Azt meséld el, Pista!

Nemzeti Klasszikusok Napjai – Örkény István Napok

2024. augusztus 12. (hétfő) 20.00 óra, Várszínpad
Online jegyvásárlás
Belépőjegy: 4900 Ft – 3900 Ft – 2900 Ft

 

Azt meséld el, Pista!

Az Örkény István Színház előadása

 

Örkény István saját szavaiból összeállította: Bereményi Géza és Mácsai Pál

Elmondja: Mácsai Pál

 

 

„Mi lenne, ha Örkény István egy nap újra megjelenne, egy színészben, egy színházban, egy este, leülne, venne egy lélegzetet, mesélni kezdené – olykor felállna – az életét, azután megint eltűnne?”   Ezen az estén az író a színész testét ölti magára. 

 

 

 

Az előadás bemutatója 1996-ban volt Budapesten, a Komédium Színházban. 2001-ben került át az Örkény István Színházba. Több, mint 700-szor került színre.

Számtalan helyen voltak már együtt, Örkény és Mácsai, Budapesten, vidéken és több, mint negyven külföldi városban. A Televízió először 1999-ben sugározta az előadást, amely többször hallható volt a Rádióban, megjelent hangoskönyv-formában, és kiadták könyv alakban is.

 

„Ez az előadás színészi életem egyik legszemélyesebb fejezete lett. Nem a szerző és a színész kapcsolata ez: hiányzik közülünk az írott alak. Ettől a szövegtől, azaz Örkény Istvántól kaptam a színészi munkám legeredetibb sikerét. Bizonyos, hogy ebben övé a nagyobb rész.

Mácsai Pál

 

„Mácsai olykor föláll a székről, közelebb lép hozzánk, a tekintetünket keresi, szeme cinkosan villan. A gondolatsorok végén megáll, eltűnődik, amíg kicseng a tanulság. A hétköznapi evidenciák bölcseletével bizonyítja, hogy a polgári tisztánlátással, hősies pózok nélkül sem akármilyen kaland végigélni egy olyan makulátlan életet, amilyen az Örkény Istváné volt.

Koltai Tamás