Január a Gyulai Várszínházban

Január a Gyulai Várszínházban

 

2016-ban folytatódnak a heti programok a Gyulai Várszínház Kamaratermében.

Január 7-én 18:30-kor egy fotókiállítás megnyitójával kezdődik az év. Magyarország egyik legszebb táján, a Balaton-felvidéken készültek azok a fotók, amelyek a csodálatos Káli-medencét mutatják be Darabos György fotói segítségével. A Pillanatok a Balaton-felvidékről című kiállítás képei egy nemrég megjelent gyönyörű fotóalbumhoz készültek. A Nagy Káli Könyv egy nagyszabású album, amely hazánk egyik ékkövét Európa és Világ térképre helyezi fel, árnyalva és gazdagítva a külföldön Magyarországról eddig kialakult képet. Darabos György Békéscsabán született, hosszú ideig a Budapesti Műszaki Egyetem fotósa volt, az utóbbi évtizedekben pedig a Lakáskultúrában mind megannyi épületet, lakásbelsőt az ő fotóiból ismerhettünk meg. De készít képeket az Octogonnak, az Atriumnak, az Interieurnek és az Otthon magazinoknak is. A gyulai kiállítás február közepéig tekinthető meg.

Január 7-én este hét órától a világhírű Kelemen Kvartett koncertjét hallgathatják meg a Kamarateremben. A vonósnégyes egy két koncertből álló mini sorozatba illeszti be 2016-ban Gyulát. Műsorukon Purcell, Haydn, Bartók, Schafer művei szerepelnek. A kvartett 2010-ben alakult, és rövid idő alatt páratlan nemzetközi sikereket ért el. Ma őket tartják az egyik legjobb vonósnégyesnek a világon. 2011-től számos nemzetközi verseny győztesei lettek, többek között Melbourne-ben, Pekingben, Budapesten. A világ legjelentősebb hangversenytermeiben lépnek fel Amszterdamban, Brüsszelben, Genfben, Londonban, Hamburgban, Párizsban, New Yorkban, Sydneyben. Számos magyar és nemzetközi rangú szólistával játszottak együtt. Az együttes tagjai egyenként is díjnyertes szólisták, számtalan sikert arattak eddigi pályafutásuk során. A fellépő művészek: Kelemen Barnabás – hegedű, Kokas Katalin – hegedű, Homoki Gábor – viola, Fenyő László – cselló. Mindnyájan különleges hangszeren játszanak, amelyek mesterhangszereknek számítanak. Mind a januári, mind a márciusi gyulai koncertjük kiemelkedő zenei élményt szerezhetnek a zenekedvelőknek.

Január 14-én egy a 2015-ös Vidor Fesztiválon díjazott vígjátékot nézhetnek meg, amely a 40-es korosztályt veszi górcső alá. A 40! avagy Véges élet című komédiát a Dumaszínház és a FÜGE társulat közös produkciójában nézhetik meg. A 40-esek mindennapjait humorosan bemutatva számos dologban magára ismerhet a néző. Négy kiváló színész: Stefanovics Angéla, Bánki Gergely, Keszég László, Mészáros Béla nem kevés iróniával járja körbe a misztikus jelentőségűre emelt negyvenes életkort. Számos témát felvetve jelenítik meg a korosztályra jellemző élethelyzeteket a család, a munkahely, az álmodozás az újrakezdés lehetőségeiről, a kezdődő szenilitás, a szerelem bemutatásával. Az előadás egyszerre felszabadult, őszinte, bensőséges és vicces. A vígjáték megtekintése jó szórakozást kínál minden nézőnek.

Január 21-én egy népszerű énekesnő koncertjét hallgathatják meg a swing jegyében. Kozma Orsi neve a Jazz+Az és a Cotton Club zenekarokból ismert, a hazai élet egyik legsokoldalúbb, egyedi hangú énekesnője. A két sikeres zenekar felbomlása után szóló karrierbe kezdett. Eddig több, mint 100 lemezen hallható a hangja, megannyi slágert énekelt különböző formációkkal, több musical főszerepét játszotta el. Számtalan sikeres koncert résztvevője volt itthon és külföldön. Gyerekként énekelt a Magyar Rádió Gyermekkórusában, majd színészi pályára készült. Debütálása az Operett Színházban volt a Valahol Európában című darab Éva szerepében, majd a Geszti Péter vezette Dzsungel könyvében játszott sikerrel. Ezeket még jó néhány színészi szerep követte. 2002-től vált országosan ismertté a Jazz+Az tagjaként. 2005-ben készítette első szólólemezét, amelyet még kettő követett 2007-ben és 2013-ban. Gyulai koncertjén kiváló magyar jazz zenészek kísérik: Hárs Viktor – basszusgitáron, Cseke Gábor – zongorán, Pusztai Csaba – dobon. Az itteni fellépésén népszerű világslágerek és örökzöldek mellett saját dalait is megszólaltatja.

Január 28-án a Filmklubban az angol Újhullám egyik legjelentősebb filmjét vetítik a Hosszútávfutó magányosságát. Az 1962-ben készült alkotást Tony Richardson rendezte. A film egy nevelőintézetbe került fiatal lázadásáról szól, aki egy hosszútávú futóversenyen akar bizonyítani. A film rendezője így nyilatkozott a filmről: „Én az egyéni küzdelemben hiszek, ami az egyén elmélyült lelkiismeret vizsgálatán alapul.”