Januári, februári előadásaink

Kedves Nézőink!

December 15. és január 15. között tartunk egy kis szünetet mi is, zárva lesz a Gyulai Várszínház igazgatósági épülete, de január 24-én, a Magyar kultúra napja alkalmából már folytatódik is a kamaratermi évadunk, igaz nem nálunk, hanem a Gyulai Vigadóban a városi ünnepség keretében.

 

2023. január 24-én 18.00 órakor a Gyulai Vigadóban Herczeg Ferenc: Déryné ifjasszony című darabját láthatjuk a Déryné Társulat előadásában, Vidnyánszky Attila rendezésében.

Az előadás főhajtás a magyar színjátszás hőskora előtt, ahol romantikus szerelmek, nagy fellángolások, szenvedélyes viszonyok szövevényében hol küszködnek, hol csatát nyernek hivatásuk, a magyar nyelvű színjátszás ügyéért folytatott küzdelemben. A színpadon megelevenedő milliőt átszövi a színház erejébe vetett hit, ezért a láthatatlan bizonyosságért zajló folytonos törekvés, melyben ki-ki a maga tehetségével, leleményességével vagy éppen fondorlatával próbál érvényesülni. Herczeg Ferenc kalandokkal, tréfákkal, felfokozott érzelmekkel kikövezett színművét a színészek hangszeres játéka teszi még virtuózabbá.

https://gyulaivarszinhaz.hu/herczeg-ferenc-deryne-ifjasszony/

 

2023. február 9-én 19.00 órakor a Kamarateremben Egressy Zoltán: Nem, nem, köszönöm című művét adja elő Gubík Ági.

Mióta és miért issza cukor nélkül a kávét a harmincas ügyésznő? Miért követett el valami retteneteset? Egressy Zoltán monológja a tetthez vezető útról szóló vallomás egy egész életet végigkísérő traumáról: gyermekkori molesztálásról, annak feldolgozhatatlanságáról, az ebből fakadó bizonytalanságról és az ebből következő kudarcsorozatról. De szó esik benne az első szerelemről és különös figurákból álló családról is – mindez eszköztelenül, egyszerűen, humorral, öniróniával fűszerezve, önsajnálat nélkül.

A MOST FESZT 2021 közönségzsűrijének díját Gubík Ági kapta Egressy Zoltán megrázó drámájának hiteles, érzékeny és szuggesztív tolmácsolásáért. 

Az előadás után beszélgetés lesz a szerzővel és az előadóval.

https://gyulaivarszinhaz.hu/egressy-zoltan-nem-nem-koszonom/

 

2023. február 15-én 19.00 órakor a Kamarateremben Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül című művének adaptációját láthatjuk a Nézőművészeti Kft előadásában Scherer Péterrel a főszerepben.

Karinthy műve minden idők egyik legjobb betegségmemoárja, és világirodalmi szempontból is egyedülálló alkotás. Szívszorító nyomozás a „nagy diagnózis” után. Egészségből a betegségbe- ez minden ember rémálma, és élete második felének szinte elkerülhetetlen nagy változása. A mű máig jelentős irodalmi és emberi értékkel bír, hiszen Karinthy elemi kíváncsisággal fordul a világ titkai felé. Kutatja önmagát, az orvostudomány, a tudomány jellemzőit, megszállottan, mégis némi öniróniával áthatva. Hisz a tudomány erejében, megváltó, emberi életeken átívelő hatalmában. Karinthy racionalista stílusa, örökös önreflexiója és érzékenysége a paródia iránt teszi mélységesen átélhetővé és szórakoztatóvá a műveit. A humor az élet elemi része Karinthynál, ebből a perspektívából elemez mindent.

A társulat előadásában, Scherer Péter megformálásban, reményeink szerint, egy minden szempontból Karinthyhoz hű előadás születhet.

A mű egyrészt egy rendkívül precíz, analízáló leírása a betegség körül kibontakozó történéseknek, másrészt a belső víziók, álmok és reflexiók bonyolult szövevénye. Éppen ezért az előadás, a színészi játék személyességén túl, erős zenei hatásokra kíván építeni, melyben a rendkívüli muzikalitással rendelkező Marton Róbert színész nyújt segítséget.

https://gyulaivarszinhaz.hu/karinthy-frigyes-utazas-a-koponyam-korul/

 

2023. február 22-én 19.00 órakor a Kamaraterem a Tünet Együttes Burok – A táguló idő összehúzódásai című előadása lesz látható.

A Tünet Együttes és Szabó Réka rendező-koreográfus új produkciójában a szülés élményét kísérli meg felidézni, szétszálazni és megmutatni testtel, szóval és képpel.

Az előadásban résztvevő négy táncosnő a saját szüléstörténetéből és testemlékeiből, traumatikus és euforikus élményéből dolgozik. Megpróbálják kifordítani mindazt, ami a csukott szemeken, a bőrön, a tudattalanon belül történt.

“Szabó Réka kezdetben tánc-performanszot kívánt létrehozni, de a próbafolyamatok egyértelművé tették, hogy a szereplők saját szülés-élményei mintegy terápiás módon követelnek utat maguknak. Az előadás íve ugyanakkor egyre inkább elmozdul a testi élmények prezentálása felé, így csökken a verbalitás, miközben a szülés tánccal és zenével történő imitálása elképesztő energiákat indukál a Trafó előadótermében.” (Csernák Zsuzsa, Prae.hu)

https://gyulaivarszinhaz.hu/burok-a-tagulo-ido-osszehuzodasai/