Évadkezdés A helység kalapácsával

Évadkezdés A helység kalapácsával

 

A hagyományoknak megfelelően június 24-26-án a XXII. Körös-völgyi sokadalom elnevezésű Dél-alföldi népművészeti fesztivállal, kézműves vásárral, népzenei és néptánc találkozóval, a 24-ei ünnepélyes megnyitóval kezdetét veszi a Gyulai Várszínház augusztus 17-ig tartó összművészeti fesztiválprogramja. A rendkívül sokszínű, gazdag, különböző műfajokat felsorakoztató programsorozat kitüntetett pillanatai lesznek a saját bemutatók (Mindenkinek minden – Apor Vilmos, Ifjú barbárok, De mi lett a nővel?, Tündöklő Jeromos, A szarvaskirály), a három színházi fesztivál (Shakespeare fesztivál, Erdélyi Hét, Tamási Áron Napok), de már az évadkezdés is különleges csemegét kínál.

A népművészeti találkozó zárónapján, 26-án, vasárnap este színházi előadás is lesz a Várszínpadon Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című művének adaptációja. A Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciójának rendezője Vidnyánszky Attila és a kárpátaljai színészek mellett Petőfi Sándor szerepében ifj. Vidnyánszky Attilát is láthatjuk.

Ez a történet sem csak úgy kezdődik, hogy a falu templomában a mise véget ért. A nép elhagyja a templomot. Csend lesz. De egyszer csak hortyogás hallatszik. Az egyik sarokban egy ember alszik. Fölébred, és az ajtó felé indul. Lenyomja a kilincset, de hiába. Az ajtó zárva van. Az ember átlátja a helyzetet, és nem rázza tovább az ajtót: tudja, hogy bezárták. Gondolkodni kezd, hogy hogyan juthatna ki. Az ablakon nem ugorhat ki, mert még a nyakát is kitörné. Eszébe jut egy ötlet. Hiszen hajtja a vágy!

Ahogy az eredeti mű sem csak ennyiről szól, úgy a beregszászi előadás is több, mint szimpla történetmesélés, mert most is – mint mindig – a színház nyelvén fejezik ki mindazt, amit az életről, a világról gondolnak, azaz hogy „színházat csinálni” akkor is, most is „a legjobb dolog-log-log-log!”