Február a Gyulai Várszínházban

Sajtóanyag

A februári farsangi hónapban sok vidámsággal és értékes műsorral várják a nézőket a Gyulai Várszínházban.

Egész hónapban megnézhető a Kamaragalériában a 150 éve született Bródy Sándor neves íróról szóló emlékkiállítás. Bródy 1881-től Gyulán is élt két évig, az erről szóló tablók is részét képzik az író életét bemutató anyagnak.

Február 5-én Filmklubban egy nagysikerű művészfilmet vetítenek. A neves dán rendező Lars von Trier alkotása a Hullámtörés. 1996-ban Oscar-díjat, Golden Globe-díjat, Cannes-i fesztivál nagydíját és az Európai Filmdíjat is nyert a főszereplő, Emily Watson és a film rendezője. A felkavaró szerelmi dráma egy lebénult férfi és egy nő különleges kapcsolatát mutatja be erős filmes eszközökkel ábrázolva.

Február 13-án az abszurd humor egyik vitathatatlan sztárja lesz a vendége a Kamarateremnek. Laár András nemcsak mint a L’art pour I’art Társulat tagja szerzett nevet magának, hanem zenészként a KFT gitáros-énekeseként is. Most új műsorát láthatják Gyulán, amelynek már a címe is jellemző az előadóra: Mi a hülyeség, mi nem az? A blőd eszmefuttatások során a nézők találkozhatnak Besenyő Pista bácsival, Edebede bácsival, a Költővel és még sok más figurával, akiket olyan remekül jelenít meg Laár András. A humoros szövegek mellett természetesen új dalok is elhangzanak a neves szerző-előadó tolmácsolásában.

Február 20-án neves kubai születésű jazz énekesnő, a 20 éve Magyarországon élő Elsa Valle jazz koncertjét hallgathatják meg A Jazz Nagykövetei címmel. Örökzöld jazz sztenderdek hangzanak el az énekesnő előadásában, amelyek magukban hordozzák a műfaj legjellegzetesebb ismérveit és a vérbő latin muzsika egyedi hangulatát. A fellépő kísérők miatt egy igazi all-star formációt hallhatnak Gyulán.  Zongorázni a Kossuth-díjas művész, Szakcsi Lakatos Béla fog, a nagyszerű Csepregi Gyula szaxofonon játszik. Elsa Valle férje, az ugyancsak kitűnő jazzénekes, Winand Gábor is tagja az együttesnek, aki szaxofonon és fuvolán is játszik. Elsa Valle különleges énekhangja, tündöklő sokszínűsége és kimagasló rögtönzőképessége egyedi élményt nyújt a jazz sztenderekhez, amihez partnerei kitűnő kíséretet adnak a műfaj lényegét bemutatva.

Február 25-én egy tavalyi nyári blues koncertet nézhetnek meg egy szomorú esemény kapcsán a Kamarateremben In Memory of Eric „Guitar” Davis címmel. A neves chicagoi énekes, gitáros tavaly olyan reveláció számba menő koncertet adott a gyulai vár udvarán, hogy akik ott voltak, még élnek, nem felejtik el. Eric „Guitar” Davist karácsony előtt Chicagoban lelőtték egy koncert után. A 41 éves művész a műfaj egyik legígéretesebb tehetségének számított. A virtuóz gitárjátéka a legnagyobb blues muzsikusokat és Jimi Hendrixet idézte. Énekhangja egyedi volt, akkor energiával énekelt, hogy a nyári gyulai blues fesztiválon mikrofon nélkül is betöltötte a teret. A tragikusan elhunyt gitáros emlékére most levetítik a nyári gyulai koncert felvételét koncerthanggal.

Az abszurd dráma egyik klasszikusa Harold Pinter Nobel-díjas angol író műve: A gondnok. A darab szerepeit most az abszurd humor három sztárszínésze játssza, akik annyiszor nevettették már meg az embereket: Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Katona László. A darab három emberről szól, egy testvérpárról és egy csavargóról, akik együtt élnek. Az életképtelen emberek valójában egymáson próbálnak segíteni, miközben a saját életük is egy csődtömeg. A
darab az emberi tehetetlenségről, a kiszolgáltatottságról, az elveszettségérzetről szól. A három ember tervezgeti, hogyan kellene élni, de nem tudnak a megvalósítás útjára lépni. Az 1963-ban bemutatott darab a tipikus angol, humoros abszurd dráma mintapéldája lett, amely a többi művel ellentétben, túlságosan is emlékeztet a valódi életre. A Szabó Máté rendezte előadásban három kitűnő alakítást láthatnak, amelyet nagy sikerrel játszanak az ország különböző színpadain a Nézőművészeti Kft és a Szkéné Színház közös produkciójában.