Kezdődik a Gyulai Várszínház 55. évada

Kezdődik a Gyulai Várszínház 55. évada

2018. június 24. 21.00 Tószínpad
Ünnepélyes megnyitó

Köszöntőt mond:

Krucsainé Herter Anikó
kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár

Dr. Görgényi Ernő
Gyula város polgármestere

Dr. Elek Tibor
a Gyulai Várszínház ügyvezetője

A megnyitót követően közvetlenül kezdődik a Körhinta című előadás Vidnyánszky Attila rendezésében, a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Zenekara közös produkciójaként.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!


Kedves nyári színházi, művészeti élményeket kereső nézőink!

Jó helyen járnak, amikor a Gyulai Várszínházat választják. Mi ugyanis úgy gondoljuk, hogy a színház akkor jó, ha művészet. Nem hakni, nem bóvli, nem olcsó népámítás, hanem minőségi, elgondolkodtató, szívet, lelket megszólító, az embert kicsit meg is emelő élmény. Ami ezért, ezáltal (is) szórakoztató. Nincs az a narkotikum, amely felszabadítóbb hatással lehet az emberre, mint a művészet. A Gyulai Várszínház az a hely, ahol nem más (alkohol, drog stb.), hanem a minőségi művészeti élmények szabadítanak fel.

Az idén 55. évadában járó Gyulai Várszínház az elmúlt évtizedek hagyományainak megfelelően olyan összművészeti programsorozatot kínál június 23-tól augusztus 11-ig, amely a legkülönbözőbb korú és érdeklődésű közönségrétegeknek biztosít színvonalas nyári művészeti élményeket. 47 napon át, 70-nél több előadással várjuk nézőinket, lesz 5 saját, illetve más színházakkal közös bemutatónk, 2 felolvasószínházi előadásunk. Bábelőadások, gyerekszínházi produkciók, musicalek, történelmi drámák, kortárs színpadi művek, táncszínházi előadások, népzenei és világzenei fesztivál, jazzfesztivál, komolyzenei koncertek jelzik a műfaji sokszínűséget.

Éppen 40 évvel ezelőtt mutatták be a Gyulai Várszínházban, Harag György emlékezetes rendezésében, Székely János Caligula helytartója című drámáját. Az 1970–80-as években Székely János volt a legtöbbet játszott kortárs szerző Gyulán, öt darabját is bemutatták. Székely János ráadásul nemcsak remek drámaíró, de kiváló költő, prózaíró, esszéíró is volt. Ezért idén június 26–27-én kétnapos programsorozattal próbáljuk felhívni a figyelmet egész életművére. A nézők mindkét nap zárásaként a Caligula helytartója című új bemutatót láthatják, amelyet a Nemzeti Színházzal közösen valósítunk meg, parádés szereposztásban.

A Caligula helytartója és a Dózsa mellett a történelmi előadások között említhetjük a Zrínyi 1566 című rockmusicalt és A zsoltáros és a zsoldos című kamaraelőadást.

Az elmúlt másfél évtizedben fontos hagyománnyá vált Gyulán a nemzetközi Shakespeare Fesztivál. Idén Hamlet és Társai címmel rendezzük meg a tizennegyediket, amelyen nemcsak a shakespeare-i remekmű, hanem különböző átiratai, parafrázisai kerülnek a középpontba, így a színház saját bemutatójaként a Rosencrantz és Guildenstern halott című Tom Stoppard-mű. Emellett az olasz, román, angol, orosz és magyar előadások mindegyike rendkívüli élményt ígér. Július 30. és augusztus 5. között Erdélyi Hét címmel egészen új programsorozatot valósítunk meg, hagyományteremtő szándékkal. Ennek keretében mindennap más-más erdélyi magyar színház előadását láthatja majd a közönség. A hét zárásaként a Kolozsvári Magyar Operával közösen mutatjuk be az Orbán János Dénes Búbocska című meseregényéből készült ördögmusicalt, családi mesemusicalt.

A kortárs magyar szerzők műveinek jelenléte egyébként is hangsúlyos idei évadukban: Benkó Bence–Fábián Péter, Géczi János–Likó Marcell, Háy János, Jantyik Zsolt, Kincses Réka–Alina Nelega, Moravetz Levente, Lackfi János, Székely Csaba, Tóth-Máté Miklós, Verebes Ernő, Zalán Tibor darabjait is láthatja majd a publikum.

A kiemelt programsorozataink, a bemutatóink és a zenei fesztiváljaink mellett a látványos táncszínházi produkciókra és olyan remek előadásokra külön is szeretném felhívni a figyelmüket, mint a Hinták, a Tabu, a Gerendák, a Míg fekszem kiterítve.

Teljes arcéllel fordulunk a fiatalok különböző korosztályai felé, mert szeretnénk, ha közelebb kerülnének a színház világához. A kisebbeknek olyan báb- és gyerekelőadásokat is tartunk, amelyeket a szüleik is élvezni fognak, ilyen lesz A helység kalapácsa vagy A rettentő görög vitéz, a Micimackó, a VANmeSE vagy az említett Búbocska. A középiskolás és egyetemi korosztály számára az egész Shakespeare Fesztivál érdekes lehet, benne egy Tiger Lillies-koncerttel, de a Kosztolányira emlékező Hajnali részegség, a Babitsot rendhagyó módon továbbíró Elza, vagy a világ vége, a Barbárok táncjáték feldolgozása, a Zrínyi 1566 című rockopera, a Vad Fruttik zenéjét felhasználó Bunkerrajzoló című Likó Marcell életrekonstrukció, az Ezüstbojtár mind-mind nekik (is) való. Olyan fiatal alkotók produkcióit is meghívtuk, akiknek a színházi eszközei, színházi beszédmódja is közelebb áll a fiatal generációhoz, ilyen például Benkó Bence és Fábián Péter, ifj. Vidnyánszky Attila és a Sztalker Csoport vagy az Itt és Most Társulat. A Békéscsabai Jókai Színház színistúdiósai utcára is viszik a Hamletet, de a Shakespeare Fesztivál és az Erdélyi Hét idején workshopok is lesznek fiatalok számára.

Tisztelettel kérem, keressék és használják ki a kedvezményeinket, váltsák meg jegyeiket, bérleteiket! Felemelő szórakozást kívánok!

Elek Tibor