Anton Pavlovics Csehov: Egyfelvonásos komédiák

2021. július 20. 19.00 óra, Kamaraterem

Az előadás hossza: 160 perc, szünet nélkül

Online jegyvásárlás 
Belépőjegy: 200 Ft, regisztrációs jegy

 

 

 

Anton Pavlovics Csehov

 

Egyfelvonásos komédiák

 

komédia

 

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház produkciója

 

Szereplők:

Szűcs Nelli

Trill Zsolt

Kacsur Andrea

Tóth László

Varga József

Díszlet-jelmez: Balla Ildikó

 

Színpadra alkalmazta és rendezte: Vidnyánszky Attila

 

Anton Pavlovics Csehov három művét: A medveA dohányzás ártalmairól és a Leánykérés című alkotásokat két évtizeddel ezelőtt, 1997-ben mutatta be először a társulat Vidnyánszky Attila rendezésében. Az előadás sikere azóta is töretlen – nem véletlenül.

A medve című komédiában Popova Jelena Ivanovna (Szűcs Nelli) gyászoló özvegyként elzárkózik a világ elől, mígnem egy régi adósság ügyén ellátogat hozzá Szmirnov Grigorij Sztyepanovics (Varga József). Az adós és a hitelező vitája a színpadon egyre inkább a nő és férfi klasszikus párharcává, végül szerelmes szenvedéllyé alakul át. A Trill Zsolt által megformált lakáj, Luka karaktere pedig a humor megbízható forrása.

A dohányzás ártalmairól című monodrámában Nyuhin Ivan Ivanovics (Trill Zsolt) tart kiselőadást a nézőknek. A kedélyesnek tűnő elbeszélése alapján fokozatosan körvonalazódik előttünk egy zsarnoki elnyomásban élő, tehetetlen férj és apa képe. Vallomása életéről, családjáról, eltiport tehetségéről a kezdeti derű után fokozatosan szánalmat, részvétet, szomorúságot ébreszt a nézőkben.

Leánykérésben Lomov Ivan Vasziljevics (Tóth László) földbirtokos a szomszéd Csubukov (Trill Zsolt) csúnyácska vénlányának (Kacsur Andrea) a kezét szeretné megkérni. Ám ez nem megy zökkenőmentesen a lány, Natalja Sztyepanovna nehéz jelleme miatt. Az első látásra kedves és szelíd kislányból ugyanis a komédia alatt veszekedős, házsártos, sőt, hisztérikus nővé alakuló Natalja sértett büszkeségből elkergeti, majd apja segítségével visszahívja a vőlegényjelöltet.

 

Az előadás kedvezményes jegyára a Déryné  Program hozzájárulásának köszönhető.