Október a Gyulai Várszínházban

A sikeres nyári évad után októberben kezdődik a március végéig tartó kamaratermi programsorozat a Gyulai Várszínházban. Ismét lesznek színházi előadások és önálló estek, komolyzenei és könnyűzenei koncertek, filmvetítések és kiállítások neves művészek közreműködésével.

Az októberi műsor erősnek ígérkezik.

 

Október 15-én a Balázs Béla-díjas Keleti Éva fotóművész, a magyar fotográfia nagyasszonya, érdemes és kiváló művész Visszapillantás című kiállítása nyílik fél hétkor a Kamaragalériában. Keleti Éva az egyik legismertebb magyar, iskolateremtő színházi fotós, akinek képei kitörölhetetlenné rögzültek a kultúrabarátok fejében. Az MTI-nek és a legnevesebb képes folyóiratoknak dolgozott, címlapképei, fotói sok neves művészt hoztak közelebb a nézőkhöz, olvasókhoz. Keleti Éva iskolát teremtett a színházi fényképezésben. A legjobb fotóiból látható most egy válogatás a Gyulai Várszínházban.

Aznap este 19 órától az egyik legnépszerűbb magyar énekesnő, Palya Bea koncertjét hallgathatják meg. A Príma – és Artisjus – díjas énekesnő és előadóművész duóban lép fel, kísérője Ifj Tóth István lesz. Palya Bea 1992-ben kezdte énekesi pályafutását, először a Zurgó együttes, majd a Laokoón csoport énekese volt, majd tagja lett a Hólyagcirkusz Társulatnak és a Folkestra együttesnek. Manapság főleg saját zenekarával lép fel. Sokoldalú előadó, magyar, cigány és bolgár népzenén nevelkedett, de otthonosan mozog a világzenében és a jazzben is. Az egyik legkeresettebb énekesnő. Számtalan itthoni koncertje mellett fellépett New Yorkban az Carnegie Hallban, Londonban a Covent Gardenben és a világ számos neves koncerttermében. Eddig 12 önálló lemeze jelent meg, felnőtteknek és gyerekeknek is készített albumokat. Ifj Tóth István, a Zeneakadémia frissen végzett zenésze, a Montreux-i Gitárverseny különdíjasa akusztikus gitáron játszik.

Október 21-én 19 órakor az egykori legendás Syrius együttest idézi meg a magyar jazz neves fiatal zenészeiből alakult emlékzenekar, a Syrius Legacy. A megidézés olyan jól sikerült, hogy a zenei élmény felveszi a versenyt az egykori zenekar koncertjével. A hetvenes évek jazz-rock együttesének nem csak itthon volt sikere az igényes zenét kedvelők körében, hanem Ausztráliában is csúcsra értek. Az ott felvett és itthon is megjelent Az ördög álarcosbálja című lemez a magyar könnyűzene egyik csúcspontja. Erről is fognak többek között játszani a nagyszerű zenészek Gyulán. Benkó Ákos énekel / sokszor össze lehet téveszteni a hangját Orszáczky Miklóséval/, dobol, Fonay Tibor basszusgitározik /tavalyelőtt megnyerte az Orszánszky Miklós basszusgitár versenyt/ Tempfli Erik billentyűs hangszereken játszik, Ludányi Tamás szaxofonozik és Vidakovich Izsák fuvolázik és szaxofonozik.

A zenekart az idén a legjobbak közé szavazták a műfaj rajongói a magyar jazz együttesek között. A koncert az igényes zene kedvelőinek maradandó élményt fog szerezni, ezért kihagyhatatlan.

Október 27-én folytatódik a filmklub, amikor ismét egy sikeres művészfilmet nézhetnek meg a vetítés során. Tolsztoj remekműve az Anna Karerina, amely a világirodalom egyik legnépszerűbb regénye. Számtalan filmfeldolgozás készült ebből korábban is, de a legutóbbi 2012-es alkotás különösen látványosra sikerült. Szinte minden díjat elnyert a film, így az Oscart, BEFTA-díjat, Európai Filmdíjat is megkapta. A regényt az ismert angol drámaíró Tom Stoppard dolgozta át filmre. A látványos alkotás egy színházban játszódik, itt bontakozik ki Anna Karerina szerelmének történet. A film főszerepét a bájos Keira Knightley játssza, nagyszerűen.

Október 29-én egy Budapesten évek óta nagy sikerrel futó színházi előadást nézhetnek meg Daniel Glattauer: Gyógyír északi szélre címmel. E-mailezni szinte mindenki szokott. Izgalmas dolog látatlanban levelet küldeni valakinek bárhová a világban, amit szinte abban a pillanatban meg is kap a címzett. A számítógép használata bekapcsol a világ körforgásába, ugyanakkor magányossá is tesz. Ez a kiindulópontja annak a színdarabnak, amely természetesen a szerelemről, két magányos ember kapcsolatáról szól. A darab fő kérdése: vajon a levelekben kifejezett, egymás iránti egyre mélyülő érzések kiállják a találkozás próbáját? És ha igen, hogyan tovább? Lebilincselő, szórakoztató darab, amely fiatalt, időst, magányost, családost, mindenkit megszólít, akik szeretik a színpadon látni korunk ellentmondásait, emberi útvesztőit. Két nagyszerű színész játssza a szerepeket, kiválóan, Fullajtár Andrea és Őze Áron. Aki szereti a jó színházat, nem fog csalódni.

 

B.S.