Free Zenei Fesztivál – Jazz-blues nap


2023. július 8. (szombat) 15.00 órától, több helyszínen
A belépés ingyenes

 

Free Zenei Fesztivál – Jazz-blues nap

 

15:00 óra, a kastély előtt

JazzElek

 

A zenekar tagjai:

Horváth Elek (bőgő) Bánfi Miklós (zongora), Ugró Béla (dob), Ábel Szilvia (ének)

 

A zenekar 1994-ben alakult, melynek tagjait szakmailag elismert zenészek alkotják. Horváth Elek a trió vezetője, 1977 óta tanított a Békéscsabai Zeneiskolában bőgő, gitár, basszusgitár szakán, tagja volt a Békéscsabai Vonós Kamarazenekarnak, majd a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar bőgő-szólamvezetője volt.  Munkáját több alkalommal is díjazták, 2002-ben az „Év tanára” lett, 2004-ben a Miniszterelnöki Hivatal elismerő oklevelét vehette át, 2010-ben KÉSZ díjat kapott, 2014-ben „Békés Városért” kitüntetésben részesült.

Bánfi Miklós zongorista, a Debreceni Főiskola Tanári szakán végzett előadóművészként, jazz-zongora alapszakon. Munkáját “Kiváló zenész” minősítéssel értékelték. Ugró Béla, a zenekar dobosa, filozófus, zenész és művésztanár. Az évek során számos jazz- és világzenei formáció tagja volt.  A trió énekese a gyulai koncerten Ábel Szilvia.

A Jazzelek Trió a standard és a klasszikus jazz irányzatot képviseli. Visszatérő fellépője különböző országos jazz-kluboknak, irodalmi kávéházaknak, és a több mint három évtizedes múltra visszatekintő, Magyar Örökség Díjas tarhosi Énekiskola gyökereihez visszanyúló Békés-tarhosi Zenei Napoknak.

 

 

16:00 óra, A kastély előtt

Mr. Moodburn

 

A zenekar tagjai:

Mihalik Ábel – dob

Bubenyák Zoltán – billentyűk

Borbély Mátyás – basszusgitár

 

A Mr. Moodburn világa fúziót képez a jazz a rock és különböző filmzenés ihletettségű műfajok között. Zenéjükben egyszerre találkoznak megkomponált és improvizált elemek, lebilincselő atmoszférák, spontaneitás és őrült szólózás.

A zenekar tagjai már sok neves produkcióban bizonyítottak, de itt kompromisszumok nélkül engedhetik szabadjára kreativitásukat. Minden előadás egy lehetőség ennek megélésére.

 

 

 

17:00 óra, Rondella Színpad

Simple Blues Band

 

Tagok:

Molnár László – dob

Vincze Krisztián – basszus

Balogh László – gitár

Szamosközi Gergő – zongora

Csontos Péter – gitár, ének

 

 

A Simple Blues Band zenekar 2017-ben alakult ebben a formájában, és célja az volt, hogy megmozgassa a blues műfaj kedvelőit!  Dalokat válogattak a blues világából, amivel már a Chicago-i éjszakákban mulathattak a műfaj szerelmesei! Albert Collins, Muddy Water’s,  Freddie King, vagy Luther Allison dalaiban sok funky jellegű blues nóta született – ezekkel egyedi színt képviselnek a hazai blues palettán! Több alkalommal is színpadra lépett a csapattal Benkő Zsolt, vagy Borsodi László, de játszottak már Mohai Tamással, illetve AG Weinbergerel is együtt!

Az évek során több fesztiválon is megmutatták elhivatottságukat! Három éve rendszeres vendégei a Bánya BBQ Blues Fesztiválnak, szerepeltek a Csabai Csípős Blues Fesztivál vendégeiként, illetve a Révfülöpi Blues Fesztivál, idén a Zsámbéki Blues Piknik fellépőiként is.

 

 

 

18:00 óra, Várszínpad

Pénzügyőr Big Band

 

Műsor:

C Jam Blues

Soul Bossa Nova

Mas Que Nada

Hit The Road Jack

Fly Me To The Moon

Don’t Know Why

Hallelujah

Sing, Sing, Sing

Mackie Messer

For Once In My Life

Straight up

Crazy Little

Funkytown-I Feel Good

Radetziana

 

Manapság újra virágkorát éli a big band-muzsika. Ez a ’40-es, ’50-es évek Amerikájában rendkívül népszerű, szaxofon-, trombita- és harsonakórust, valamint ritmusszekciót felvonultató zenekari formáció a fúvós könnyűzene legszórakoztatóbb válfaja. A Pénzügyőr Zenekar 2005-ben alakította meg új big band-együttesét, amelynek repertoárján részben a szvingkorszak legnépszerűbb szerzői, többek között Duke Ellington, Count Basie és Glenn Miller slágerei szerepelnek. Mivel a jazz műfaja igen megengedő a stílusirányzatokat illetően, a koncerteken hallható dalok a stílusok széles skálájával operálnak. A big band-fellépéseken a latin, a rock, a swing ritmusai éppúgy előfordulnak, mint a dixieland, a blues vagy a boogie dallamai.

A zenekar – lépést tartva a korral – saját hangszereléseket és darabokat is játszik, gazdagítva ezzel a big band-formáció egyébként is szerteágazó, sokrétű repertoárját. Bálokon, rendezvényeken elegáns háttérzenét szolgáltatnak, ugyanakkor fesztiválok színpadán is színvonalas, egyedi produkciót nyújtanak. Esetenként szólisták is közreműködnek az előadáson. A gyulai Free Zenei Fesztiválon énekes vendégük Tatár Szidónia, a gitárnál pedig dr. Kovács Tamás, Békés Vármegyei NAV-igazgató.

 

 

20:30 óra, Tószínpad

godfater.

 

Tagok:

gitár: Tátrai Tibor

ének, billentyűk: Szebényi Dániel

gitár: Mike Gotthard

basszusgitár: Kéri Samu

dob: Borlai Gergő

 

Semmi különös, nem egy átfogó magyar rocktörténeti könyv tartalomjegyzéke, „csak” Tátrai Tibor gitáros zenekarainak névsorolvasása. A pazar lista végén ott a legújabb formáció, a godfater., amely egy igazi supergroup sokszínű, leginkább dögös bluesrockkal.

Tátrai Tibor a Kossuth- és Liszt-díjas, valamint Érdemes Művész gitárlegenda jelentőségét a magyar zenében leginkább tényleg ezzel az elképesztő zenekari listával lehet illusztrálni. Na meg azzal, hogy a fenomén zenész nem tud leállni – szerencsénkre. 2020-ban hívta életre legújabb zenekarát, a godfater.-t, amely egy igazi supergroup. A fiatalabb generáció hangszeresei közül csupa mai nagyágyú található a zenekarban. „Tibusz” mellett színpadon áll az énekes-billentyűs Szebényi Dani, az egyik legkeresettebb billentyűs, dalszerző, stúdiózenész az új zenészgenerációból. Aztán gyakori zenésztársa, Mike Gotthard gitáros, akinek játékában Tátraiéhoz hasonlóan szintén keveredik a blues, a rock és a jazz. A zenészcsaládból származó basszusgitáros, Kéri Samu szemtelenül fiatal tehetség, a rangos névsort pedig Borlai Gergő zárja, aki az elmúlt évek során, hosszú munka eredményeképp vált igazi világsztárrá. Több mint ötszáz lemezen játszott már karrierje során, emellett zeneszerzőként is aktív. A kvintett a blues és a rock energikus, csak rá jellemző egyvelegét játssza, saját dalok mellett műsorra tűzi Tátrai Tibor pályafutásának emblematikus szerzeményeit is. Finom blues, rock, soul keveredik mázsás riffekkel.

 

 

 

 

A fesztivál fő támogatója a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.