Shakespeare 37-ből három


2021. július 1. 19.00 óra, Kamaraterem

 

Online jegyvásárlás
Belépőjegy: 2400 Ft

 

Az érvényben lévő járványügyi szabályozások értelmében a színházi előadásokon csak védettségi igazolással rendelkező nézők vehetnek részt. Ezért, kérjük, egyelőre, az online jegyvásárlás lehetőségével csak olyan nézőink éljenek, akik rendelkeznek igazolással, illetve tudják, hogy az előadás idején már mindenképpen rendelkezni fognak. Jegyek visszaváltására csak elmaradt előadás esetén van lehetőségünk.

 

Shakespeare 37-ből három

felolvasó-színházi előadás

 

Színészek:

Petrik Andrea,

Vecsei H. Miklós,

ifj. Vidnyánszky Attila,

Radnay Csilla,

Hegedűs D. Géza

 

Rendező:

Hegedűs D. Géza

 

A sorozatszerkesztő dramaturg: Lőkös Ildikó

 

Különleges kísérletbe fogott tavasszal a Litera és TRIP hajó: fölkértek 37 kortárs magyar írót, hogy értelmezzék újra Shakespeare 37 színpadi művét egy-egy jelenetben, amelyekből a Dogma-filmek által ihletve különleges, online nézhető rövidfilmek készültek Magács László rendezésében, és amelyek a Literán is olvashatóak.  Minden epizód középpontjában egy karakter vagy kulcsjelenet áll – írják a Litera beharangozójában –, ami minden esetben általános érvényű morális dilemma. Az etűdök a mindannyiunk számára ismerős emberi történetek lélekállapot-változásait, a szereplők tetteit és azok hatásaitvizsgálják.”

*

Az idei gyulai Shakespeare Fesztiválon ezek közül a művek közül hárommal felolvasószínházi formában is megismerkedhet a közönség. Márton László az Athéni Timon-t gondolta újra, Tasnádi István a Szeget szeggel-t, Vörös István pedig a III. Richárd-ot.

A közreműködő színészek: Petrik Andrea, Vecsei H. Miklós, ifj. Vidnyánszky Attila, Radnay Csilla és Hegedűs D. Géza, aki a rendezője is a felolvasószínháznak. Ezek a nevek talán emlékeztetik a gyulai közönséget arra, hogy néhány éve láthatták az eredeti Athéni Timon-t és a III. Richárd-ot is, melyeket ifj. Vidnyánszky Attila rendezett, és Vecsei H. Miklós fordított, és mindkettőben Hegedűs D. Géza is játszott. Idén pedig ugyanők ezek újragondolt 21. századi változataiban.

 

 

Márton László: Athéni Timón újratöltve

A szerző ezt a jelenetet öt színészre írta. Timón mindvégig jelen van, a többi négy színész – két nő és két férfi – sorjában játssza a rá osztott szerepeket.

 

 

Tasnádi István: Szeget szeggel

érzékenyjáték céges környezetben

Shakespeare után szabadon

 

A színészek kissé bábszerűek. Néha beleakadnak a bonyolultabb szavakba. Néha az egyszerűbbekbe is.

 

 

Vörös István: GLOSTER KFT

Valahol egy loftban

 

 

Köszönet a Trip Hajónak és a Literának