Indul a Gyulai Várszínház kamaratermi szezonja

Szeptember végén indul az idén a Várszínház kamaratermi szezonja. Az ősztől tavaszig tartó időszakban hetente rendeznek színházi előadásokat, önálló esteket, koncerteket, kiállításokat neves művészek közreműködésével.

Szeptember 27-én egy rendhagyó előadásra kerül sor. Örkény István: Tóték című népszerű darabját egy bukaresti színház vendégjátékában láthatják. A neves román rendező Victor Ioan Frunză állította színpadra Örkény művét tavaly ősszel. Az előadás nagy sikert ér el Romániában. Az őrnagyot játszó főszereplő George Costin ezért az alakításért elnyerte az idén a legjobb férfi szereplő díját az UNITER-től (Román Színházi Szövetség). A budapesti Román Kulturális Intézet által meghívott előadás két helyen látható Magyarországon, Budapesten a Katona József Színházban és Gyulán. A román nyelvű előadást magyar nyelvű szinkrontolmácsolással követhetik a nézők.

Örkény István népszerű színpadi műveinél maradva október 2-án a Macskajátékból készült színpadi változatot mutatják be két nagyszerű színésznő emlékezetes alakításában. A Berényi Gábor által színpadra állított műben Orbánné szerepét a Kossuth-díjas Béres Ilona, Gizát az Érdemes művész Tordai Teri alakítja. A nemzetközi sikerű Macskajáték számtalan előadást ért már meg különböző szövegvariációkkal. A Szkalla lányok című változatban most csupán a két főszereplő mondja el, éli meg a Szkalla nővérek híres történetét. A két művész, a két hang, a két beszédmód, a két tartalmas humorforrás, a két szép nőalak emlékezetes módon jelenik meg a színpadon közel hozva a nézőhöz Örkény immár klasszikussá vált művét.

Október 9-én a legendás Illés együttes slágereit hallgathatják meg a Kamarateremben. Este 7 órakor A magyar beat aranykora címmel egy kiállítás nyílik a színház Kamaragalériájában az Illés együttes relikviáiból. A 30 tablón megelevenedik a legendás 60-as évek mindmegannyi emléke, az Illés együtteshez kapcsolódó tárgyak bemutatásával egy kicsit visszarepülhetünk a magyar beat aranykorába. A kiállítás megnyitása után egy másfél órás koncert következik, ahol többtucat Illés sláger hangzik el az FG-4 Illés-Fonográf Emlékzenekar koncertjén. Az Illés együttes volt tagjainak ajánlásával 2006 óta működő együttes számtalan koncertet adott itthon és külföldön, mindenfele ahol az Illés együttes neve fogalom a hallgatók körében. A zenekar többször lépett fel az Illés együttes egykori tagjaival Szörényi Leventével, Szörényi Szabolccsal és Bródy Jánossal is. Mostani gyulai koncertjükre várnak mindenkit, aki szereti az Illés együttes számait.

Október 16-án este egy nagyszerű zongoraestre kerül sor a Kamarateremben. Az USA-ban élő békéscsabai zongoraművész Tóth Péter ad koncertet a gyulai zenerajongóknak. Tóth Péter 11 évesen ütötte le az első hangot a zongorán, rendkívüli tehetsége azonban hamar megmutatkozott, zenei karrierje gyorsan ívelt felfelé. Két év zongorázás után 1996-ban nemzetközi zongoraversenyt nyert Wittenbergben. Ezután felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kivételes tehetségek előkészítő tagozatára, ahol öt évig tanult, majd elvégezte az egyetemet is zongora szakon. Közben rendszeresen koncertezett itthon és külföldön. 2011-ben megnyerte a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt. Ő lett generációjának egyik legtehetségesebb Liszt előadója. 2009-ben ösztöndíjat nyert az USA-ba, ahol azóta is él, tanul. Rendszeresen visszajár Európába és hazájába is koncertezni. 2012-ben itthon elnyerte a Junior Príma Díjat a Zeneművészet kategóriában. Ebben az évben Los Angelesben nyert meg egy nemzetközi zongoraversenyt. Gyulai koncertjén Beethoven, Bach, Liszt, Cziffra zongoraművei csendülnek fel a zenebarátok örömére.

Október 30-án folytatódik a filmklub, amelynek keretében minden alkalommal egy-egy neves rendező sikerfilmjét nézhetik meg a művészfilmeket kedvelők. Michelangelo Antonioni az olasz filmrendezők egyik legjelesebbike, aki meghatározó alakja volt a XX. század világ filmművészetének. Most az 1964-ben készült Vörös sivatag című filmjét nézhetik meg Monica Vitti és Richard Harris főszereplésével. Ez volt Antonioninak az első színes filmje, amelyben látványos képekkel vált ennek a technikának az úttörőjévé. A film elnyerte a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt. Sok világsikerű film rendezése után Michelangelo Antonioni 95 évesen 2007. július 30-án hunyt el Rómában, egy napon Ingmar Bergman svéd filmrendezővel, s ezzel az egyetemes filmművészet két emblematikus alakja távozott az élők sorából mintegy lezárva a XX. század filmművészetét.

Novemberi-decemberi előzetes:

–          november 5.: Müller Péter író előadása a Férfiélet, női sors című új könyvéhez kapcsolódva

–          december 10.: A 30 éves Ghymes karácsonyi koncertje az együttes legjobb dalaival

B.S.