Tamási Áron: Vitéz lélek

Tamási Áron Napok

2022. augusztus 14. 17.00 óra, Erkel Ferenc Művelődési Központ
Online jegyvásárlás
Belépőjegy: 2900 Ft – 1900 Ft

 

Tamási Áron: Vitéz lélek

A Békéscsabai Jókai Színház előadása

 

SZEREPLŐK:

Balla Péter: Czitor Attila

Lázár: Katkó Ferenc

Ambrus: Tege Antal

Boróka: Földesi Ágnes Villő

Nikita: Tomanek Gábor

Sári, Nikita felesége: Kovács Edit (Jászai Mari-díjas)

Kristóf: Beszterczey Attila

Rozáli, Kristóf felesége: Liszi Melinda

Panna: Tarsoly Krisztina

Csorba: Szabó Lajos

Büllents: Balázsi Róbert

Cigány: Bartus Botond szh.

Kisfiú: Mlinár Pál Bence

Kislány:  Kiss Anna Blanka

 

Súgó: Roszik Ivett

Ügyelő: Kadelka László

Díszlettervező: Horesnyi Balázs

Jelmeztervező: Igaz-Juhász Katalin

Zene: Cári Tibor

Rendezőasszisztens: Kiss Kata

Rendező: Kiss József (Jászai Mari-díjas)

 

Tamási Áron műve a magyar néplélek igazi drámája, népmesében gyökerező, példázatos érvényű darab arról, hogy a legmélyebb válságot, kirekesztettséget, otthontalanságot megtapasztalva is talpra lehet – és kell! – állni.

Főhőse Balla Péter háborúból, hadifogságból hazatérvén az egész székely falu legnagyobb megrökönyödésére egy szamarat vesz. A gyerekek gúnyolják, a felnőttek szánják, volt szerelme és annak férje, aki különben cséplőgépet vett, le akarja beszélni a szamártartásról, az elöljárók meg, minthogy az egész közösségre nézve szégyenletesnek tartják a dolgot, el akarják kobozni a jószágot. A kiinduló helyzet a szamár és a gép szembeállítása, a szamárról ugyanis megtudjuk, hogy jel: a nagy háború, a minden elvesztése utáni semmiből való újrakezdés jele. 

Balla Péter számára nem csak a szamár elfogadtatása, a közösség meggyőzése jelent gondot, hogy szükség van a tiszta, természeti forrásokra támaszkodó újrakezdésre. E tusakodása közepette meglátogatja egy öregember, aki hozzáadja rég halott lányát azon az alapon, hogy mindketten hiszik, a halottak velünk maradnak. Csakhogy amikor a férfi beleszeret egy eleven lányba, történetesen a házát építő ács gyermekébe, akkor már köti a halottnak fogadott hűsége.

Lesz-e Balla Péternek még része az élő szerelem boldogságában?  Kiderül a krimiszerű rejtélyek feloldása és a különös próbatételek megoldása során ebből az  igazi közönségkedvenc előadásból.