November a Gyulai Várszínházban

A Kamarateremben november 27-ig nézhető meg az a fotókiállítás, amelyen Keleti Éva, érdemes és kiváló művész, a magyar fotóművészet nagyasszonyának képeit láthatják a Kamaragalériában. 40 színészportré tekinthető meg a kiállításon a 60-as évektől napjainkig, amelyeken a legjelesebb magyar színészek jelennek meg Latinovits Zoltántól Darvas Ivánon át Törőcsik Mariig.

November 4-én egy nagyszerű színházi előadást tekinthetnek meg kiváló színészek alakításában a Kamarateremben. A francia író, Pierre Sauvil műve a könyvsiker után a színpadokon is hódít Napfény kettőnknek címmel. A darab egy párizsi magánklinika professzorának lakásában játszódik, ahova betoppan egy fiatal nő. A professzor félreérthetetlen érdeklődést mutat az elbűvölő és merész lány iránt, aki közli, hogy ezentúl ott fog lakni. A sok csavart alkalmazó dramaturgia tucatnyi érdekes szituációt teremt a darab során. Szervét Tibor és Sipos Vera elbűvölő játéka hosszú idő óta sikeressé tette az előadást a budapesti Rózsavölgyi Szalonban. Bizonyára így lesz ez Gyulán is a vendégjáték során, hiszen az előadásból sugárzik, hogy a szereplők, alkotók komolyan veszik a közös játékot, emlékezetes előadást létrehozva.

A Gyulán élő népszerű színművész, Kovács Lajos számtalan magyar film főszerepét játszotta el az elmúlt két évtizedben. Egyik ikonikus alakítása volt Balog Tibi szerepe az Argo című filmben. Nemrég elkészült a folytatás, az Argo 2. Ennek a díszbemutatója lesz november 10-én a Kamarateremben. A pitiáner, suttyó bűnözők bandájáról szóló vígjáték mindenütt elnyerte a nézők tetszését, ahol eddig vetítették. A film bemutatása után találkozás és beszélgetés lesz a film alkotóival: a főszereplővel, Kovács Lajossal, a rendezővel, Árpa Attilával és a producerrel, Árpa Józseffel.

November 11-én egy román nyelvű színházi előadásra kerül sor a Budapest Román Kulturális Intézet szervezésében a Kamarateremben. A bukaresti Mignon Színház hozza el nagysikerű darabját, Alina Nelega: Amália mélyen lélegzik című produkciót. A darab a hatvanas évek Romániájában született Amália történetén keresztül pontos képet rajzol a múltról és a jelenről. Az előadás román nyelven magyar felirattal lesz látható.

November 25-én egy népszerű énekesnő koncertjét hallgathatják meg a swing jegyében. Kozma Orsi neve a Jazz+Az és a Cotton Club zenekarokból ismert, a hazai élet egyik legsokoldalúbb, egyedi hangú énekesnője. A két sikeres zenekar után szóló karrierbe kezdett. Eddig több, mint 100 lemezen hallható a hangja, megannyi slágert énekelt különböző formációkkal, több musical főszerepét játszotta el. Számtalan sikeres koncert résztvevője volt itthon és külföldön. Gyerekként énekelt a Magyar Rádió Gyermekkórusában, majd színészi pályára készült. Debütálása az Operett Színházban volt a Valahol Európában című darab Éva szerepében, majd a Geszti Péter vezette Dzsungel könyvében játszott sikerrel. Ezeket még jó néhány színészi szerep követte. 2002-től vált országosan ismertté a Jazz+Az tagjaként. 2005-ben készítette első szólólemezét, amelyet még kettő követett 2007-ben és 2013-ban. Gyulai koncertjén kiváló magyar jazz zenészek kísérik: Hárs Viktor – basszusgitáron, Cseke Gábor – zongorán, Pusztai Csaba – dobon. Az itteni fellépésén népszerű világslágerek és örökzöldek mellett saját dalait is megszólaltatja.

November 30-án nyílik a Nagybányai mozaik című festménykiállítás, amelyen a legendás nagybányai művésztelep festőinek képeit láthatják. A nagybányai művésztelep a modern magyar festészet egyik legmeghatározóbb helyszíne, ahonnan elindult az új magyar festészet 1896-ban. 1902-től szabad iskolává alakult, ahol az új magyar festőgeneráció majd minden jelentős alakja megfordult. Fénykorát a második világháborúig élte, de a művésztelep máig is működik, igaz, megváltozott korban és szereplőkkel. Az iskolára elsősorban tájképfestészet jellemző, amelyben fontos szerepe van a naturalizmusnak és a plain air festészetnek. Ehhez kiváló helyszín az erdélyi táj és Nagybánya hegyekkel körülvett szép vidéke. Ebből a művésztelepből láthatunk alkotásokat most Gyulán, olyan alkotásokat, amelyek 1920 és 2000 között születtek. A kiállítás december 18-ig lesz nyitva.

November 30-án egy kiemelkedő komolyzenei hangversenyre kerül sor a Kamarateremben. Jandó Jenő Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész ad koncertet ekkor. Ő jegyzi a legtöbb eladott hazai komolyzenei hanglemezt. Több mint 100 hangfelvételen hallható játéka. Pályafutása során körülkoncertezte a világot, tartott mesterkurzusokat Japántól Európáig sok országban. A budapesti Zeneakadémia tanára. Hatévesen kezdett zongorát tanulni, a magyarországi tanulmányok befejezése után Párizsban tökéletesítette tudását. 1973-ban megnyerte a Magyar Rádió Beethoven zongoraversenyét, amelyet milánói, versailles-i, sydney-i nemzetközi zongoraversenyek díjai követtek. Egyedi játékát a zeneszeretők pár hang után felismerik. Mostani gyulai koncertjén Bach, Beethoven, Brahms, Liszt műveit adja elő a zenebarátok nagy örömére.