője eltökélten próbálja Ágnest távol tartani az orvostól, amivel tovább fokozza Livingstone gyanúit. Ki ölte meg a csecsemőt, és ki volt a csöppnyi áldozat apja? Livingstone kérdései arra kényszerítik mindhárom nőt, hogy felülvizsgálják a hit jelentését, a szeretet erejét, és megkérdőjelezzék saját értékrendjüket, viszonyulásukat az emberi bűnökhöz és az isteni akarat(?) megnyilvánulásaihoz. A történet izgalmas krimibe ágyazva vizsgálja, hogy léteznek-e ma jelenkori csodák, hogy feloldhatatlan-e az ellentét a tudomány és a vallás között.

Részlet a Magyar Nemzet napilapban megjelent kritikából:

“A három nő lenyűgöző alakítása beengedi a nézőt a tények mögé, a lelkek titkos kamráiba, s amit ott talál, azokból rak össze három önálló, a zárdában folyó nyomozás keretei között mégis egymásba fonódó élettörténetet.”

Egy néző (Eszter) véleménye (videófelvételen):

„A zene, az döbbenetes (…), a világítás, az zseniális (…) nem mindenki ezt keresi, de hát mi ezt keressük, hogy üssön, meg durva legyen, megérintsen, elgondolkodtasson, magunkba nézzünk (…) te mikor láttál ilyen színészi teljesítményt utoljára? (…) jó lenne, ha nem lenne vége…”

Az előadás színlapja

 

 

Október 24-én Mrožek világhírű művét az Emigránsokat láthatjuk majd, aminek sok aktuális vonatkozás van napjainkban is, két kiváló színész, Gál Tamás és Kis Domonkos Márk előadásában. Ráadásul a Soproni Petőfi Színház, a felvidéki Csavar Színház és a Forrás Színház koprodukciója, a Déryné programnak köszönhetően, csupán 200 forintos regisztrációs jegy megváltása szükséges az előadás megtekintéséhez.

Mrożek drámája húsba vágó és lélekbe markoló kérdéseket feszeget a hazájukat különböző okokból elhagyó emberekről. Valahol idegenben, egy föld alatti pincében élő értelmiségi figura és egy munkás sorsát mutatja meg az előadás a szabadság és a rabság kérdéskörét járva körül, felvillantva az emigrációs lét fájdalmas igazságait. A párhuzamos magányban élő két ember sorsának ábrázolása közben az író valójában egyik figurának sem ad teljes mértékben igazat: hol az egyikük, hol a másikuk igazságát érzi erőteljesebbnek a néző. Sławomir Mrożek darabja különösen aktuális ma, amikor világjelenségként éljük meg, hogy emberek sokasága más országokban igyekszik a jobb élet reményében boldogulni, új identitást találni.

 „Ez az előadás őszinte szeretne lenni. Az a célunk, hogy elgondolkodtassuk a közönséget, megváltoztassunk gondolatokat, hozzáállást, viselkedési formákat. Felrázni akarjuk az embereket. Sokszálúvá és többirányúvá tegyük a kapcsolódásokat a fenti kérdésekhez. Mrożek mert őszinte lenni a maga idejében ezzel a művével, az előadással a megosztottságban. Mi ugyanerre törekszünk. Olyan tartalmat, gondolatokat szeretnénk a mai életünkre vetítve kibontani, feltárni, amely közös hazánk és Európa esetében felvetődhetnek, s ebben a szituációban vizsgáljuk a mi helyzetünket. Ez nem jelenti az előadás szövegének, a szituációknak a megváltoztatását. Bántó, hogy nincs is erre szükség. Emiatt lehetünk szomorúak. Illúziók, hamis látszatok, pc-megfogalmazások mentén viszont azt gondolom, a létezés is kizárólag hazug lehet. Őszintén kell beszélnünk a pincéken belüli és azon túli világról.” (Pataki András, az előadás rendezője)

Az előadás színlapja

 

 

Október 28-án, szombaton a gyulai színművész, Tatár Bianka és Gulyás Levente zeneszerző ad elő egy szerelmes történetet, „Tíz kicsi bűnjel” címmel sok-sok klasszikus szerelmes dal és vers segítségével.

Egy nő és egy férfi vívódásai önmagukkal és egymással, a megismerkedéstől az újra és újra egymásra találáson át a közös életükig. Többek között Dés László, Presser Gábor, Cserháti Zsuzsa, Somló Tamás, Udvaros Dorottya, LGT, Hungária, Jazz+Az, Emil Rulez dalokon, Sztevanovity Dusán, Bereményi Géza és még sok nagyszerű szerző – néhol versként előadott – dalszövegein keresztül ismerjük meg érzéseiket, kapcsolatuk bonyodalmait. A dalok, dalszövegek és versek egy egésszé állnak össze, egyetlen történetet elmesélve.
Az előadás széleskörű zenei és szöveganyagának köszönhetően kortalan, így minden korosztály számára élvezhető, érzelmes és szórakoztató.
A műsor címét Dés László és Bereményi Géza egyik szerzeménye ihlette, mely Básti Juli és Cserhalmi György “Hallgass kicsit” című albumán jelent meg és az előadásunkban is fontos szerepet tölt be.

 Ez egy szerelem története, nem feltétlenül a miénk, de természetesen egy ilyen sztorinál mindenki saját magából építkezik. Azt szerettük volna, hogy mindenki megtalálja benne a párhuzamot a saját életével.” (Gulyás Levente)

Amikor az ember szerelmes, annak vannak látható jelei, s néha „bűnjelei”. A műsorunkat azért kezdjük Presser Gábor Egyszer című dalával, mert a dalszöveg egyrészt őszintén beszél egy igazi kapcsolatról, másrészt a dal utolsó sorából kiderül, hogy ez csupán vágyódás valakire. Ebből indul a történet. És igen –, úgy gondolom – ebben van a lényeg, hiszen olyan dalszövegeket választottunk, amelyek érzéseket mutatnak meg, őszinte, tiszta érzéseket. (Tatár Bianka)

Az előadás színlapja

 

 

Kedves Nézőink!

Figyelmükbe ajánljuk a kamaratermi bérletünket, a bérlet tulajdonosa ősszel is és tavasszal is 5-5 db különböző előadásra megvásárolt teljes jegyárból 25% kedvezményt vehet igénybe.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt az előadásainkra.