Kezdődik a Gyulai Várszínház kamaratermi szezonja

A Gyulai Várszínház sikeres évadot zárt, július 2. és augusztus 12. között összesen 76 rendezvényük volt, ezen belül 6 új bemutatót, 48 előadást, 6 fesztivált, 1 vásárt, 1 képzőművészeti kiállítást, 1 tudományos ülést szerveztek. A műsoraikat több mint 26000 néző tekintette meg.
Ebben az évben is októbertől folytatódnak a Várszínház kamaratermi programjai, amelyek 2011. március végéig tartanak. Minden héten rendeznek nívós programokat, ahova neves előadókat hívnak meg, így lesznek színházi előadások, előadói estek, koncertek, táncház, a kamaragalériában pedig képzőművészeknek az alkotásait tekinthetik meg. A mostani októberi programok különlegesek lesznek, ugyanis két ünnepi eseményre kerül sor. Megújult a színházterem, amellyel befejeződött a Várszínház önerőből megvalósított, többéves felújítása. Új köntöst kapott az előtér, a színpad, az irodák és most a nagyterem is. Remélik, hogy mindenkinek elnyeri a tetszését a széppé varázsolt színházterem.
A nagyterem avatására október 20-án kerül sor. Este fél hétkor egy kiállítás nyílik a Kamaragalériában. Regős István Szentendrén élő Munkácsy-díjas festőművész képeit tekinthetik meg a tárlaton. A festőművész nemcsak az egyik legeredetibb kortárs képalkotó, de műveiben mindig jelen van a humor is, ami igazán egyedivé teszi művészetét. A groteszk szemléletével, a kicsit naiv látásmódjával egy nagyon karakteres stílust alakított ki, amely csak rá jellemző, és ezért különleges. Remélhetőleg Gyulán is sokaknak tetszeni fognak az alkotásai. Ezt követően két neves budapesti színész estjét élvezhetik 19 órától a felújított színházteremben Színes orchideák címmel. Hűvösvölgyi Ildikó és Kautzky Armand a Madách Színház két tagjának, előadásában többek mellett hallhatnak dalokat a Charlie nénje előadásból és a Macskák című musicalből. Verseket is szavalnak, Ady Endrétől, Remenyik Zsigmondtól, Wass Albertől, Weörös Sándortól, és a műsorban sok dal között felcsendül a közkedvelt Orchideák című melódia is.
Október 28-án szintén egy ünnepségre kerül sor. Ekkor avatják fel az Erkel-emlékházból való, teljesen felújított Steinway – zongorát két neves művész koncertjével. A száz éves hangszer felújítását a Várszínház kezdeményezte évekkel ezelőtt. Négy éve Ránki Dezső és Klukon Edit adott egy hangversenyt a zongora felújításának javára. Azóta csak kevés pénz gyűlt össze, de tavaly felgyorsultak az események. A nagy munkára Gyula Város önkormányzata és a Gyulai Várszínház biztosította a pénz az Erkel-évhez kapcsolódva. Most egy kívül – belül megszépült, a hangképző mechanikájában megújult Steinway – zongora fog megszólalni először a Várszínház kamaratermében. Remélhetőleg ez a hangszer sokáig örömet szerez majd a gyulai zeneszerető közönségnek. Az avató koncertet a Kossuth-díjas Bogányi Gergely és az Erkel-, és Chopin-díjas Vukán György zongoraművészek adják. Bogányi Gergely maga is közreműködött tanácsaival a zongora megújításában. Az est programja különleges, mert Liszt – Chopin és a jazz lesz a főszereplő. Ebben az évben Chopin-év van. A kitűnő lengyel zeneszerző műveit most nem csak Chopin műveinek egyik legjobb hazai, klasszikus zenész előadója fogja játszani, de a jazz zenész Vukán György is, aki sok helyen adott sikeres Chopin koncertet itthon és külföldön is. A Chopin-díjat Lengyelországban kapta, a Chopin átiratok hollandiai bemutatójával pedig elnyerte az „Év koncertje” díjat. Jövőre Liszt-év lesz. Ezt felvezetve az esten elhangzanak Liszt Ferenc zongoraművei is Bogányi Gergely tolmácsolásában. A jazz pedig az egyik legnagyszerűbb magyar zongorista Vukán György előadásában szólal meg a koncerten. Lesz tehát Gyula városának egy jó zongorája, ami alkalmas lesz arra, hogy neves művészek megfelelő hangszeren játszhassanak. Ez persze csak egy hangszer lesz, de e mellett szükség van az új Steinway hangverseny zongorára is, amelyre évekkel ezelőtt kezdődött gyűjtés a városban, remélhetőleg minél hamarabbi sikerrel.

B.S.