Elhunyt Koltai Tamás színikritikus a gyulai Shakespeare Grémium tagja

Életének 73. évében váratlanul elhunyt július 18-án, szombaton Koltai Tamás színikritikus, színházesztéta, újságíró.

Koltai Tamás 1960-1965 között szerzett diplomát az ELTE Bölcsészettudományi Karán.

P9880577

Hosszú pályafutása során a Színház című folyóirat munkatársa, majd haláláig főszerkesztője volt, a Magyar Televízió színházi és filmszerkesztőségét is vezette évekig, tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Az Élet és Irodalom, illetve a 168 óra című magazinban állandó rovata volt, továbbá számos kötet szerzője is volt. Életművét 1987-ben Jászai Mari-díjjal, 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével, 2011-ben Pulitzer-emlékdíjjal ismerték el.

Kritikai írásaiban mindig a magas minőséget kérte számon a színházi előadásokon, ezért a gagyi és a középszer képviselőivel sok konfliktusa volt.

A gyulai Várszínház Shakespeare Grémiumának kezdetektől, 2005-től tagja volt. Szakértelmére, tanácsaira mindig lehetett számítani. A gyulai nemzetközi fesztivál létét nagyon fontosnak tartotta a magyar színházi életben, olyan egyedi helyszínnek, ahol a világ színjátszásának legnagyobb rendezői, társulatai jelentek meg a magyar élvonal mellett évről-évre. Halála előtt pár héttel, július 2-án ő nyitotta meg a XI. Shakespeare Fesztivál kortárs plakátkiállítását Gyulán. Két előadást nézett meg az idei fesztiválon, a kínaiak III. Richárdját és a Vízkereszt, vagy amire vágytok bemutatót. Ezekről készült írni. Talán ezek lehettek utolsó színházi munkái.

Emlékét megőrizzük.

Nyugodjék békében.

Gedeon József

igazgató, Gyulai Várszínház