Január a Gyulai Várszínházban

ANNA-AND-THE-BARBIES-11

2015-ben is folytatódnak a kamaratermi programok a Gyulai Várszínházban.

Január 8-án a Filmklub keretében a neves spanyol filmrendező Pedro Almodóvar többszörösen díjnyertes alkotását vetítik le Mindent anyámról címmel. Az 1999-ben készült film Oscar-díjat, Cannes-ban két díjat, három Európa Filmdíjat és két BEFTA-díjat nyert el a bemutatása évében. Az alkotás egy anyáról szól, aki autóbalesetben elveszíti fiát, majd elindul megkeresni az apát. A mű megrázó erővel beszél bűnről és erényről, pusztító, önző szenvedélyről, és a másokért való alázatos áldozathozatalról.
Január 14-én 18.30 órakor nyílik a Kossuth-díjas festő-grafikus művész, Somogyi Győző – aki nemrég nyerte el a Nemzet Művésze címet – kiállítása a Várszínház Kamaragalériájában Magyar királyok arcképcsarnoka címmel. A művész egy 33 darabból álló festménysorozatban készítette el a magyar királyok arcképeit. Mivel a legtöbb királyunkról nem maradt fenn hiteles ábrázolás, a művész a fantáziáját felhasználva és a történelmi leírásokat ismerve alkotta meg a képmásokat. Ez a sorozat korábban könyv alakban is megjelent. Ezeket a képeket láthatják most Gyulán is. A művész Szent István koronázásának 1000. évfordulóján kezdte el festeni a királyportrékat. A képek nem élethű portrék, hanem stilizált uralkodóábrázolások, a műfaj sok ezer éves hagyománya szerint megfestve.

Január 14-én este hét órától két népszerű művész lesz a Várszínház vendége egy színi előadás keretében. Többek között a tv Beugró sorozatában is bizonyították kitűnő improvizációs készségüket azok, akiket Marie Jones: Kövek a zsebben című sikerdarabjában láthatnak ismét Gyulán. Rudolf Péter Kossuth-díjas színész játssza a darab egyik főszerepét, az amerikai filmrendezőt és még másokat, míg a másik főszereplő Kálloy Molnár Péter, aki szintén több szerepet alakít. A 2002-ben bemutatott darab, – amely azóta is óriási sikerrel ment, bárhol is játszották az országban – egy írországi filmforgatáson játszódó komédia. A két virtuóz alakítás a színház és színművészet lényegét mutatja be – a magas szinten történő szórakoztatást. A londoni West End sikerdarabja nem véletlenül hódította meg szerte a világon a szakmai és a nagyközönséget egyaránt. Egy amerikai filmforgatás kulisszái mögé pillanthatunk be ebben a fergeteges komédiában két bravúros alakítás segítségével, ahol felsejlik az ír valóság is. Igazi mestermunka.

Január 19-én igazi örömzenére kerül sor a Kamarateremben. Országos turné keretében több helyszínen rendezik meg a Django Reinhardt Fesztivált, amelynek, a MÜPÁ-ban lévő záróest előtt, Gyula lesz az utolsó állomása. A 105 éve született belga – francia roma gitáros, Django Reinhardt önálló stílust alakított ki, a lendületes, vidám swing stílust, ami a roma zenén alapul. Django a szinti swing kitalálásával egy új zenei formát vezetett be, a gyors tempójú, vidám jazzt, amellyel meghódították 1940-től Európát és a világot. Stephane Grapelli hegedűssel koncertek százait adták mindenfele óriási sikerrel az 1953-ban bekövetkezett haláláig. Rá emlékeznek most, felidézve a zenéjét ezzel a fesztivállal, amelynek keretében két zenekar lép fel Gyulán. A francia, belga és kanadai tagokból álló Tcha Badjo zenekar pár éve alakult kitűnő fiatal gitárosokból, hegedűsből és egy nagybőgősből. Életformájuk az utazás. Vándor cigányzenészek mintájára
mikrobusszal járták be Dél- és Észak-Amerikát, Európát. Szinte minden este fellépnek valahol, éppen ahol járnak, kisvárosok klubjaiban, vagy Buenos Aires, New York, Isztambul kőrengetegjeinek terein. Eddig két lemezük jelent meg, amelyek csak ízelítőt adtak abból a megismételhetetlen élményből, amit élő koncertjeik jelentenek. Így lesz ez Gyulán is. A másik fellépő a magyar Pankrastic zenekar lesz. A Petőfi Rádióban nagy népszerűségre tett szert az együttes, akiknek zenéje különleges, egyedi, mégis mindenki számára kellemes. Játékukat a virtuozitás éppen úgy jellemzi, mint a könnyed szövegek és fülbemászó dallamok. Igazi örömzene. Akik szeretik a vidám, jó zenét, virtuóz gitármuzsikát, ne hagyják ki a fesztivált.

Január 27-én este a Csak a Zene, nyolc programból álló sorozat egyik régen várt könnyűzenei koncertjére kerül sor a Kamarateremben. Magyarország egyik legnépszerűbb zenekara az Anna and the Barbies, akik először lépnek fel Gyulán. Az együttest 2004 őszén alapította a két testvér, Pásztor Anna és Pásztor Sámuel. A megalakulásuk után három hónappal egy nagyszabású, látványos és rendkívül sikeres R&B – Hip-Hop koncerten nyerték meg a közönséget. Ezután fedezte fel őket egy angol menedzser, akinek segítségével 2005-ben megjelent az első lemezük Passionfruit címmel, elindítva az európai és az amerikai sikerüket. Ezt egy magyar nyelvű lemez követte. 2007-ben az induló magyar MTV zenei csatorna egyik nagy sikere lett a Tangó című számuk, amivel országos ismeretségre tettek szert. Népszerűségük azóta is töretlen. 2008-ban sikeresen debütáltak a színházban Strindberg: Julie kisasszony című darabban, amelynek zenéjét az együttes írta, szerepeit Pásztor Anna alakította. A zenekar Lenny Kravitz budapesti koncertjén az előzenekar lehetett. 2009-ben Pásztor Anna lett az év énekesnője. 2012-ben jelent meg Ámen című negyedik lemezük, amely az év albuma lett. A tavalyi évben a Márti dala (Kezdjetek el élni) listavezető volt több hétig. Ekkor jelent meg a Csillagokkal Álmodom című nagysikerű koncertalbumuk. Az együttes koncertjein olyan energiák szabadulnak fel, amelyek mindenkire hatnak, senki nem tud ülve maradni. A zenekar dinamikus, erőtől duzzadó megszólalást produkál, amelyet őserővel celebrál Anna, miközben mélyebb értelmű szövegeket énekel. Gyulai koncertjük különleges élmény lesz zenében, szövegben, látványban.

Január 29-én komolyzenei koncertre kerül sor, amelynek keretében egy nagyon tehetséges, fiatal zongoraművészt és egy klarinétművészt ismerhetnek meg. A több nemzetközi zongoraversenyen díjazott beregszászi születésű Taraszova Krisztina fog fellépni a Kamarateremben Soós Eliza klarinétművésszel. Az 1985-ben született zongoraművésznő a Liszt Ferenc Egyetemen diplomázott. Több magyar és külföldi zongoraversenyen ért el díjazásokat, pl. a Wroclawi Nemzetközi Liszt Ferenc zongoraversenyen különdíjat kapott. A jelenleg Fischer Annie Ösztöndíjas művész nagyon sok sikeres zongora szólóestet adott itthon és külföldön, de szívesen játszik nagyzenekarral és kamaraegyüttessel is. Gyulán a partnere Soós Eliza lesz, akivel a XX. sz. eleji népszerű francia és orosz szerzők – Ravel, Debussy, Poulenc, Rachmaninov, Horowitz – műveit játsszák majd. Műsorukon zongora, klarinét és duódarabok szerepelnek.