ELFOLYÓ IDŐ – táncszínház

2018. 11. 21. 19.00 óra, Kamaraterem

[:hu]Online jegyvásárlás
Belépőjegy:
1500 Ft

ELFOLYÓ IDŐtáncszínház

Táncolják:
Csere Zoltán, Schell Martin, Rácz Réka, Szarvas Krisztina, Tokai Rita

Dramaturg: Cseh Dávid
Koreográfus-rendező: Kulcsár Noémi

A Kulcsár Noémi Tellabor produkciója

A Kulcsár Noémi Tellabor darabjának a középpontjában Salvador Dalí, spanyol szürrealista festőművész munkássága áll. A Tellabor évek óta folyamatosan kísérletezik különböző előadó művészeti formákkal és műfajokkal, ez a produkció pedig újabb lépés a kortárs tánc, a balett és a képzőművészet közti kapcsolódási pontok keresésében.

Salvador Dalí művészetére azért esett a választás, mert Dalí sajátos módon ragadta meg kora valóságát – ehhez pedig nem csak Einstein relativitás elméletét, hanem számos más korabeli felfedezést, gondolkodásmódot és hangulatot próbált megragadni elképesztően plasztikus, mégis merőben szimbolikus képeiben. Dalí egy zűrzavaros korban élt, az első világháborút követő években vált egyre tágabb körben ismertté, de a nagy gazdasági világválságot követően terjedő sötétséget, a folyamatosan elbizonytalanodó, relatívvá váló világot ábrázoló szürrealista, gyakran groteszk és humoros képei tették világhírűvé.

A Tellabor előadásának címét legfontosabb képe, az 1931-es Elfolyó idő adja, amelyet sokan főművének tartanak – ezen nemcsak a Dalínál ikonikus, cseppfolyóssá váló órák láthatók, hanem az elbizonytalanodó horizont, az egybefutó ég, óceán és föld, valamint két valaha volt élőlény: egy korhadt fa és egy különös állatias alak, legyen az ló, csiga vagy kagyló – esetleg egy reménytelenül elfolyó ember. Dalí az értelmezések és impressziók kaotikus valóságát ábrázolja műveiben, és amit így lát és láttat olyan ismerős számunkra, mintha a mi egyre instabilabb világunkat látnánk.

Kulcsár Noémi koreográfus, a produkcióban Dalí izgalmas kísérleteinek, különös látásmódjának megfelelőjét kereste a tánc nyelvén. Az emberi test hogyan képes görbíteni a teret, miképpen játssza ki az időt, és miképpen sűríthet magába egész korszakokat egy-egy szimbolikus formába? Kulcsár Noémi koreográfiáiban ezekre a kérdésekre keresi a választ, amikor újrafogalmazza és továbbfejleszti Dalí szürreális világát a színpadon. Közben pedig nem csak Dalí műveit gondolja tovább, hanem megmutatja a nézőknek azt is, hogy a mi világunk miben különbözik Dalíétól – és miben nem.

Az előadás után beszélgetés lesz a táncművészekkel, amelyre szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Az előadás az NKA támogatásával valósul meg.
[:]