Február a Gyulai Várszínházban

Februárban egész hónapban látható Csurák Erzsébet selyemfestmény kiállítása a Gyulai Várszínház Kamaragalériájában. A Győrben élő alkotó a Magyarországon ritkaságszámba menő selyemfestés egyik elismert képviselője. Az Én selyemutam című kiállításon húsz nagyméretű alkotás tekinthető meg, amelyek a vidám színeikkel, játékos formáikkal különleges, egyéni világot mutatnak meg a látogatóknak.

Február 7-én este egy kortárs magyar sikerdarabot nézhetnek meg a színház kedvelői. Spiró György: Prah című alkotása abba a sorozatba illik bele, amely bepillantást ad a magyar valóság sűrűje, mindezt sok humorral és empátiával megírva (Honderű, Csirkefej, Koccanás). Gyulán is látható volt pár éve a nagyszerű Kvartett című kamaradarab. A Prah egy házaspár életébe enged betekintést, akiknek öttalálatuk van a lottón. Az átlagos házaspár életét alaposan átalakítja a főnyeremény. Vajon sikerül-e megbirkózniuk a nagy lehetőséggel? Spiró darabját Korognai Károly és Müller Júlia nagyszerű játékával ismerhetjük meg Gyulán. A Prah előadás erénye, hogy nem akarja eltolni a produkciót sem a komédia, sem a tragédia, sem a tragikomédia felé, mert igazából mind a három kiegyensúlyozottan megtalálható benne. Ez a produkció nagy sikerrel megy jelenleg a Miskolci Nemzeti Színházban. A darabot egyébként jó néhány magyarországi és határon túli színház műsorára tűzte az utóbbi néhány évben, mindenütt elnyerve a nézők tetszését.
Tájékoztatás!
A 2012. február 7-ére meghirdetett Spiró György: Prah című előadás a rossz időjárási körülmények miatt ELMARAD! A megváltott jegyek az új időpontra érvényesek. Az előadást 2012. március 12-én, hétfőn este 7 órakor pótoljuk.
Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!
–more–>

Február 14-én egy rendhagyó estre kerül sor. Eperjes Károly Kossuth-díjas színművészt nem kell bemutatni, hiszen jó pár színházi előadás főszereplőjeként aratott megérdemelt sikert a Gyulai Várszínházban is. Most azonban nem színházi előadásban találkozhatunk vele, hanem mint a magyar történelemről gondolkodó művészt ismerhetjük meg. A Hídember című nagyszabású történelmi film, amelyet 2002-ben mutattak be a legnagyobb magyarról, Széchenyi István gróf életéről szól Bereményi Géza rendezésében. A film főszerepét Eperjes Károly alakította, aki most Gyulán arról a két és fél éves szellemi és lelki felkészülésről beszél, amellyel nagyon közel került Széchenyi Istvánhoz. Az est, amely egy szabad előadás lesz, közelebb hozza a nézőhöz a nagy reformpolitikus személyiségét, de közelebb hozza Eperjes Károlyt is, megismerve a gondolkodását. Széchenyi István szerepéről nagyon sokat írtak a történészek, sokszor szembe állítva őt Kossuth Lajossal. Vajon kinek volt igaza? Ki volt valójában Széchenyi István, és ki az a színész, aki nagyszerűen alakította a filmben őt? Igazak-e a film készítéséről szóló legendák? Ezekről tudhatunk meg bővebbet Eperjes Károly Széchenyiről szóló előadásában.

Február 16-án a Filmklub keretében egy 2004-ben készült amerikai művészfilmet mutatnak be Eros címmel. Az alkotás érdekessége, hogy három kiváló filmrendező, három közepes hosszúságú filmjét foglalja egybe egy cím alatt. A film témája a férfi és a nő – az erotika és a szerelem kapcsolata. Az olasz rendezőóriás Michelangelo Antonioni egyik utolsó alkotása volt ez a filmetüd, amely egy negyvenes éveiben járó házaspárról szól abban az időszakban, amikor a férfi életében egy fiatal lány jelenik meg. Steven Soderbergh amerikai filmrendező alkotása az 50-es években
játszódik. Egy stresszes reklámszakemberről szól a film, aki rendszeresen egy bizonyos nővel álmodik. De ki az a nő? Erre kapunk választ a filmből.  Wong Kar-Wai hong kongi filmrendező műve egy fiatal szabómester és egy gyönyörű kurtizán története, akik különös kapcsolatba keverednek egymással.

Február 29-én egy nagyszerűnek ígérkező hangversenyt hallgathatnak meg a komolyzene kedvelői. Az egyik legtehetségesebb magyar vonósnégyes, a fiatal művészekből álló Kelemen Kvartett, akik ezüst érmet szereztek a világ egyik legjelentősebb versenyén Ausztráliában, a négyévente megrendezett Melbourne-i Nemzetközi Kamarazenei Versenyen. Kelemen Barnabás hegedűművész és felesége, a szintén hegedűművész Kokas Katalin alapította meg 2009-ben a kvartettet. Nemzetközileg is sikeres szóló pályafutásuk mellett jött létre ez az együttes, amelyben rajtuk kívül Kokas Dóra gordonkán, Homoki Gábor másodhegedűn játszik. A zenekar nem csak a második helyet hozta el a nemzetközi versenyről, hanem elnyerte a közönségdíjat is a Musica Viva különdíjat is, amely hosszú évekre leszerződteti a kvartettet Ausztrália és Új-Zéland legfontosabb hangversenytermeibe. Kelemen Barnabás koncertnaptára előre nagyon tele van, így nagy öröm a gyulaiaknak, hogy február végén el tudnak jönni városunkba. A koncerten partnerük a Liszt-díjas zongoraművész Kassai István lesz, aki már oly sokszor elkápráztatta nagyszerű játékával a közönséget Gyulán is. A műsoron Erkel Ferenc, Hubay Jenő, Dohnányi Ernő, Weiner Leó, Liszt Ferenc, Bartók Béla, Brahms műveit hallhatjuk.

B. S.