XXIV. Gyulai Vár Jazz Fesztivál

XXIV. Gyulai Vár Jazz Fesztivál

A Hammond–orgona királya és az amerikai jazz díva a gyulai jazz fesztiválon – 2015. július 18. 19:00 óra – Helyszín: Várszínpad

A kitűnő akusztikájú gyulai vár reneszánsz udvara július 18-án este hét órakor 24. alkalommal ad helyet az improvizatív zene ünnepének, a Gyulai Vár Jazz Fesztiválnak. Ezen az estén négy fellépővel, köztük világsztárokkal várják a műfaj kedvelőit.

joey-de-francesco.jpg

Az egyik sztárvendég a Hammond-orgona királya Joey De Francesco lesz, akit már 17 évesen meghívott lemezfelvételre Miles Davis 1989-ben, az „Amandla” című albumára. A virtuóz orgonista évek óta nyeri meg a kritikusok és rajongók szavazólistáit a legfontosabb jazz szaklapokban, így a világ vezető folyóiratában, a Down Beat-ben is. Pályafutása során több mint harminc lemezt adott ki saját neve alatt és több mint ötven lemezen, mint közreműködő hallható virtuóz játéka. Jazz világsztárok sorával játszott, többek közt lemezt készített a legendás gitárossal John McLaughlin-nal is. Többször jelölték Grammy-díjra különböző kategóriákban. Orgonista édesapjától négy éves korától tanult játszani, majd ifjúként Philadelphia-ban neves jazz zenészektől sajátította el a műfaj fogásait. Virtuóz játéka a dallamos swing és blues zenére épül, amely népszerűvé teszi a hallgatóság széles rétegében. A gyulai fesztiválra trió formációban érkezik az amerikai muzsikus, és orgonajátéka mellett megszólaltatja trombitáját is, amelyen szintén kiválóan játszik. Ezen a hangszeren Miles Davis a példaképe, aki felfedezte zenei tehetségét, és elindította a világhírnév felé.

joan-faulkner.jpg

A fesztivál másik külföldi sztárvendégeként egy csodálatos hangú, amerikai fekete jazz, soul, blues énekesnőt hallgathatnak meg. Joan Faulkner jelenleg Németországban él, de a világ minden táján ismerik a nevét. A 70-es években Frank Farian fedezte fel, így hamarosan a Boney M-ben is szerepelt és a Milli Vanilli-hez is hangját adta. 1989-ben elnyerte a német Artist of the Year nívódíjat, joggal nevezik Németország legjobb hangjának. Az énekesnő a neves, Svájcba, majd Németországba települt magyar jazz zongorista, Csík Gusztáv felesége, így kaptak most meghívást férjével a gyulai fesztiválra. Csík Gusztáv 1943-ban Egerben született, Zeneakadémiát végzett. Az egyik legnagyszerűbb magyar jazz zongoristának számított, aki Pege Aladárral játszott együtt. A 70-es években települt külföldre, ahol neves európai és amerikai jazz muzsikusokkal játszik rendszeresen azóta is. Gyulán feleségével, Joan Faulknerrel duóban adják elő a jazz műfaj számos örökzöldjét.

toth-viktor.jpg

A tavalyi év jazz albuma Magyarországon a jazzrajongók szerint a Tóth Viktor Arura Trió CD-je lett, amelynek a címe: „Szemed kincse”. Tóth Viktor együttese szerencsésen egyesíti a magyar népzene és a jazz lényegét, tüzét, szabadságát. Az egyik legkiválóbb altszaxofonos triójában két kiváló, virtuóz muzsikus a társa, a bőgős Orbán György és a nemzetközi hírű cimbalmos Lukács Miklós, aki mostanában a legendás szaxofonos, Charles Lloyd együttesével is turnézik a világban.

535773-0-1-gyhrcsd011.JPG

A jazz fesztiválon most már hagyományosan, az idén is fellép a nagyszerű helyi jazz nagyzenekar, a Gyulai Big Band Kepenyes Pál vezetésével. A big band új műsorral mutatkozik be a gyulai fesztiválon a drezdai sikeres fellépésük után.