A Gyulai Várszínház novemberi programjai

A Várszínház Kamaragalériájában november 17-ig tekinthető meg Regős István Munkácsy-díjas festőművész kiállítása. A látványos, hiperrealista stílusban megfestett, groteszk képek egy unikális világot tárnak fel a néző előtt, amelyben újraélednek a közelmúltnak az életérzései.

November 4-én a 40 éve elhunyt legendás gitáros, Jimi Hendrix emlékének egy koncerttel tisztelegnek a Band of Gypsys Reincarnation együttes előadásában. A XX. század legmeghatározóbb gitárosa forradalmasította a rock zenét, hatása a mai napig elevenen él, több generáció kedvence. Halper László gitáros néhány éve alapította a most Gyulán fellépő Jimi Hendrix tribute zenekart, amelyben a jazz felől közelítve játsszák el a legismertebb számokat. Ezt a programot az idén CD-n is kiadták. Ismert, hogy Hendrix a halála előtt a legendás jazz zenésszel, Miles Davis trombitással készült lemezt készíteni, amelyre sajnos már nem került sor. Ebből kiindulva határozta el Halper László, hogy a legjobb magyar jazz zenészeket maga köré gyűjtve eljátsszák Hendrix zenéit. A zenekar tagjai: Kőszegi Imre-dob, Fekete István – trombita, Lukács Miklós-cimbalom, Oláh Péter-basszusgitár és Halper László-gitár.

November 9-én egy nagyszerű színházi előadásra várják a nézőket. Leonyid Zorin: Varsói melódia című műve az egyik legtöbbet játszott kortárs mű volt a világon a 70-es években. A “szerelem himnuszaként” is aposztrofált darab két fiatal találkozását meséli el. Az 50-es években a Szovjetunióban játszódó történetben egy orosz fiú és egy lengyel lány szerelme bontakozik ki, akik az akkori törvények szerint nem lehetnek egymáséi. A darab ma is aktuális, hiszen a történelem, a valóságos és a virtuális korlátok ma is meghatározhatják két ember sorsát. A 70-es évek legendás budapesti színházi sikerében Sztankay István és Törőcsik Mari játszották a főszerepeket. Most a Pinceszínház előadásában a nagyszerű, Berlinben élő fiatal színésznőt Gryllus Dorkát és Simon Kornélt láthatjuk Gyulán. A Kőváry Katalin – aki egyébként Gryllus Dorka édesanyja – által rendezett előadást élőzene kíséri, Chopin művei és a Bécsben élő zeneszerző, Varga Judit szerzeményei.

November 16-án két neves színész lesz a Kamaraterem vendége Détár Enikő és Rékasi Károly. A Te meg én című estjük az Élet nagy pillanatairól szól prózák, versek és dalok segítségével. Az előadásban megjelenik a születés, a gyerekkor, a szerelem, a házasság, az öregkor és a halál Ady Endre, Kosztolányi Dezső, József Attila, Nagy László, Radnóti Miklós, Burns, Shakespeare, Ahmatova írásain és dalokon, világslágereken keresztül. Az est mottója: “Minden pillanatban újjászülethetünk, minden pillanat lehet egy új kezdete: csak döntés kérdése. A mi döntésünké.”

November 22-én indiai estet rendeznek a Kamarateremben, amelynek keretében több művészeti ág idézi meg a varázslatos távol-keleti országot. Egy fotókiállításon India humoros oldala mutatkozik be, ahol bár az emberek zöme nagy szegénységben él, az optimista jelszavuk mégis az, hogy “No problem.” Jövőre lesz – R. Tagore Nobel-díjas indiai író – költőnek, akinek Magyarországhoz is szoros kötődése volt, születésének a 150. évfordulója. Rá emlékezik a “A beteljesülés éjszakája” című összeállítás, amely Tagore írásaival és
indiai tánccal idézi meg a művészt. Indiai hagyományos táncokat is láthatnak az est folyamán, amelyben a szemet gyönyörködtető ruha, a ritmikus tánc, az indiai zene feledhetetlen élményt szerez a nézőknek. Egy koncerten megszólalnak a tradicionális indiai hangszerek a szitár és a tabla is, de hallhatunk modernebb indiai feldolgozásokat is a Sitaram együttes tolmácsolásában. Az est előadói: Barkóczi Beáta – tánc, fotó, Vaszkó Bence – színész, Tóth Szabolcs – szitár, Mótyán Tibor – tabla, Priskin Georgina – ének, Sinha Róbert – gitár.

Újdonság az, hogy novembertől lehet bérleteket is váltani a Kamaraterem őszi-tavaszi szezonjára. A négy előadásra szóló felnőtt, nyugdíjas és diák bérletekkel kedvezményeket lehet kapni a jegyvásárláskor. Ezzel kapcsolatban részletes információ a Gyulai Várszínházban kérhető: tel: 66/463-148.

B.S.