Kezdődnek a színházi előadások a Várszínházban

A Gyulai Várszínház 52. évada június 26-án pénteken este hét órakor kezdődik el egy ünnepélyes megnyitóval a vár előtt. A várfalra felkúszó várszínházas zászló és három ágyúlövés jelzi a hathetes szezon kezdetét. Ekkor kezdődik hivatalosan a háromnapos népművészeti fesztivál és vásár is, ahol a néptánc és a népzene játssza a főszerepet. A XVI. Körös-völgyi Sokadalom péntektől vasárnap estig várja mindazokat a gyerekeket és felnőtteket, akik szeretik a magyar népi kultúrát. Az idén a pásztorművészet lesz fókuszban az ingyenesen megtekinthető rendezvényen.

Az első színházi előadásra 30-án, kedden este kerül sor a tószínpadon. Móricz Zsigmond mindenki számára ismert regényéből, a Légy jó mindhaláligból készült 25 évvel ezelőtt egy musical, amelyet azóta is nagy sikerrel játszanak, bárhol mutatták be az országban. 1991-ben Gyulán a vár előtt felállított színpadon már láthatták az első változatot, most a debreceni Csokonai Nemzeti Színház nagyszerű előadását nézhetik meg kiváló gyermek és felnőtt szereplőkkel. Így többek között láthatják Csikos Sándor, Dánielfy Zsolt, Gulyás Balázs, Wagner Lajos színészeket és a tehetséges gyerekszereplőket, a Misit alakító Lehner Zalánt valamint társait. A fülbemászó zenéket Kocsák Tibor, a dalszövegeket Miklós Tibor írta, az előadást Várhalmi Irén rendezte. A zenés darab igazi családi előadás, amelyen gyermek és felnőtt egyaránt jól szórakozhat.

Július 2-án csütörtökön kezdődik a XI. Shakespeare Fesztivál. A nemzetközi szemlére az idén is a legjobb hazai és külföldi előadásokból válogattak. A prózai darabok mellett lesz balett, filmeket is vetítenek, világsztár fellépőkkel zenei koncerteket tartanak és egy konferenciát is rendeznek, illetve meg lehet kóstolni egy  Shakespeare menüsort a Patrióta étteremben.

Július 2-án este 6 órakor a Gyulai Várszínház Kamaratermében egy plakátkiállítás nyílik Shakespeare a kortárs képzőművészek szemével címmel. 16 neves magyar grafikus plakátjait nézhetik meg a július 12-ig nyitva tartó tárlaton, olyan alkotásokat, amelyeket színházi bemutatókhoz készítettek az ország különböző színházainak.

Este fél kilenckor egy különleges előadással várják a nézőket a tószínpadra. A tizenegynapos fesztivál egyik csúcspontja lesz ezen az estén, a Kínai Nemzeti Színház bemutatkozása Pekingből. Shakespearenek a hatalomról szóló darabját, a III. Richárdot játsszák el magyar felirattal. Az előadás érdekessége a látványos ruhák és díszlet, amely az évezredes kínai kultúra hagyományait követi. Az előadást Wang Xiaoying rendezte, aki az egyik legnevesebb kínai színházrendező. A produkció már jó néhány fesztiválon sikert aratott, így két évvel ezelőtt Londonban is a Globe to Globe világfesztiválon. Annyira elnyerte a londoniak tetszését, hogy visszahívták a produkciót, így a gyulai előadás után fellépnek ismét Londonban a Globe Színházban is. A látványos előadást minden színházkedvelő figyelmébe ajánljuk, ritka alkalom, hogy Gyulán találkozhatnak a kínai kultúra egyik nagyszerű produkciójával, a milliárdos ország nemzeti színházával.

Július 3-án kerül sor az első az első bemutatóra az idei évadban. Neves művészek érkeznek Erdélyből, hogy a Gyulai Várszínházzal közös produkcióban bemutassák Shakespeare: Vízkereszt, vagy amire vágytok című vígjátékát. Háromszor látható ez a produkció a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásában Bocsárdi László rendezésében. A főbb szerepeket: Mátray László és Pálffy Tibor játsszák.