Döbrentei Sarolta: Sára asszony

[:hu]2020. február 20. (csütörtök) 19:00
Online jegyvásárlás
Belépőjegy: 2400 Ft

Döbrentei Sarolta: Sára asszony

A Nemzeti Színház és a marosvásárhelyi Spectrum Színház közös produkciója

Szereplők:

Sára, negyvenes asszony: Söptei Andrea

György, ötven éves férfi: Szarvas József

Demeter Mór, lelkipásztor, huszonöt éves férfi: Berettyán Sándor

Bözsi néni, hatvan éves asszony: Szász Anna m.v.

Erzsike, huszonnyolc éves nő: Márton Emőke-Katinka m.v.

Miksai Tibor doktor, negyven éves férfi: Tatai Sándor m.v.

Demeter Boldizsár diák, húsz éves fiatalember: Ruszuly Ervin m.v.

Idős lelkipásztor: Varga József

Prímás: Kiss B. Ádám m.v.

Táncosok: Sosovicza Fanni m.v.

Bodnár Dániel m.v.

Díszlettervező: Székely László

Jelmeztervező: Bianca Imelda Jeremias

Dramaturg: Verebes Ernő

Rendezőasszisztens: Herpai Rita

Rendező: Vidnyánszky Attila

 

Egy 19. század eleji, sokgyermekes család története a Sára asszony. Ez a család lehetne akár hétköznapi is, ám kálváriája, s az ezt követő végkifejlet mégis példává, sőt, történelmi jelentőségűvé emeli.

Sára asszony és férje György, Misikét, hetedik gyermeküket temetik. Sára fásult, György összeomlott. A gyermekáldás bősége eddig végeláthatatlan tragédiába fulladt. A tiszteletes vigasztaló szavai gépies és öncélú védőbeszédekké silányulnak, az Úr kegyelemteljes hatalma gyilkos súlyként nehezedik a világra, az orvos tehetetlensége pedig, mintha visszájára fordítaná a segíteni akarást, szinte meghívja a halált, hogy megállapíthassa: ember itt nem tehet semmit.

És ekkor, mintha csak parancsszóra, megérkezik Demeter Bendegúz, a felvilágosult fiatalember, a tiszteletes unokaöccse, aki büszkén vállalja ateista voltát. A fiatal lázadó jelenléte és szavai végleg ellehetetlenítik hitében Sára asszonyt. György még küzd, de a „pallón átsuhanó” boszorkányság szelleme, ösztönös, pogány gondolatok felé űzik a családot. Az istentelenség teret hódít a faluban, Sára asszony nyíltan bevallja, ő már nem hisz. Harcot vív önmagával és környezetével is, érvényes válaszokat keresve gyümölcstelennek tűnő élete romjain. Azután ismét áldott állapotba kerül, de már a temetésre is készül, hiszen elkerülhetetlennek tartja az elkövetkező sorscsapást.

De vajon ki lesz az új jövevény? A válasz szentesíti az újjászülető hitet, Arany János személyében.

Döbrentei Sarolta számos sikeres nagyjáték- és tévéfilm forgatókönyvének elkészítésében vett részt. Dramaturgként dolgozott többek között a Kincsem és a Liza, a rókatündér című filmekben.

[:]