Világirodalmi Klasszikusok Fesztiválja Gyulán

Július 13-án csütörtökön 19.00 órakor megkezdődik a Világirodalmi Klasszikusok Fesztiválja elnevezésű új programsorozatunk. Négy nap alatt hat remek előadást láthatnak nézőink.

Az elmúlt években nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy a nagy múltú, nemzetközi Shakespeare Fesztivál méltó folytatásának feltételei ma már nincsenek meg Gyulán. Fájó szívvel bár, de elengedjük ezt a történetet, lemondunk a Shakespeare Fesztivál további megrendezéséről. De nem Shakespeare-ről, aki, természetesen, ettől függetlenül, továbbra is a világirodalom legnagyobb drámaírója marad. Épp ezért egy-két izgalmas, különösen érdekes Shakespeare-előadásnak a következő évadokban is mindig helye lesz. S ez a Shakespeare-előadás mindig része lesz az új színházi fesztiválnak, a Világirodalmi Klasszikusok Fesztiváljának. Shakespeare mellett Csehov, Moliere, Ibsen, Brecht, Gogol, Goldoni, Dosztojevszkij és még számos más világirodalmi kiválóság művéből, „kötelező olvasmányaiból” készül a legjobb magyar színházakban évről-évre új bemutató. Egy ezek legjavából, tehát a klasszikusok műveinek újragondolt, korszerű előadásaiból összeállított egyhetes programsorozat minden évben különleges színházi csemegéket kínálhat a helyi lakosságnak, a helyi fiataloknak és az üdülővendégeknek, sőt, egy újabb vonzó programsorozata lehet a nyári évadnak, amiért az ország más pontjairól is érdemes lesz ismét Gyulára utazni.

Az ideit próbaévnek szánjuk, és a források szűkülésével is számolva csak négynapos fesztivált rendezünk július 13-16. között. Beaumarchais: Figaro házassága című komédiáját a nagyváradi Szigligeti Színház előadásában, Botos Bálint rendezésében, Csehov: Három nővérét a szabadkai Népszínház Magyar Társulata, Sebestyén Aba rendezésében hozza el a fesztiválra.Csehov másik híres művét, a Sirályt a Feledi Projekt táncszínházi előadásában láthatják majd az érdeklődők. Dosztojevszkij: A Karamazov testvérek című regényének színpadi adaptációját Hargitai Iván rendezésében a József Attila Színház adja elő. Shakespeare III. Richárdja a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciójában nézhető meg, az És Rómeó és Júlia című produkciót pedig Rudolf Péter és Nagykálózy Eszter adja elő.

Korlátozott számban még kaphatók jegyek. Várunk mindenkit szeretettel az előadásokra.