Ismét Erdélyi Hét

Az előző évek nagy sikerére tekintettel idén hatodik alkalommal szervezzük meg a Gyulai Várszínházban július 31. és augusztus 6. között az Erdélyi Hét című színházi fesztivált, melynek keretében minden nap más-más színház előadását nézhetik meg a nézők, olykor egy nap kettőt is.

Az elmúlt években a fesztivál nagy tetszést aratott mind a közönség körében, mind szakmai körökben. Az erdélyi magyar színjátszás rendkívül gazdag és rendkívül sokszínű, ennek megmutatására törekszünk a színházak legjobb előadásai közül válogató, egyhetes programsorozattal. A gyergyói Figura Stúdió Egressy Zoltán Portugál című sikerdarabjának kocsmaszínházi változatával érkezik Gyulára, és a Red Hole Music Pubban adják elő, Tóth Árpád rendezésében. A marosvásárhelyi Yorick Stúdió Lélekfitnesz című legújabb produkciója, Lackfi János kortárs író, költő műveiből összeállított, dalban és prózában megszólaló színházi előadás – zenés est, melyben Sebestyén Aba, Cári Tibor, Szabó J. Attila játékosan, a költészet és a zene segítségével kérdeznek rá életünk értelmére. A Csíki Játékszín a Klamm háborúja című kamaradarabja izgalmas pszichogram, amely az alárendeltség és az elnyomás rendszerében az erőszak okainak a végére igyekszik járni. Nemcsak a tanulók, de a tanárok számára is vitaindító ajánlat egy olyan háborúról, amelyet senki sem nyerhet meg Vass Csaba előadásában, Barabás Árpád rendezésében. A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház a Tamási Áron regényből készített Ábel. Rengeteg című friss adaptációját hozza Gyulára. Győzhet-e a fény a sötétség felett? Hogyan tudunk otthon lenni ebben a világban? – ezekre a kérdésekre keresi a választ az 1920-ban a Hargitán játszódó történet, Tóth Tünde rendezésében, Cári Tibor zenéjével. Az Aradi Kamaraszínház két nagy sikerű előadásával is szerepel majd, a Szegedi Pinceszínházzal közösen létrehozott Amadeussal – amely a legjobb rendezés (Tapasztó Ernő) és a legjobb női alakítás (Sebők Maja) díját nyerte el az idei ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztiválon, Nagybányán – és a 497 című táncszínházi, „performance” jellegű előadással, amely táncdramatikus eszközökkel mutatja be négy romániai fiatal kálváriáját. Ez a Békéscsabai Tabán Táncegyüttessel közösen létrehozott előadás a legjobb koreográfia (Farkas Tamás) és a legjobb zene (Gera Gábor) díját nyerte el a 28. ATELIER fesztiválon. A nagyváradi Szigligeti Színház a Csinibaba című májusban bemutatott zenés előadását igazán autentikus környezetben a Tószínpadon láthatják majd az érdeklődők, Novák Eszter rendezésében. A Csiky Gergely Állami Magyar Színház Visky András művéből készített, Visky Andrej által rendezett Caravaggio című előadását pedig a Várszínpadon.

Jegyek egyik-másik előadásra már csak korlátozott számban kaphatók, és érdemes bérletet váltani, ami 25 százalékos jegyárkedvezményre jogosít.