W. Shakespeare – Enyedi Éva: Lear halála


XVII. Shakespeare Fesztivál – Shakespeare, kicsit másképp

2022. július 13. 19.00 óra, Kamaraterem
Online jegyvásárlás
Belépőjegy: 1900 Ft

 

W. Shakespeare – Enyedi Éva: Lear halála

tragikomédia egy részben

A Miskolci Nemzeti Színház előadása

 

Szereplők:

Lear: HARSÁNYI ATTILA Jászai-díjas

Bolond: RÓZSA KRISZTIÁN

 

Közreműködik: ZSÁGER VARGA ÁKOS

 

Díszlet- jelmeztervező: HIRCSU MARIANN

Dramaturg: ENYEDI ÉVA – KESZÉG LÁSZLÓ

Zene/zeneszerző: ZSÁGER VARGA ÁKOS

Video, látvány: HAJDUFI PÉTER

Súgó: MÁRTON B. ANDRÁS

Ügyelő-Rendezőasszisztens: SZALAY PETRA

Rendező: KESZÉG LÁSZLÓ

 

Kegyetlen vihar tombol, embertelen időjárás. Egy lélek sincs a szabad ég alatt, csak a kitaszított, kifosztott Lear király és a bolondja. Hogy melyikük bolondabb ebben a pillanatban, ki tudja. A gyermekei által kisemmizett, megalázott Leart a felismerés az őrületbe kergeti: egyetlen lányát, aki igazából szerette őt, kitagadta. Egy rossz döntés következményeként egész élete megkérdőjeleződik.

Lear és bolondja küzdenek az elemekkel és a múlttal. A bolond szembesít, a király pedig kénytelen kívülről szemlélni önmagát. A spirituális útvesztőben a végső felismerés elől eleinte az őrületbe menekül.  Kicsinyességétől, dühétől, bosszúvágyától csak a halálhoz vezető kijózanító út legvégén tud megszabadulni.

A szembesítést, a keserű felismerést a szerepeiből ki-belépő két színésznek, a zenésszínészmesterség nagy tudóinak virtuóz játéka teszi átélhetővé ugyanakkor szórakoztatóvá.

A kétszemélyes előadás szövegkönyvét Enyedi Éva színész-dramaturg készítette, William Shakespeare Lear című drámája alapján, az „Udvarhelyi” és az „Egressy” példány mellett Nádasdy Ádám fordításának felhasználásával.

 

16 éven aluliaknak nem ajánlott!