Ártatlanok – Levelek a Kner család életéből (1938 – 1946)


Tisztelt Közönségünk!

Az előadásra minden jegy elkelt. Megértésüket köszönjük!

A Gyulai Várszínház Igazgatósága

 

 

2024. április 18. (csütörtök) 19.00 óra, Kamaraterem
Online jegyvásárlás
Belépőjegy: 4900 Ft

 

Ártatlanok

Levelek a Kner család életéből (1938 – 1946)

A Gyulai Várszínház felolvasó-színházi ősbemutatója

 

Szereplők:

Kner Albert – Hirtling István

Kner Erzsébet – Hegyi Barbara

Kner Imre – Hegedűs D. Géza

Kner Endre– ifj. Vidnyánszky Attila

Kner Zsuzsa – Waskovics Andrea

Kner Mihály – ifj. Vidnyánszky Attila

Narrátor I. – Waskovics Andrea

Narrátor II. – Hegedűs D. Géza

 

Rendező: Hegedűs D. Géza

Dramaturg: Elek Tibor

 

 

„Lehetetlen, hogy azért, amit végeztem és létrehoztam, a halálosítélet legyen a jutalmam, kedves Miklósom. Ártatlannak érzem magam. Sok álmatlan éjszaka keserves kínlódásába került, amíg azt a feltett kérdést: a magyar népnek szüksége van-e az én pusztulásomra, jobb lesz-e neki, ha elpusztulok, használok-e neki azzal, ha elveszek, eldöntöttem. Rájöttem, hogy nem használ neki. Sőt.” – írta Kner Imre 1939 januárjában egyik barátjának.

Előadásunk szöveganyagát a Levelek a Kner család életéből 1938-1949 (2023) című kötetből válogattuk. A nagy múltú, világhírűvé vált gyomai nyomdász- és művészdinasztia életébe nyújt bepillantást. Kner Izidor Gyomán, Budapesten és Chicagóban élő leszármazottainak levelei katartikus erővel idézik meg egy magyar zsidó család tagjainak a II. világháború előtti, alatti és utáni életesélyeit, elsősorban a menni vagy maradni kérdésére adott válaszait, az Amerikába beilleszkedés élményét, a Holokauszt áldozatainak és túlélőinek tragikus sorsát.

Az előadás szöveganyagának kialakításában közreműködött az eredeti 700 oldalas könyv leveleinek válogatója, Erdész Ádám történész-levéltáros és Szil Ágnes író.