Március a Gyulai Várszínházban

A Gyulai Várszínház március hónapban fejezi be az október óta tartó kamaratermi szezonját. Zárásként kiemelt programokkal várják a művészetek barátait. A hónap elejétől március 18-ig még megtekinthető Kucsera András festőművész tárlata a Kamaragalériában Fényhíd címmel. A Zsámbékon alkotó művész Gyulán kiállított képei között lírai és absztrakt festmények mellett megtalálható egy sorozat, amelyet Pilinszky János verseihez készített.

Március 2-án egy kultuszregény színpadi adaptációját nézhetik meg a Kamarateremben. J.D. Salinger: Zabhegyező című műve a 60-es évek végétől szinte kötelező olvasmányként járt kézről kézre az irodalmat kedvelők körében Magyarországon. A new yorki magányos, de szókimondó kamasz fiúról szóló történet a felnőtté válás rögös útját járja körül, azét a fiatalét, aki gyűlöli a felnőttek hazug világát. Kolcsár József a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház kitűnő színésze játssza a főhőst, aki az előadásban 30 évesen visszatekint a kamaszkorára, feltéve a kérdést, be tud-e illeszkedni felnőttként a társadalomba. Ez a kitűnő előadás egyaránt ajánlható a középiskolások és a volt középiskolások figyelmébe.

Március 9-én egy nagyszerű fiatal színésznő a fantasztikus hangjával és különleges egyéniségével varázsolja el a közönséget. Éder Enikő Aradon született, jelenleg a temesvári magyar színház művésznője, de Magyarországon is hírnevet szerzett, hiszen kiválasztották a Társulat tagjává a televíziós vetélkedőben. Ő lehetett az egyike azoknak, akik az István, a királyt előadhatták egy országos turné keretében. Éder Enikő egy zenés összeállítással lép fel a Kamarateremben Különjárat címmel, amelyben slágereket, dalokat, sanzonokat énekel neves musicalekből, népszerű előadóktól. Nem csak énekelni fog, hanem verseket, szövegeket is mond, amelyek fontosak számára. Éder Enikő a gyulai előadás után veheti át a Simonyi-díjat, amelyet a Regionális Simonyi Társaság tavaly októberben ítélt neki oda kiemelkedő művészi teljesítményéért.

A Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz évek óta csatlakozik a Gyulai Várszínház is. Ebben az évben három különleges produkcióval várják a nézőket.

Március 22-én Cseh Tamásra emlékeznek. A 2009-ben elhunyt énekes a nyolcvanas évektől rendszeresen fellépett Gyulán is. A Várszínházhoz szoros kötelék fűzte, az elmúlt tizenöt évben többször járt itt új műsoraival, majd a régi előadásait felelevenítő, megszerkesztett estjeivel. Most zenész barátai, pályatársai idézik fel szellemét, dalait, Cseh Tamás páratlan művészi életművét. Ő azon kevesek közé tartozott, akik teljes életművet hagytak maguk után, hiszen több mint ezer dalt adott elő pályafutása során, több nemzedék kedvencévé válva. Az esten egy különleges kiállítás nyílik, amely Cseh Tamás hivatalosan kiadott lemezeit, köztük nagy és ritka különlegességeket mutat be Selmeczi Levente által gyűjtött zenei életmű anyagban. Zenésztársai közül most Gyulán fellép Márta István, Novák János, Kecskeméti Gábor, Bornai Szilveszter, akikkel 1974-től oly sokszor játszott együtt. Hallhatják Víg Mihályt, aki a Balaton és Trabant együttesekben szerzett hírnevet mint szövegíró, gitáros, énekes, de a Tarr Béla filmjeihez készített zenékkel nemzetközi elismerést is kivívott, legutóbb éppen Berlinben. Cseh Tamás dalokat fog énekelni ő is ugyanúgy, mint Kátai Zoltán, aki szintén barátja volt a legendás énekesnek. Az est folyamán
olyan videofilmeket is levetítenek Cseh Tamásról, amelyeket még máshol nem láthatott a közönség.

Március 24-én egy különleges koncertre kerül sor. Závada Pál Kossuth-díja író néhány éve egy sikeres regényt jelentetett meg Jadviga párnája címmel. A tótkomlósi születésű író ezt a várost tette meg a regénye fő színhelyévé is. Most itt Gyulán új oldaláról mutatkozik be, mert Jadviga nótája címmel olyan dalokat fog énekelni, amelyeket Tótkomlóson tanult gyermek korában. A kísérő zenekar pedig a neves népzenei együttes a Fonó zenekar lesz, amelynek a művészeti vezetője Agócs Gergely dudás, énekes, tagjai: Gombai Tamás-hegedű, Pál István „Szalonna”- hegedű, D. Tóth Sándor-brácsa, ütőgordon, Kürtösi Zsolt-bőgő. Az 1997-ben alakult zenekar egy fajta szupergrup, hiszen a muzsikusai más zenekarokban már jelentős hírnévre tettek szert, repertoárjukban pedig a magyarság és a Kárpát-medencében élő népek zenéit játsszák el magas fokon. A zenekedvelőknek, irodalom barátoknak igazi csemege lesz ez a koncert.

Március 30-án a kitűnő színésznőt, a Kossuth-díjas Csákányi Esztert láthatják a Kamarateremben P. Pavlac: Dolcsaja vita című színdarab főszerepében. A mű az egykori pártfőtitkár, Brezsnyev lányáról szól, aki élte a kiváltságosok sokak által irigyelt életét, mégsem volt igazán boldog. A groteszk játék magyar szövegváltozatát Parti Nagy Lajos írta, most is kitűnően megoldva a feladatot. A Szentendrei Teátrum és az Orlai produkció közös előadásával zárja őszi-téli-tavaszi évadát a Gyulai Várszínház.

B.S.