Formanek Csaba: Senki se mer egyedül élni

[:hu]2019. december 4. 19.00 óra, Kamaraterem
Online jegyvásárlás
Belépőjegy: 1900 Ft

 

Formanek Csaba: Senki se mer egyedül élni

A budapesti alternatív, független színházi szcéna egyik fenegyereke által írt és rendezett darabot 2017-ben a legjobb 10 budapesti előadás egyikévé választotta a szinhaz.hu.

Szereplők:
Pusztai Luca, Formanek Csaba

Díszlet: Pusztai Luca, Formanek Csaba
Fény: Lakatos Dániel

Írta és rendezte: Formanek Csaba

Egy átlagos napon elindulsz hazafelé, de nem találod az utcát, a házat, ahol laksz. Talán évek teltek el észrevétlenül, vagy csak elfelejtetted reggel bevenni a gyógyszeredet? Vagy egyszer csak meglepődve nézed azt az embert, akivel együtt élsz, és nem emlékszel, hogy vannak-e gyerekeitek. A képzeleted tréfát űz veled? Esetleg van mindennek egy mélyebb üzenete?

Egy történet, ahol az évek egyetlen pillanatba zsúfolódnak. Egyetlen pillanat, ami évekké tágul. Nem tudjuk már többé, kik is vagyunk pontosan, hol vannak a határaink, hol kezdődött az élet. Mi lett szépen megálmodott terveinkkel? Kivé váltunk, kinek a hipnózisában élünk? Mi építettük fel ezt a valóságot, vagy a valóság hozott létre bennünket?

Az előadás több díjat is nyert, többek között a Színházi Értékteremtésért díjat (Vasvár, 2017), a Nagy András László Nívódíjat (Feszt-Fest, 2107), az Arany minősítést (Magyar Szín-Játékos Szövetség, 2017), az Alkotói díjat (ISZN, Balassagyarmat, 2018), és a Best Scenography Solution-t (Színházi Forradalom Nemzetközi Fesztivál, Tyumen, Oroszország, 2019).

 

„Az előadást végtelenül életszagú, okosan hullámzó dramaturgia jellemzi: mindkét szereplő részéről folyamatos a hangulati ingadozás, melynek része az egyszer fent, egyszer lent, és a se veled, se nélküled életérzés is. Ami pedig ezt a folyamatos ingadozást izgalmassá, helyenként pedig végtelenül szórakoztatóvá teszi, az a rendkívül változatos játékstílus.” ( Stermeczky Zsolt Gábor)
https://contextus.hu/erdemes-e-egyedul-elni-senki-se-mer/

„Formanek Csaba engem lenyűgöz a színházteremtő szenvedélyével, megszállottságával, azzal, hogy ír, rendez, játszik, helyet és közönséget teremt magának, hogy nem fárad, hogy sokféle hangja van, hogy továbbadja, amit tud, hogy embereket tud maga köré vonzani.” (Turbuly Lilla, a Színházi Kritikusok Céhének elnöke)
https://drot.eu/nemzeti-helyett-jarjon-patyolatba

„az alkotói szabadság a lehető legjobb értelmezésben, az igazi kockázatvállalás egy egészen döbbenetes megjelenése a színpadon. Minden pillanat olyan, hogy bármi megtörténhet. (…) Humoros és fájdalmas egyszerre, ami a legfontosabb színházi minőség számomra”. (Ascher Tamás)
https://www.szinjatekos.org/single-post/iszn2018-2resz

 [:]