Zrínyi 1566 – rockmusical

2018. 07. 27. 21.00 óra, id. Christián László Városi Sporttelep

[:hu]Zrínyi 1566 – rockmusical

Szereplők:

Zrínyi Miklós gróf – SASVÁRI SÁNDOR – Jászai díjas
Lahib, / Pribék János / janicsár – SZOMOR GYÖRGY
Cserenkó kincstartó – TÖRÖK TAMÁS
Anna, szakácsnő – DÉVÉNYI ILDIKÓ
Rosenberg Éva, Zrínyi felesége – VERMES TÍMEA
Szokoli Mehmed, török nagyvezér – BELEZNAY ENDRE
Salm gróf, osztrák fővezér – BLASKÓ BALÁZS – Jászai díjas
Novák János, hadnagy – KELEMEN CSABA
Nádasdyné, a nádor özvegye – IVÁN ILDIKÓ
Kata, szolgálólány – NAGY SZILVIA
Kecskés György, hadnagy – VÁRHELYI DÉNES
Dandó Ferenc, hadnagy – GÖTZ ATTILA
Radovan Jakab, hadnagy – GREGOROVITS TAMÁS
Gerecs Bartolus, hadnagy – VIDÁKOVICS SZLÁVEN
Orsits István, hadnagy – TUNYOGI PÉTER
Lulla, török háremhölgy – NAGY BARBARA
Perván, janicsár aga – BLASKÓ BÁLINT
Borbála, szolgálólány – BOKOR NOÉMI
Ali, török aga – RADVÁNSZKY SZABOLCS
György, Zrínyi Miklós fia – SZABÓ ARNOLD
Apród – VÁRHELYI ÁRON

Valamint magyar és horvát vitézek, török vitézek, magyar asszonyok, lányok, török háremhölgyek szerepében…
Zrínyi Gárda Csáktornya – Zrinska Garda Cakovec
Zrínyi Tánckar tagjai
Zrínyi Vitézek Hagyományőrző Szakosztályának tagjai
EuroDance Táncszínház

Rendező: Moravetz Levente

A Moravetz Produkció előadása

 

„A darab a történelem és a képzelet ötvözete. Ezért is akartam beszélni róla, mert nézetem szerint a költői képzeletet megbilincselni nem szabad semmilyen cenzúrával, még a vélt vagy valós igazság bilincsével sem, de azt azért nem árt tisztázni, mi történelem és mi a képzelet. Aztán ha a képzeletről kiderül, hogy történelem, az már csak szerencse, ami kevés írónak adatik meg.

Ahány olvasmány, ahány tanulmány erről a férfiról, annyi vélemény. Szeretném előre hangsúlyozni, hogy nem történelmi tanulmányt írok. Sem most, sem a darabban. Nem dolgom, nem feladatom, nem tisztem. Én egy darabot írtam. A sok véleményből azt ragadtam meg, ami a darab szempontjából számomra érdekes és hasznos volt. Hogy történelmi szempontból kinek van igaza, melyik történésznek, melyik csoportnak, döntsék el ők. Én szórakoztatni akartam.

Moravetz Levente

 

„Szerkezetét tekintve a darab folyamatosan vált a prózai és zenés részek között. Ilyen tekintetben megköveteli a néző állandó figyelmét, annál is inkább, mert a musical cselekménye több idősíkon zajlik: párhuzamosan láthatjuk a vár ostromának kibontakozását, valamint azt, ahogy Cserenko kamarás, az ostrom egyik túlélője külön-külön visszaidézi az eseményeket mind a török, mind az osztrák fővezér előtt. Ám mindez nem hátrányára, hanem előnyére válik az előadásnak: érdekessé, lebilincselővé teszi a prózai részeket is. Moravetz Levente szövege bátran ötvözi a történelmi tényeket az alkotói fantáziával. A taktikai csatározások közepette valódi emberi sorsokat látunk kibontakozni. A Zrínyi 1566 három húzóneve kétségkívül Sasvári Sándor, Csengeri Attila és Feke Pál. Megannyi szereppel a háta mögött Sasvári Sándor országunk minden jelentős musicalszínpadán állt már. Zrínyi Miklós alakjával pályafutása egyik legnagyobb szerepét kapta meg. Nincs könnyű dolga a színésznek, hiszen egyrészt szinte az elsőtől az utolsó másodpercig jelen van a színpadon, másrészt címszereplőként a legtöbb dalt is énekli, amelyek rendkívül széles skálán mozognak: nagy ívűek és csendesen drámaiak, lendületesek és egészen lágyak. http://vivalamusical.hu/hirek/zrinyi1566_0706

A belépés díjtalan

 

 [:]