Sóvirág – avagy a létezés eufóriája

[:hu]2019. december 11. 19.00 óra, Kamaraterem
Online jegyvásárlás
Belépőjegy: 1900 Ft

 

Sóvirág – avagy a létezés eufóriája

Világszám, egyedülálló előadás a Gyulai Várszínház Kamaratermében!

 

Szereplők:
Cuhorka Emese, Fahidi Éva

Rendező: Szabó Réka

Dramaturg: Peer Krisztián, Zsigó Anna
Fény: Szirtes Attila
Kosztüm: Szűcs Edit
Speciális kellék: Haraszti Janka

 

Egy 94 éves Auschwitz-Birkenau-túlélő és egy fiatal táncosnő duettje.

Éva szenvedélyes öröm-kereső, Emese folyton mindenkit meg akar váltani. Éva nem szokott búcsúzkodni, Emese szeret hazajönni. Közös anyanyelvük a tánc. Éva az utolsó tanúk egyike. Gondosan megőrzött fiatalkori ruháit mintha csak Emesére szabták volna. Emese magas, Éva még mindig magasnak hiszi magát. Hasonlítanak.

Az előadás tétje és fő kérdése az, hogy van-e átjárás e két világ között, átadható-e a tapasztalat, vagy épp fordítva: meg lehet-e érteni egy mai fiatal problémáit egy olyan súlyú élettel a hátunk mögött, mint amilyen Évának jutott? Lehetséges-e kettejük Nagy Közös Tánca?

„Az öregember majdnem úgy tekint vissza az életére, mint a vándor a hegy tetején a lába előtt elterülő tájra. Mindent lát egyszerre, mi közelebb van, mi távolabb. De pont azért, mert egyszerre lát mindent, az idősíkok sem kronologikus rendben sorakoznak lelkében, hanem összefolynak.”
(Fahidi Éva: A Dolgok Lelke)

 

A próbafolyamatról s azon keresztül Fahidi Éva életérőlkészült, szintén Szabó Réka által rendezett A létezés eufóriája című dokumentumfilm 2019-ben megkapta a Szarejevói Filmfesztivál emberi jogi díját, majd a Locarnói Filmfesztivál Kritikusok Hete programjának nagydíját.

Interjúk Fahídi Évával:

Én egy holokauszt-aktivista vagyok

Interjú Fahidi Éva holokauszt-túlélővel a Sóvirág című előadás kapcsán

https://index.hu/kultur/2015/10/12/fahidi_eva_interju_holokauszt/

 

Táncolni a holokausztról – Fahidi Éva megtanult együtt élni a tarumával

https://168ora.hu/kultura/tancolni-a-holokausztrol-fahidi-eva-megtanult-egyutt-elni-a-traumaval-168013?fbclid=IwAR1f9Y2-d_KEm-pjV-ZgADkwFNwVZ7-uq_oESOgSwxcwO06LpUZRDmL433E[:]