Március a Gyulai Várszínházban

Március 7-én este nyílik Barcsik Géza festőművész, grafikus kiállítása a Kamaragalériában Dobogó Kő címmel. Ezen a kiállításon többek között 15 különleges portrét állítanak ki, amelyek Erdélyben, Csucsán gyűjtött nagy kavicsokra vannak festve, olyan emberekről, akik fontosak a művész számára. Többek között, Szörényi Levente, Ákos, Szabados György, Grandpierre Attila, Tőkés László, Varga Csaba portréit is megismerhetik. 25 cd borítót is láthatnak abból a 300-ból, amit a művész az elmúlt 30 évben grafikailag megtervezett. Kiállítanak néhány olajképet is azok közül, amelyeket legújabban festett az 50 éves művész. A megnyitót követően két programmal folytatják az estét. 19 órától először Repiszky Tamás régész beszél arról a legújabb kutatásról, amelyet a Pilisben végeztek. Ő az a kutató, aki Szörényi Leventével együtt dolgozva a Pilis hegység szakrális múltját tárja fel. Erről a témáról megjelent egy könyv is 2011-ben Legendák és valóság a Pilisben címmel, A gigászok küzdelmétől a Holdvilág-órákig alcímmel. A könyvet a következő mondattal ajánlják az érdeklődőknek „Mindazoknak akik úgy vélik, hogy még keveset tudnak, és azoknak is, akiknek meggyőződése, hogy már mindent tudnak.” A második részben népzenei koncert lesz, Szvorák Katalin Liszt-és Alternatív Kossuth-díjas előadóművész  mutatja be a Tavaszvilág című műsorát. Ebben a műsorban olyan szakrális, ősi népdalok hangzanak el, amelyek a tavaszhoz köthetők. Közreműködik Bolya Mátyás kobozon és citerán.

Március 18-án a Nemzet Színésze, Kossuth–díjas művész lesz a vendég a Kamarateremben, Haumann Péter, aki Szókratész védőbeszédjét fogja előadni. Két éve újította fel  Haumann Péter a Szókratész védőbeszéde című előadását, amit már pályája elején is játszott, és szinte védjegyévé vált.
Vidéken töltött évek után a Szókratész védőbeszédének köszönheti a művész, hogy Budapestre került. Annak idején a Dunántúli Színházak Fesztiválján Gyurkó László, a 25. Színház igazgatója szúrta ki magának ebben a produkcióban az ígéretes fiatal színészt, és azon nyomban szerződést kínált neki. Haumann persze tovább játszotta a Szókratész védőbeszédét Pesten is. Az időszámítás előtti görög filozófia nagy korszakának vezető személyét megtestesítve, egy lázasan az élet értelmét kutató, mindenen elmélyülten töprengő, de olykor heves, akár könnyen dühbe jövő, aztán ezen is elgondolkodó tudóst személyesített meg, mohó játékkedvvel, „ide nekem az oroszlánt is!” jellegű tettvággyal. Ezt a nagysikerű produkciót nézhetik meg most Gyulán is a fiatalok és idősebbek egyaránt.

Március 20-án egy vígjátékot láthatnak a Kamarateremben. Az erdélyi Kézdivásárhelyről érkezik a Városi Színházban játszó Macskakő színjátszó csoport, akik Csehov nagyszerű komédiáját dolgozták át A Nagy Medve címmel. Az 2008 óta működő színjátszók művészeti vezetője Kolcsár József, aki a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban vezető szerepeket játszik. Az ő irányításával a két korábbi sikeres bemutató után tavaly játszották először Csehov sikerdarabját. A medve egy földbirtokos özvegyéről szól, aki siratja urát, de valójában önmagát, amikor is belép a képbe egy másik földbirtokos, aki beleszeret az asszonyba. Remek szórakozást ígér mindenkinek a kézdivásárhelyiek előadása. A vendégjáték a Boróka Magyar-Székely Kulturális Egyesület támogatásával valósul meg.

Március 28-án egy koncertfilmet vetítenek a legendás The Doors együttesről. 1968-ban
volt az a nagyszerű koncert Hollywoodban a Bowl-ban, amelyet az együttes egyik legjobban sikerült fellépésének tartanak. Ezt vették akkor filmre, amelyet most új hangtechnikával, felújítva újra kiadtuk. A The Doors Live at the Hollywood Bowl !68 című filmet tavaly szeptemberben mutatták be a világ mozijai. Jim Morrison énekes csúcsformában játszott, mint ahogy a többiek is, így ezt a július 5-i koncertet méltán tartják a rocktörténet egyik mérföldkövének. A rock and roll energiája, a költészet és a dráma zabolátlan zenei virtuózitással örvénylik a koncerten. A zenekedvelőknek, a Doors rajongók és a fiatalabb generációnak is egyaránt nagy élményt jelent, majd ez a film – egyszerűen kihagyhatatlan.