Grand Opening – Gyulán

Fesztiválnyitány a Gyulai Várszínház szervezésében

A Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége a nemzetközi pandémiás helyzet kezelésére hozott korlátozó intézkedések feloldását 2021 júniusának első hétvégéjén egy közös „Grand Opening – Összefogás” elnevezésű klasszikus zenei eseménnyel kívánja elsőként köszönteni. Az ország fontos fesztiválhelyszínein – kisebb településein és nagyvárosaiban – a főterekre vagy emblematikus helyszínekre megálmodott közös koncerten részt vesz a Szövetség minden tagszervezete, így a Gyulai Várszínház is.

A 14 helyszínre tervezett egy-egy órás klasszikus zenei koncertek szervezői törekedtek arra, hogy az ingyenesen látogatható hangversenyek az adott helyszín fesztiváljaiban máskor is közreműködő művészekkel valósuljanak meg.

Június 5-én 18.00 órakor Gyulán a megújult Erkel Ferenc téren a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar és a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar Erkel Ferenc, a 140 évvel ezelőtt született Bartók Béla és Kodály Zoltán jegyében ad nagyszabású hangversenyt, vezényel: Gál Tamás Liszt-díjas, Érdemes művész, karvezető: Perlaki Attila. Gyulán, éppúgy mint a többi fesztiválvárosban a koncert kezdetén felhangzik Erkel Ferenc Ünnepi nyitánya, s utána még sok más remekmű.

Rossz idő esetén a hangversenyt az Erkel Ferenc Művelődési Központban tartjuk meg, ahol – a jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályozások szerint – csak a védettségi igazolásuk felmutatói vehetnek részt.

 

A Békés Megyei Szimfonikus Zenekar

és a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar hangversenye

2021. június 5. 18.00 óra – Gyula, Erkel Ferenc tér

 

Vezényel: Gál Tamás Liszt-díjas, Érdemes művész

Karvezető: Perlaki Attila

 

Műsor:

 

Erkel Ferenc: Ünnepi nyitány (zkr.)

Szózat (k.)

Erkel Ferenc: Bánk bán – A királynő bevonulása (Szép örömkönny ragyogása…k.+zkr.)

  • – Petur bordala (Ha férfi lelkedet…k.+zkr.)

Bartók Béla: Román népi táncok (zkr.)

Giuseppe Verdi: Nabucco – Szabadság kórus (Mint a fecske….k.+zkr.)

Kodály Zoltán: Háry János – Intermezzo (zkr.)

Kodály Zoltán: A szép énekszó múzsájához…(k.)

Antonin Dvořak: IX. „Újvilág” szimfónia IV. tétel (zkr.)

 

A „GRAND OPENING – Összefogás” koncert az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkársága és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával valósul meg.