Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál     

2018. 07. 18. 20.00 óra, Vár mögött

[:hu]Online jegyvásárlás
Belépőjegy:
3.000 Ft – 2.500 Ft

Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál

Fellép:
a Békés Banda,
Tcha Limberger a Kalotaszeg Trióval,
a Ghymes

 

Békés Banda

Halmos Béla hagyatékában találhatunk többek között már a táncházmozgalom kezdetén is népszerű széki, gyimesi, méhkeréki gyűjtéseket, lejegyzéseket, tudományos értekezéseket, amelyek sok népzenész számára jelentenek inspirációt. Így a Békés Banda számára is.

A zenekart több mint negyvenéves fennállása óta olyan tagok alkották, alkotják, akik a Kárpát-medence népzenéjének elkötelezett gyűjtői, annak eredeti hangzásának visszaadására törekednek. Az itt élő, főként magyarok és románok által megszólaltatott zenei világ tolmácsolása a céljuk. Az öncélú átértelmezések nélküli egyéni hangvételre való törekvés az általuk legértékesebbnek tartott dallamok kiválasztása, azok gondos szerkesztése, interpretálása által valósul meg. A különböző stílusok, hangszerek, hangszeres technikák árnyalt megjelenítésén túl a hagyományokhoz köthető közös zenei gondolkodásmód jelenik meg előadásukban. A mára már kevésbé „divatos”, csendesen csillogó zenei értékeinkből merítenek.

A Békés Banda (Gombai Tamás, Csepregi András, János Hajnalka, Lipták Dániel, Nagy Gábor) jelenlegi koncertjének műsorválasztásában is ez a törekvés és a Halmos Bélához fűződő több évtizedes kapcsolatuk tükröződik. Az egykori tanítványok kötődését közös koncertek, táncházak erősítették. Az sem véletlen, hogy a Halmos Béla-vándordíjat 2015-ben elsőként a zenekar tagja, Lipták Dániel vehette át.

 

Tcha Limberger a Kalotaszeg Trióval

Tcha Limberger származására nézve félig flamand, félig szintó zenész. Brüsszelben él, de a világ számos táján megfordult és muzsikált már. Budapesten bővítette zenei tudását, az erdélyi Kalotaszegen hosszabb ideig élt is. A magyar nyelvet anyanyelvi szinten beszéli, de emellett legalább nyolc másikat is. Három különböző műfajt játszó együttest vezet: a Budapest Gypsy Orchestrát, a Kalotaszeg Triót és a Les Violons de Bruxelles-t nem is mindig egyszerű összehangolni. Hagyományos zenéinket a világ legváltozatosabb színpadain játssza és népszerűsíti évek óta – és ebben az sem akadályozza meg, hogy születésétől fogva vak. Mostanában ritkán jár Magyarországra, legtöbbször Nagy-Britannia, Írország, Brüsszel, Párizs koncerttermeiben tűnik fel.

Gyulai premierjén a Kalotaszeg Trióval lép fel. Autentikus erdélyi népzenét játszanak majd: hajnalit, szaporát és legényest; azt a muzsikát, amelyet ott élve, a helyi idős és gyakorló cigány zenészektől, például a híres prímástól, Neti Sanyitól tanultak. Tcha Limbergert a Sunday Times polihisztor virtuózként, a cigány zene királyaként említi, aki számos hangszert képes megszólaltatni, gyönyörű énekhangja kíséreteként. A mi vidékeinken pedig mi más bizonyítaná jobban elfogadottságát és rangját, mint az, hogy Toni Rudi és Berki Viktor, a trió másik két tagja Kalotaszegről máig kitart a vele való zenélésben, legyen szó erdélyi fellépésről vagy valamelyik világváros színpadjáról.

Hátborzongató élmény, igazi csemege a valódi népzene kedvelőinek.

 

Szarka Tamás & Ghymes
Megújul és új nevet kap a 35 éves Ghymes.

Két különálló produkció összevonásával, Szarka Tamás és zenekara, valamint a Ghymes zenekar fúziójával egy megújult csapat várja a közönséget a 2018-as jubileumi év koncertjeire.

A zenekar pályafutása szinte példa nélküli és páratlan sikertörténet: a 35 éves működésük alatt eddig 25 önálló albumot jelentettek meg, több mint 3000 koncertet adtak a világ 25 országában, és titkuk a folyamatos megújulásban rejlik. Ez a megújulás a feltétele és záloga sikereiknek.

A hallgató egy igazi crossover produkció részese lehet, ha ellátogat Szarka Tamás & Ghymes idei koncertjeire.

SMARAGDVÁROS

33
Tüzet viszek
Bazsarózsa
Szárnyas kezű szeretők
Duna partján
Farkasok
Smaragdváros
Ződ hajnal
Ej, de igen nagy kár
Kétszaxis
Tánc a hóban
Rege
Kézfogás[:]