Tamási Áron Napok

Tamási Áron Napok

A Gyulai Várszínházban az összművészeti fesztiválprogram szerves részeként már ötödik évben valósítunk meg egy-egy olyan színházi programsorozatot, amely a nemzeti klasszikusaink életműveit állítja középpontba. Székely János, Weöres Sándor, Márai Sándor, Szabó Magda munkássága után idén a 125 éve született Tamási Ároné következik augusztus 12-14. között a Tamási Áron Napok programsorozatával. Három nap alatt 5 előadás,  egy tudományos konferencia (előadók: Bertha Zoltán, Béres László, Cs. Nagy Ibolya, Fried István, Márkus Béla, Török Viola), középiskolás diákszínjátszók produkciói és egy kerítés-kiállítás  dolgozzák fel az életművet.

A Várszínház negyedik idei saját bemutatója is ekkor lesz, 12-én a Várszínpadon, a Nemzeti Színházzal közösen létrehozott Tündöklő Jeromos című előadás, Márkó Eszter rendezésben, Schnell Ádámmal, Kristán Attilával, Herczeg Péterrel, Bordás Rolanddal a főbb szerepekben és a beregszászi magyar társulat közreműködésével.  Az Erdélyi Szépmíves Céh és a kolozsvári Magyar Színház 1936-ban meghirdetett drámapályázatának díjnyertes darabja volt Tamás Áron színpadi játéka, a Tündöklő Jeromos. A bírálóbizottság így méltatta a művet: „Székely falusi miliő. Első tekintetre reális, sőt naturalisztikus történet, amely mögött azonban csakhamar hatalmas misztikus háttér alakító erejét érezzük. Az alakok hús-vér figurák ugyan, de mégis többek, mint való személyek. A mi korunkat, egyéni és történelmi sorsunkat eldöntendő nagy eszmék képviselőinek mutatkoznak be az egyszerű emberek. (…) Csordultig telve van játékos humorral, nagy emberi jósággal és egyúttal mélységes komolysággal. Az egész darabot átlengi a székely táj sajátos illata, a hegyek éles levegője. Ez a színjáték igazi, őseredeti, a maga különvaló töretlen útját járó, semmi mással össze nem hasonlítható művészet, amely sehol másutt, mint itt, a mi földünkön meg nem születhetett volna.”

A Vitéz lélek (Békéscsabai Jókai Színház), a Boldog nyárfalevél (marosvásárhelyi Spektrum Színház), az Énekes madár (Hangjegy Színház) mellett láthatjuk majd a Tószínpadon az Ördögölő Józsiás (Soproni Petőfi Színház – Zentai Magyar Kamaraszínház) című mesejátékot is. A két utóbbi, az Énekes madár és az Ördögölő Józsiás című előadás a Déryné program keretében érkezik Gyulára, s így csupán 100 forintos regisztrációs jegy megvásárlásával megtekinthető.