Free Zenei Fesztivál – Klasszikus zenei nap

2023. július 9. (vasárnap) 16.00 órától, több helyszínen
A belépés ingyenes

 

Free Zenei Fesztivál – Klasszikus zenei nap

 

16:00 óra, Kamaraterem

Pro Musica Fúvósötös: Péter és a Farkas

 

Közreműködik:

Székely Edit – fuvola, Kerényi Judit – oboa, Reé György – klarinét, Nagy Zoltán – kürt, Pintér Tamás – fagott

 

Prokofjev gyerekeknek írt szimfonikus műve, a Péter és a Farkas koncertlátogató közönség több generációját indította útjára. Hasonló cél vezérel minket is ebben a különleges produkcióban!

A Pro Musica Fúvósegyüttes a legkiválóbb budapesti szimfonikus zenekarok művészeiből alakult és mint neve is sugallja, a fúvóshangszerekből áll. Így előadásunk nemcsak arra nyújt kitűnő alkalmat, hogy a gyerekek a (fa)fúvós hangszerekkel ismerkedjenek meg, hanem nagyszerűen érzékelteti azt is, hogy egy-egy hangszer miként tud megjeleníteni egy-egy állatot, vagy személyt. Az egyszerű történetet és a nagyszerű muzsikát hallgatva már a legkisebbek is teljes bizonyossággal tudják megkülönböztetni a történet legfontosabb szereplőit: a madárkát, a kacsát, a macskát, Pétert, vagy éppen Nagyapó dallamait. 

 

17:00 óra, A kastély előtt

Alföld Quartet

 

Az együttes tagjai:

Ördög Ágnes – hegedű

Szomorné Budai Mariann – hegedű

Jankó Zita – brácsa

Szomor István – cselló

 

Az Alföld Quartet 2012 őszén alakult azzal a céllal, hogy a rendkívül gazdag, ám méltatlanul háttérbe szoruló kamarazenei irodalom remekeit mind szélesebb körben szólaltassák meg a Dél-Alföldi régió és távolabbi országrészek hangversenytermeiben, templomaiban, művelődési központjaiban.

 A Quartet fennállásának elmúlt éveit az együttes elkötelezett muzsikusainak hitvallása határozta meg: igényesség, profizmus, szakmai alázat, és érzékenység a közönség zenei, lelki nyitottságára. Az így folyó munka a zenetörténet fontos korszakait felölelő repertoárt, a világi és egyházi stílusokban, műfajokban való otthonosságot, sőt az igényes szórakoztató muzsika előadását is magával hozta. Mindeközben a vonósnégyes régiónk egyik meghatározó zenei együttesévé nőtte ki magát. A klasszikus felálláson kívül a kreativitás és a színes programokra való törekvés énekegyüttessel, hangszeres szólistákkal, színművészekkel együtt megvalósított produkciókat is hozott.

Az együttes 2017-ben zeneművészet kategóriában elnyerte a Békés Megyei Prima Díjat.

 

18:00 óra, Várszínpad

Pénzügyőr Zenekar

 

Vezényel: Kapi-Horváth Ferenc

 

Műsor:

Erkel: Ünnepi nyitány

Wagner: Elza nászmenete/Lohengrin

Brahms: 1. és 5. magyar tánc

Kodály: Kállai kettős

Strauss: Könnyű vér

Osser: Olasz fesztivál

Anderson: Az írógép (Közreműködik: Kovács Ákos

Badelt: A Karib-tenger kalózai

John Williams: Szimfonikus indulók

Erkel: Hunyadi induló

 

1942-ben alapított, nagy hagyományokkal rendelkező, országszerte ismert és kedvelt koncertfúvószenekar. A NAV KEKI kötelékében működő egyenruhás együttes fő profilja a koncertfellépések mellett a fogadó- és menetzene, gyepshow-program, de kisegyüttesei: a big band, a kamaraegyüttes, a tánczenekar, illetve kvartett- és kvintettformációi mindenféle zenei igénynek megfelelnek. Fesztiválok gyakori vendégei bel- és külföldön egyaránt, ahol széles repertoárral, változatos műsorral lépnek fel. Koncertjeikre neves énekes, hangszeres szólistákat hívnak meg közreműködőként. Tevékenységüket televíziós és rádiós közvetítések kísérik, film- és hangfelvételek, videók, cd-k őrzik, történetüket emlékkönyv foglalja össze.
Gyulán már több alkalommal vettek részt zenés rendezvényeken, ezúttal a Free Zenei Fesztivál mindhárom napján egy-egy formációjuk képviseli a „pénzügyőr színeket”. Népi fúvósaik és a Big Band produkciója után ma a teljes koncertfúvószenekar lép fel, műsorán a szimfonikus, az operettirodalom népszerű alkotásai mellett film-, pop-, valamint szórakoztatózenei slágerek csendülnek fel. Vezényel Kapi-Horváth Ferenc. 

 

 

 

20.30 óra, Tószínpad

Operagála

a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával

 

Közreműködik:

Rálik Szilvia, Tokai Ágnes – szoprán

Fokanov Anatolij – bariton

Vezényel: Dénes István – Liszt-díjas karmester

Műsorvezető: Mona Dániel zenetörténész

 

 

A műsor:

Erkel: Hunyadi László – Nyitány

Wagner: Tannhäuser – „Dich, Teure halle” – Erzsébet áriája

Verdi: Az álarcosbál – „Alzati!” – Renato áriája

Mascagni: Parasztbecsület – Intermezzo

Erkel: Hunyadi László – „Bús gerle…” – Gara Mária áriája

Verdi: Szicíliai vecsernye – „Mercé, dilette amiche” – Elena áriája

Erkel: Hunyadi László – Palotás

Offenbach: Hoffman meséi – „Barcarolle” duett

Verdi: Traviata – „Di provenza il mar…” – Germont áriája

Verdi: Trubadúr – „Udiste” duett

 

Az Erkel Ferenc által alapított, 170. jubileumi évét ünneplő, hazánk első szimfonikus zenekaraként szamon tartott Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara az operairodalom legszebb gyöngyszemeivel érkezik Gyulára.

Erkel Ferenc természetesen nem maradhat le a műsorról, hisz Gyula városának szülötte a Hunyadi László operával tette le a nemzeti opera alapjait, ahogy a BFTZ elindításával új fejezetet nyitott a szimfonikus muzsika hazai krónikájában is. 2023-ban ünnepli a világ Verdi születésének 190. évfordulóját, így előtte is több áriával tiszteleg az együttes.

A békéscsabai születésű Rálik Szilvia, és a gyulai kiválóság, Tokai Ágnes két példa arra, hogy milyen tehetségek indultak útjukra ebből a régióból. Fokanov Anatolij világhírű bariton különleges hangszíne méltó alapot ad egy különleges opera ünnepre a festői szépségű Tószínpadon, a gyulai várfalak árnyékában.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fesztivál fő támogatója a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.