Márciusi programok a Gyulai Várszínházban

Márciusban még rendeznek programokat a Gyulai Várszínház Kamaratermében, de áprilistól megkezdik a kinti színpadok építését, felkészülést az 51. nyári szezonra. Gazdag programsorral zárja őszi-téli évadát a kamaraterem.

Március 4-én egy méltánytalanul elfeledett békés megyei festőművészre emlékeznek az akkor nyíló kiállítással. Ézsiás Kovács József 1933-ban született Makón. A tanárképző főiskola elvégzése után a tehetségesen rajzoló fiatalembert felvették a budapesti Képzőművészeti Főiskolára, ahol Barcsay Jenő és Szőnyi István voltak a mesterei. 1956 után – tévedésből – kegyetlen megtorlásokat kellett elszenvednie. Egy névazonosság miatt kettétört a pályafutása, a művészi élettől visszavonulva Kétegyházán élt nagy szegénységben a MÁV telepen 1990-ben  bekövetkezett haláláig. Munkáiból korábban a gyulai Dürer Teremben és a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban rendeztek kiállítást. A múzeum bocsátja rendelkezésre annak az anyagnak a nagy részét, amely most március végéig a Gyulai Várszínház Kamaragalériájában is megtekinthető.

A kiállítás megnyitóhoz egy zongorahangverseny kapcsolódik, ahol stílszerűen elhangzik a népszerű zongoradarab, az Egy kiállítás képei, amelyet Muszorgszkij komponált 1874-ben Viktor Hartman festőművész képeire. A grandiózus zongoraművet egy nagyszerű zongorista játssza el Gyulán, Oravecz György. Az 1963-ban született művész 1985-ben végezte el a Zeneakadémiát, ahol Lantos István és Kocsis Zoltán voltak a tanárai. Főleg Liszt-specialistaként vonult be a zenei köztudatba, több versenyen is eredményesen szerepelt. Elsőként játszotta lemezre Liszt Haláltáncának szólóváltozatát. Vérbeli pódiumművész, aki virtuóz technikával, stiláris biztonsággal játszik eredeti felfogásban. Gyulán most  Muszorgszkij műve mellett két Liszt rapszódiát mutat be és eljátssza Bartók Allegro Barbaroját is.

Március 13-án a musical és a humor játssza a főszerepet a Kamarateremben. A Vámpír megeszi a Fantomot reggelire… című esten, ahol két neves énekes lesz a főszereplő Csengeri Attila és Egyházi Géza. Mindketten a hazai musical élet kiválóságai. Csengeri Attila a főiskola elvégzése után főszerepeket játszik világsikerű musicalekben. 2003-ban Az év musicalénekese díjat is elnyerte. A Madách Színházban ebben az évben debütált óriási sikerrel Az Operaház Fantomja főszerepében.  Egyházi Géza 2007 óta számtalan sikerdarabban énekelt, így láthatták őt a Rómeó és Júliában vagy a Vámpírok báljában is. Gyulai fellépésükön népszerű dalok hangzanak el többek között a Sztárcsinálókból, a Sakkból, a Vámpírok báljából, Az Operaház fantomjából. A két vidám fickó a dalok között humoros történeteket mesélnek, de lesz operaparódia és bemutatják, hogy énekelnek neves partnereik a színpadon.

Március 18-án három népszerű komikus játssza el Csokonai sikerdarabját, a Karnyónét. Hajdú István (Steve), Magyar Attila, Szakács Sándor több mint egy évtizede adja elő töretlen sikerrel a Retro szerelem, avagy özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak című fergeteges vígjátékot. Az előadás elnyerte 2006-ban a Vidor Fesztivál díját is. A vérbő komédia Karnyónéről szól, aki egyedülállóként egy igazi férfiről álmodik…Karnyónét Magyar Attila, Karnyót Hajdú István alakítja emlékezetesen. Aki jól akar szórakozni, ne hagyja ki ezt az előadást.

Március 25-én a filmklubban egy iráni fesztiváldíjas alkotást vetítenek le Nader és Simin – Egy elválás története címmel. A 2010-ben készült film Berlinben elnyerte a fődíjat, az Arany Medvét 2011-ben, e mellett több díjat is nyert világ különböző
fesztiváljain. Az iráni filmművészet az utóbbi években nagyon jó alkotásokkal jelentkezik, de közülük is kiemelkedik ez a mű. A film egy házaspár válásának történetét meséli el olyan erős filmes eszközökkel, hogy akik megnézik, egyhamar nem felejtik el az alkotást.

A kamaratermi szezon világhírű művészek koncertjével zárul április 1-jén. Az ausztráliai turnéjukról hazatérő muzsikusok Gyulán a zeneirodalom legszebb hegedűre írt darabjaiból játszanak el egy csokorra valót. A Kossuth-díjas Kelemen Barnabás hegedűművész, felesége a Liszt Ferenc-díjas Kokas Katalin brácsaművész és Borbély László, több zongoraverseny díjazott előadója népszerű műveket játszik. Elhangzik Beethoven Kreutzer szonátája, Hubay Jenő Carmen Fantáziája, Leclair szonátája két hegedűre, és Schubert A-dur duo hegedűre és zongorára. A virtuóz művészek koncertjei a világ legjelentősebb hangversenytermeiben hangzanak el, meghívást kapva számos országba. Akik egyszer már látták Kelemen Barnabást és Kokas Katalint hegedülni, azok életre szóló élményt szereztek arról, mi a Zene lényege, mi az, hogy virtuóz, elmélyült játék. Akik pedig még nem látták élőben, ne mulasszák el megnézni őket.