Két Hold világa

2021. augusztus 13. 19.00 óra, Kamaraterem

 

Online jegyvásárlás
Belépőjegy: 2900 Ft

 

 

KÉT HOLD VILÁGA

sorsjáték

A Gyulai Várszínház, a Transzformáció Alapítvány és a Spektrum Színház közös bemutatója

 

Az előadás létrehozói és játszói:

 

Szorcsik Kriszta és Bogdán Zsolt

 

 

„Ne mondd soha a mondhatatlant, mondd a nehezen mondhatót”

 

 

Nemes Nagy Ágnes költő mértékadó

és meghatározó személyisége volt

a II. világháború utáni magyar irodalomnak.

Lengyel Balázs író, esszéista,

irodalomszervező az Újhold folyóirat körének

legjelentősebb kritikusa volt.

 

Kettejük sorsa szétválaszthatatlanul összefonódott, és annak ellenére, hogy házasságuk válással végződött,szellemi életközösségük, barátságuk mindvégig megmaradt.
Életük része volt a hangos ellenállás, majd néma túlélés a diktatúra idején, háború és fogolytábor, a „hároméves irodalom” eufóriája után a kitaszítottság, üldözöttek mentése és bújtatása…

 

Az előadás naplók, levelek, interjúk, esszék és versek különös ötvözete. Két ember kivételes viszonyulása egymáshoz és a világhoz, fordulatokban gazdag létük stációi, két nagyszerű színész, Szorcsik Kriszta és Bogdán Zsolt tolmácsolásában.

 

Ahogy Nemes Nagy Ágnest a tenyerében tartott “ igazi, de igaziból igazi szaharai homok” magával ragadja és Krisztus előtti időkbe repíti, Ekhnaton fáraóhoz, Lengyel Balázshoz akihez, saját bevallása szerint: “gyöngéd szálak fűzik”, verseit olvasva úgy gyöngül szálanként a test is a lélek is, roskad játéktól, a széptől, az ismeretlen angyalok érintésétől, az erdélyi, boglyák aljában vermelt batul illatától, míg végül feloldódik a nagy Ismeretlenben, az útban ….. a lent-fentekben, és a kint-bentekben. Mindez egyszerre történik, “ugyan egy völgyben, ugyan egy pontban együtt” ….. “ Kettőnk szépség szomja, szépség keresése így lett egyetlen találkozás része. “Egyek s nem egy Egyek “ lettünk versei által az időben.
Jöjjenek velünk.

Szorcsik Kriszta
Bogdán Zsolt

A program megvalósítását támogatta:
Magyar Művészeti Akadémia, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő