Február a Gyulai Várszínházban

Egész hónapban megtekinthető a Gyulai Várszínház Kamaragalériájában Darabos György fotókiállítása, amely Magyarország egyik legszebb táját, a Káli-medencét mutatja be nagyméretű képeken.

Február 2-án egy különleges zenei csemegében lehet része a jazz kedvelőinek. Két népszerű muzsikus mutatja be koncertjét Minden délibáb címmel a Kamarateremben. Ez az anyag 2015-ben elnyerte az Év jazz lemeze címet Berki Tamás énekes és Sárik Péter zongorista előadásában. Ők lesznek a vendégek a Gyulai Várszínház Kamaratermében, ahol élőben hallhatjuk a hanglemez anyagát. Berki Tamás a magyar jazz élet nagy doyenje, aki több évtizedes pályafutása során nem csak itthon, hanem külföldön is jelentős sikereket ért el. 1985 óta rendszeresen szerepel Európa legjobb jazz énekesei között a szavazólistákon. Közvetlen, improvizatív előadásmódja azonnal megnyeri a közönségét. Sárik Péter a fiatal jazz zongorista nemzedék egyik legtehetségesebb képviselője, aki külföldön is nevet szerzett. Tanulmányai elvégzése után 2002-ben csatlakozott a Jazzpression zenekarhoz, amellyel hamarosan Magyarország legnépszerűbb formációja lettek. Saját zenekarával is jelentős sikereket ért el. Ritmusos, színes játéka népszerű a hallgatók körében. A Berki Tamással készített Minden délibáb című album tavaly az év lemeze díj mellett elnyerte a Fonogram-díjat is. A minőségi és a jó zene hívei biztosan nem fognak csalódni a duó gyulai koncertjében.

Február 10-én a Filmklubban egy zenés amerikai filmet nézhetnek meg Ray Charles életéről. A szegény sorból induló vak zongorista hamar világhírre tett szert. Az életrajzi film Jamie Foxx főszereplésével mutatja be a zenész viharos életét. Jamie Foxx kiemelkedő alakításáért Golden Globe- és Oscar-díjat kapott 2005-ben.

Február 15-én a komoly zenéé lesz a főszerep. Az örök szerelemről szóló népszerű zenekari művekből állította össze műsorát a három kiváló komolyzenész: Schöck Atala, Beke Ágnes és Áchim Erzsébet Szerelmes dalok címmel. Műsoron: Beethoven, Saint-Saëns, Kreisler, Fauré, Poulenc, Debussy, Satie, Bizet, Piazzolla, Massenet egy-egy népszerű műve szerepel. Schöck Atala a Magyar Állami Operaház alt szólistája, aki az utóbbi időben főszerepek sorát énekli itthon és külföldön. 1998-ban megnyerte a Simándy József Énekversenyt, majd ezt több más díj is követte. Előbb a szegedi opera, majd 2004-től a budapesti opera népszerű szólistája. Rendszeresen énekel külföldi operaházakban is: Bayreuthi ünnepi Játékokon, Frankfurtban, Drezdában, Prágában, Bécsben és Párizsban.
Beke Ágnes hegedűművész 8 éves korában kezdett hegedülni, már ekkor a zenekari játék volt számára a legvonzóbb zenei tevékenység. Tanulmányai befejezése után 1980-tól a Magyar Állami Operaház zenekarának, illetve 1983 óta a Budapesti Vonósok együttesnek is tagja. Sokszor ad szólókoncertet is. A gyulai kötődésű Áchim Erzsébet orgonaművész és zongorista 5 éves korában kezdett zongorázni tanulni. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán orgonaművész – tanári diplomát szerzett. Nagyon sok sikeres koncertet adott itthon és külföldön. Az utóbbi években sokszor játszik zongorán, mint ahogy a mostani gyulai koncerten is. A szerelemről szóló népszerű szerzemények bizonyára elnyerik a gyulai hallgatók tetszését is.

Február 24-én egy abszurd vígjátékot láthatunk a Kamaraterem színpadán. Két népszerű komikus, Scherer Péter és Katona László már sokszor megnevettette a gyulai közönséget a Várszínházban. Scherer Péter többek mellett az Argo filmek és a Beugró illetve Mindenből egy van című tv sorozatok népszerű színésze is. Most Gyulán egy abszurd komédiában láthatják őket, amelynek A hal nem hal bele a címe. Az uszodában játszódó történet során két ember sajátos viszonyán keresztül nevethetünk a sok esetlen szituáción. A piros sapkás és a kék sapkás úszó két külön világot képvisel, akik egymást akarják meggyőzni igazukról. A Nézőművészeti Kft. előadásában szó esik a horgászatról is. A két szereplő alaposan körbejárja azt a témát, vajon éreznek-e a halak. Úszóknak és horgászoknak kihagyhatatlan, de mindenkinek ajánlható az előadás, akik szeretik az abszurd humort.