Március a Gyulai Várszínházban

Március 03. Péntek, 19:00 Kamaraterem

Pély Barna szólóestje

 width=Pély Barna már több mint egy évtizede a magyar könnyűzenei élet egyik sokszínű, és meghatározó alakja. Énekes-zeneszerzőként a nyitottság, és energikusság jellemzi, előadásmódjában és munkáiban a blues, a soul, és a funk alapvető stílusjegyeit ötvözi.

Saját szólókarrierje építése mellett jelenleg is a B The First („You told me that you loved me”, „Aztán miért”) énekes-gitárosa és dalszerzője. 17 évig volt a United zenekar („Végső Vallomás”, „Hófehér Jaguár”, „Keserű méz”…) frontembere.

2003-2006-ig zsűriként, 2010-ben szakmai tanácsadóként résztvevője volt a Tv2 Megasztár című énekes tehetségkutató műsorának. 2007-től a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének Jazz-ének Szakvezetője. 2016-ban a Dal 2016 (Eurovíziós dalverseny) legjobb 18 dala közé jutott a B the First – You told me that you loved me című dalával.

Ezen az akusztikus koncerten egy lábdob szerű stomp box, egy looper, és egy finoman effektezett bluest gitár van nála , ami bőven elég ahhoz, hogy táncra perdüjön a szívünk, vagy éppen a bensőséges hangzással könnyet csaljon a szemünkbe.

Énekstílusa, dalai, és „szlogenjei” méltán teszik generációja egyik kikerülhetetlen zenészévé, és amit biztos nem mondhatunk el róla: hogy ”Ez nem jött át.”

SZÍNLAP

Március 06. Hétfő, 19:00 Kamaraterem

FILMKLUB – A martfűi rém

 width=

Közönségtalálkozóval egybekötött filmvetítés

A martfűi rémmagyar thriller  

Vendég: Sopsits Árpádrendező

Halálra ítéltek egy férfit egy fiatal nő brutális meggyilkolásáért Martfűn, 1957-ben. Hét évvel később azonban ismét egymást követik a megrázó halálesetek. A forradalom utáni politikai tébolyban nehéz megtalálni az összefüggéseket és újra felvenni a nyomozás fonalát. Egy országban, ahol nem léteznek sorozatgyilkosok, egyre több az áldozat. A kirendelt fiatal ügyésznek minden kitartására szükség lesz, ha le akarja leplezni a rettegő kisváros kíméletlen ragadozóját. A valós eseményeken alapuló izgalmas pszicho-thriller felkavaró képekben idézi fel a háttérben feszülő politikai és emberi ellentéteket és kíméletlenül lerántja a leplet Magyarország bűnügyi történetének egyik legemlékezetesebb nyomozásáról.

SZÍNLAP

Március 14. Kedd, 19:00 Kamaraterem

ODETT KONCERT

 width=” A különleges hangú és karakterű énekesnő először Gyulán”

Zenekar tagjai:
Polgár Odettének
Polgár Pétergitár
Papp Csabadob
Takács Rajmundbasszusgitár
Roza Tamásszintetizátor

Odett szemtelenül fiatalon, érettségiző kislányként robbant be a magyar popéletbe. A mai napig az egyik legkarakteresebb, legfigyelemreméltóbb és legnépszerűbb fiatal hazai női előadó.

Megnyerő személyiség, szabad szellem, egyedi hangú és karakterű énekesnő, profi előadói képességekkel megáldva. Arra született, hogy diktálja a divatot, kiváló szerzőkkel, zenészekkel közreműködve építi szólókarrierjét és szemtelenül fiatalon már jelentős sikereket ért el. 2013-ban Fonogram díjat kapott “Hanyatt, Homlok, Egyenes” című nagylemezéért, melyen olyan országosan ismert rádióslágerek hallhatóak, mint a “Hanyatt” és a “Van az a pillanat”. Csillagtérkép című nagylemeze talán az eddigi legérettebb munkája, az erről kimásolt “Egy lépés” című dal a 2014-es nyár egyik legjátszottabb slágere a Petőfi Rádióban. Annak az évnek a fénypontja számára azonban mégiscsak az volt, hogy születésnapját Blondie előtt játszva ünnepelte a Papp László Sportarénában.

Első Művészetek Palotája-beli fellépése is átütő és egyedi volt,  dalai különleges hangszerelésben – vendégekkel, gyerekkórussal, vonósnégyessel kiegészülve különleges, XXI. századi, látványos multimédia show keretein belül csendültek fel a Fesztiválszínház falai között.

2016-os legsikeresebb dala, az “Ébredj rám!” az egész országnak a reggelt jelentette – rádiós szignállá lépett elő, valamint a 2016-os Sziget himnuszát is Odett jegyzi szerzőként és előadóként is.

SZÍNLAP

Március 23. Csütörtök, 19:00 Kamaraterem

Sebestyén Elemér: Segítség, megnősültem!

 width=

“Szórakoztató történetek a házaséletről”

Sebestyén Elemér: Segítség, megnősültem! egyszemélyes vígjáték

Pindroch Csaba 2016. okróber 29-én mutatta be első önálló estjét a Segítség megnősültem! című egyfelvonásost a Thália Színház mikroszínpadán. A darab Sebestyén Elemér azonos című regénye alapján készült, melyben a házasság minden részletét és annak velejáróit ismerhetjük meg. A művész az előadás alatt 11 különböző karaktert jelenít meg, ezek segítségével pedig garantált, hogy mindenki talál magának legalább egyet, amellyel találkozott már életében, vagy magára ismer egy-egy szituációban. A házasok számára görbe tükröt tart a mindennapi élet pillanatairól, a fiatalok pedig észrevehetik, mik lehetnek buktatói egy kapcsolatnak, és hogy ezeket érdemes inkább humorral kezelni.

A pszichológiai és stand up előadások stílusát ötvöző Segítség megnősültem! valójában egy szerelmi vallomás a nőknek, aminek egyik célja felhívni a férfiak figyelmét a nő, a feleség szépségére, értékeire.

„Bár tele van csípős megjegyzésekkel és humoros szituációkkal, mégis olyan ez a darab, mint egy szerelmi vallomás. Üzenet tőlem személyesen a feleségemnek, továbbá minden férfitól valamennyi nőnek, köszönetképpen azért a fontos, hihetetlenül boldogító, de olykor végtelenül bosszantó és így rengeteg humorforrást adó csodálatos emberi kapcsolatért, amit úgy hívunk, hogy házasság” – mondja Pindroch Csaba

A 75 perces előadás folyamatosan vezeti a néző figyelmét, a humor állandó résztvevője a jeleneteknek, de a komoly mondanivaló sem maradhat el a végéről. Az utolsó vallomás ellenpontja az addig átélteknek, egy önvallomás, melyben a férfi észreveszi és beismeri, mennyire becsülni és szeretni való a nő, vagyis az ő felesége.

A témából, a nő-férfi kapcsolatából, annak nehézségeiből és szépségeiből adódóan mindenki számára élvezetes és elgondolkodtató ez a darab.

Szól nőről férfinak és férfiról nőnek.

SZÍNLAP

Március 28. Kedd, 19:00 Kamaraterem

Vigh Andrea hárfaestje

 width=” A Liszt – díjas hárfaművésznő egyedi hangzású koncertje”

Műsor:
Handel: B-dúr prelúdium, B-dúr pasztorál, C-dúr Chaconne
Durand: Esz-dúr keringő
Hasselmans: Forrás
Donizetti: Lammermoori Lucia – kadencia
Smetana–Trneček: Moldva fantázia

szünet

Csajkovszkij– Walter-Kühne: Anyegin fantázia
Debussy: E-dúr arabeszk , Holdfény
Tournier: Au matin
Fauré: Impromptu

Vigh AndreaLiszt-díjas hárfaművésznő 1996 óta tanít a Zeneakadémián, 2013 novemberétől a Zeneakadémia rektora. Tíz szólólemeze jelent meg, többségében a német Capriccio Kiadó gondozásában. 1993-tól 1996-ig közreműködője a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyeinek. Pódiumra lépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Solti György által vezetett európai turnén, a Bartók-évforduló alkalmából rendezett hangversenyeken (New York – Carnegie Hall). 1994-ben a ZDF „Die Beste” című műsorába kapott meghívást „Hárfaversenyek” című lemeze sikerének jóvoltából. 1993 óta évente tart szólóestet a Zeneakadémián. 1997-ben Kocsis Zoltán dirigálásával, a Budapesti Fesztiválzenekar kíséretével adott hangversenyt, 2003-ban zenekari szólóestje volt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. 2005-ben a Téli Ünnepi Esteken Tokody Ilonával, majd Marton Évával adott koncertet. Számos TV-felvétel örökítette meg játékát. 2006-ban DVD felvételt készített (Hungaroton) Mozart fuvola-hárfaversenyéből Drahos Béla fuvolaművésszel és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. A walesi, az arles-i, a belgrádi, a gödöllői, a szegedi nemzetközi hárfaverseny zsűrijének tagja. 2010-ben japán turnén vett részt Onczay Csaba gordonkaművésszel. 2012-ben Brüsszelben adott szólóestet, és mesterkurzust tartott a Brüsszeli Zeneakadémián. 2014-ben Japánban, Szapporóban, a Kitara Hallban tartott szóló hárfakoncertet. A Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója (1999) és művészeti vezetője. Vigh Andrea 2002-ben habilitált, 2009-ben „Doctor of Liberal Arts” tudományos fokozatot szerzett.

[:]