Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál


2022. július 15. 20.00 óra, Várszínpad
Online jegyvásárlás
Belépőjegy: 3900 Ft – 3400 Ft – 2900 Ft

 

Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál

 

Fellépnek:

Zűrös Banda

Ötödik Évszak

Pál István Szalonna és Bandája és a Jantyik testvérek

 

 

Zűrös Banda

 

Tagok:

Básits Branka  – ének, Bede Péter – szaxofon, Deáky Márton – szaxofon, klarinét, Babcsán Bence – szaxofon, klarinét, Varga Kornél – gitár, Boros Attila – basszusgitár, Kertész Ákos – dob

Az együttes a magyar nép- és világzenei színtér kimagasló zenekarainak tagjaiból verbuválódott. A zenekar alapításban – a tagokat összekötő több éves barátság mellett – leginkább az játszott szerepet, hogy mindannyian rajonganak a magyar és modern balkáni zenéért.

Első lemezük a Fonó Budai Zeneház (http://www.fono.hu) gondozásában jelent meg 2015 szeptemberében. A megjelenés után szinte azonnal, igen erős nemzetközi mezőnyben felkerült a világ legrangosabb világzenei toplistájának, a World Music Charts Europe-nak legjobb albumai közé. 

Zenéjükben a népzenei témák és dalok (magyar, szerb, macedón, bolgár, román) stílushűen szólalnak meg, miközben a ritmusszekció modernebb hangzással támasztja alá a gyönyörű dallamokat. 

2021 című második lemezükön már saját szerzemények is hallhatóak nem csak népdalfeldolgozások. A magyar nyelvű szövegek többségbe kerültek ezen a lemezen, de a zenében a balkáni vonal is megmaradt természetesen. Ez a lemez is WMCE toplistás lett, 2021. szeptemberében a világ 10. legjobb világzenei albumává választották Berlinben.

 

 

Ötödik Évszak

népzenei hangszereléssel játszott akusztikus városi zene

 

A zenekar tagjai:

Izabella Caussanel – ének, Ifj. Csoóri Sándor Sündi – ének, brácsa, hosszú nyakú tambura, Hegedüs Máté – hegedű, Zimber Ferenc – cimbalom, Szabó Csobán Gergő – ének, nagybőgő

 

A Champs-Elyséen ébredő francia szerelmet, a Loire és a Duna parti esti séták hangulatát és a soknemzetiségű Kelet-Európa népzenéjének ősi erejét érezni az Ötödik évszak zenéjében. Zenébe sűrítve egyszerre kapunk élettörténeteket, költészetet, hagyományokat, érzéseket.

A városi környezet és a hagyomány tisztelete játékosan ötvöződik zenéjükben. Számaik magját a hiteles kárpát-medencei népzene adja, ebből a biztos alapból indulnak az improvizatív műfajok világa felé. A zenekar énekesnője, a magyar-francia származású Izabella Caussanel a sanzonok sajátos világával emeli az együttes hangzásvilágát. Szövegeik közt egyaránt találunk népdalokat, magyar és francia költők verseit – magyar és francia nyelven.

Több évtizedes tapasztalat, 5 nemzetközi zenei karrier és sokéves rokoni-baráti kapcsolat áll  2018-ban alakult felállás mögött. A tagok több formációban (Lajkó Félix, Buda Folk Band, Dresch Vonós Quartet, Magyar Állami Népi Együttes) tettek tanúbizonyságot a zene szeretetéről, és koncerteznek rendszeresen Magyarországon, Európában és a tengerentúlon is.

 

 

Pál István Szalonna és Bandája – Jantyik testvérek:

“Aranyosra festem”  – előadás Halmos Béla emlékére és tiszteletére

 

Szereplők: Pál István Szalonna és bandája, Jantyik Zsolt és Csaba, valamint a PG Csoport tagjai. Béla egykori zenésztársai, barátai, néptáncosok. A műsor koreográfusa: Kovács Norbert “Cimbi”, producere: Jantyik Csaba

Halmos Béla prímás, Széchenyi-díjas népzenekutató, a táncházmozgalom egyik elindítója, 2021-ben lett volna 75 éves! A PG Csoport tagjai a Jantyik testvérek: Zsolt és Csaba, 2006 és 2013 között voltak zenésztársai, barátai és munkatársai. Béla – ahogy ő fogalmazott – „beállt egy rock-bandába”, ahol, – és akik körül – jó emberi és szakmai közösségeket és a muzsikálásban is új lehetőségeket és irányokat talált. “Hitvallásunk és életfeladatunk is, hogy amit lehet, valósítsunk meg az ő (és közös) egykori elképzeléseinkből. Mivel a PG Csoport zenekar 35 éves volt 2021-ben, úgy gondoltuk, hogy Bélának, s ami fontosabb, az ő elképzeléseinek szentelünk egy anyagot. Ezzel tisztelgünk előtte, az Ő munkásságát ünnepeljük!” Pál Istvánék szakmai hozzáértése megadja a népzenei keretet, a stílus-helyességet, a táncrendet Jantyik Zsolt szövegeivel, zenéjével, Jantyik Csaba zenei és tartalmi ötleteivel új népdalokként” működnek, tisztelve a múltat, új utakat keresnek. 

”Hisz, nem csinált az a Hagyomány semmi rosszat, hogy őrizni kelljen. Hanem ÁT KELL ADNI!”– Halmos Béla