Jazz de Lune

2021. október 7. 19.00 óra, Erkel Ferenc Művelődési Központ
Online jegyvásárlás
Belépőjegy: 3000 Ft, középiskolás diákoknak szervezett csoportokban a belépés ingyenes

 

Jazz de Lune

Bogányi Gergely és a Nagy János Trió koncertje,

Közreműködik a Free Style Chamber Orchestra

 

Fellépők:

Bogányi Gergely – zongora

 

NAGY JÁNOS TRIÓ:

Nagy János – zongora

Frankie Lato – hegedű

Joubert Flóra – dob, ütőhangszerek

 

FREE STYLE CHAMBER ORCHESTRA:

Kézdy Luca – hegedű, Csonka Gábor – hegedű, Lantos Zoltán – hegedű, Haraszti Krisztina – brácsa, Probay Valéria – cselló, Pozsár Eszter – fuvola, Gordon Teodóra – klarinét, Zsemlye Sándor – szaxofon, Blaskó Mihály – fagott, Berdisz Tamás – dob, ütőhangszerek, Frey György – basszusgitár

 

Claude Debussy munkássága előtt tiszteleg a Nagy János Trió.

Debussy kora egyik legizgalmasabb alkotója volt, aki számtalan helyről, köztük a dzsessz muzsikából merített ihletet, és ezzel új távlatokat nyitott a komolyzenében. A száz éve elhunyt francia zeneszerző a mai napig folyamatos inspirációt jelent a dzsessz zenészek számára.

Nagy János Yancha Erkel Ferenc-díjas dzsessz zongorista-zeneszerző újraalkotta Debussy néhány művét, melyek a Jazz de Lune – Debussy 100 című Nagy János Trió albumon hallhatók.

A művészek arra vállalkoznak, hogy ezen a koncerten a Debussy-művek témáit, illetve rövidebb tételeit a dzsessz formanyelvéhez igazítva, sok improvizációval megtűzdelve alakítsák saját zenei egyéniségükhöz. Kreatív, játékos megközelítéssel értelmezik a klasszikus témákat. Stílusuk egyetlen műfajba sem sorolható. Akik ismerik az eredeti műveket, hálásak lesznek, mert olyan érzéseket, hangulatokat, színeket fedezhetnek fel a darabokban, amikről nem is sejtették, hogy bennük rejlenek.

 

Bogányi Gergely négyéves korában kezdett zongorázni szülővárosában a váci Zeneiskolában, ahol az első zongoratanára Szabó Katalin volt.

1984-ben tízévesen, már nem ismeretlenül, felvételt nyert a Zeneakadémia előképző ‘különleges tehetségek osztályába’ ahol a tanára kezdetben Máté Klára volt majd később Esztó Zsuzsa és végül Baranyay László volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is. 1993-ban a finn zeneakadémia ösztöndíjasaként tizenkilenc évesen eljutott a tengerentúlra egy amerikai zeneművészeti egyetemre, ahol egyéves ösztöndíjjal tanult.

Hangversenyezett a világ leghíresebb koncerttermeiben. Évről évre ellátogat Erdélybe is, ahol Marosvásárhelyen és egyéb más városokban is játszik. Repertoárján több mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom jelentős része szerepel. Eddigi munkásságának egyértelmű csúcspontja a 2010-es Chopin-év alkalmából rendezett két napon átívelő koncertsorozata, ahol is a zeneszerző összes, szólózongorára írt művét megszólaltatta.

Diszkográfiája hét lemezt foglal magába Mozart-versenyművekkel, Chopin és Liszt zongoraműveivel, Chopin és Rachmanyinov cselló-zongora szonátáival és Liszt teljes hegedű-zongora termésével. Önálló lemezfelvételei jelentek meg Mozart versenyművekkel, Chopin zongoraműveivel és Liszt Ferenc zongoraterméseivel.

 

2015. január 20-án ismerhette meg a nyilvánosság a Budapest Music Centerben az azóta világhírűvé vált új típusú, a zongoraművész által tervezett, egyedei formájú és felépítésű hangversenyzongorát, a Bogányi-zongorát.