Felolvasószínház – Háy János: Én vagyok én

2023. július 19. (szerda) 19.00 óra, Kamaraterem
Online jegyvásárlás
Belépőjegy: 2900 Ft

HÁY JÁNOS: Én vagyok én

Kísérlet Petőfi Sándor Karaffa című című drámatöredékének befejezésére

A Gyulai Várszínház 15. Felolvasószínháza

 

Szereplők:

Sándor, 25-26 éves költő – Lelkes Botond

Júlia, a felesége – Mosolygó Sára

Haver, Sándor barátja, fiatal színész – Gloviczki Bernát

 

Sorozatszerkesztő-dramaturg: Lőkös Ildikó

Rendező: Gloviczki – Lelkes – Lőkös – Mosolygó

 

 

 

A veszprémi Pannon Várszínház és a Pesti Kalligram könyvkiadó Petőfi Sándor Karaffa című drámatöredékének befejezésére meghívásos pályázatot hirdetett a költő  születésének kétszázadik évfordulójára. A hírhedt 17. századi eperjesi hóhér, Karaffa eme drámai kísérlet hőse. A töredék, melynek erősen áthallásos témája az osztrák zsarnokság, 1849-ből való, de csupán az első felvonás két jelenete készült el.

A zsűri által felkért szerzők közt volt Háy János is. Az ő pályaműve a Gyulai Várszínház felolvasószínházának idei eseménye, melynek közreműködői három frissen végzett színész, köztük az a Mosolygó Sára, aki a Petőfi-filmben is Szendrey Júlia életre keltője. 

 

„A darab számos helyen valós eseményekre utal, de nem felel meg a valós történetnek, márha valaki tudja, mi a valós történet. Hogy mikor játszódik? Nincs eldöntve. Mindenesetre épp forradalom is van, meg szabadságharc. Ha eldöntöttük a kort (amely döntésben az egyik lehetőség Petőfi kora), lehet korhű ruhákban játszani, vagy épp ellenkezőleg, nem korhű ruhákban. Csak olyan rendező rendezheti meg, akinek van gondolata a művészetről, vagy lesz azután, hogy elolvasta a darabot. A szereplőket tilos gúnyosan, netán cinikusan ábrázolni! Ezen túl minden játék belefér.” (Háy János